Oppsummering av treningen uke 19 – Uken før konkurranse

Dette var uke før Ironman Mallorca 70.3 og da blir det litt annerledes trening enn normalt. Det er uken for å bygge overskudd og spisse formen mot konkurransen. Siden konkurransen var et B-løp for min del gav jeg beskjed til treneren min at jeg ikke trengte så lang ”tapering” som prosessen heter på engelsk. Ved å kutte timer og mengde vil formen gå ned men overskuddet går opp slik at du presterer bedre på konkurransen. Desto lengre du gjør dette i forkant (oppad begrenset til ca. to uke for lang distanse triathlon) desto bedre presterer du når det gjelder. Ulempen med å ta en lang tapering er at formen går nedover og du vil være i dårligere form i etterkant av konkurransen. Siden IM Mallorca 70.3 kun hadde medium prioritet i min bok tenkte jeg at 3 dager tapering ville holde, men treneren var ikke enig. Derfor ble det en knapp uke. I all hovedsak foregår tappering på den måten at det kuttes kraftig i mengde, mens intensiteten varierer mellom enten lav eller høy. Ingen mellomting. Nedenfor har jeg oppsummert hvordan taperingen var planlagt og hvordan det ble. Hva Joe Friel mener om tapering og Peak Performance kan du lese her.

N.B. Jeg vil virkelig anbefale alle å ha en plan på treningen i tiden før konkurranse. På hver IM jeg har vært på virker det som mange trener som gale de siste dagene i forkant. Det både løpes og sykles knallhardt. Det verste eksempelet observerte Jenny på Mallorca da en tysk dame løp til hun kollapset, dagen før konkurransen. Grunnen til at hun kollapset kan jeg bare spekulere i men det virket som overoppheting. Hun kom seg hvertfall til hektene etter litt kald drikke og avkjøling med isbiter. Det er hvertfall ingen optimal oppkjøring til en konkurranse for å si det mildt. Ikke la deg bli stresset av alle de superspreke triathletene som vrimler rundt deg. Hold roen og følg planen din. Du vil ikke være i samme tilstand som Craig Alexander og Chris Lieto på bildet nedenfor FØR konkurransen.

Mandag: Planlagt: Treningsfri. Gjennomført: siden jeg har vært utenfor når det gjelder svømming så ble det 50 min svømming utelukket med fokus på teknikk.

Tirsdag: Planlagt: Tapering svøm med hovedsett på 6 x 200 m med jevn fartsøkning for hvert sett (opp til nesten maks fart). 45 sel pause mellom settene og oppvarming i forkant og nedkjøring i etterkant som vanlig. Det var også planlagt en tapering løp med 4 x 400 meters drag med en fart rett i overkant av konkurransefart. 400 m rolig i mellom hvert drag. Gjennomført: Pga pakking og reisedag rakk jeg bare løpingen.

Onsdag: Planlagt: En ny tapering svøm med 3 x 200 meter hardt. 1-2 min pause mellom. Det var også en planlagt en tapering sykkel med 5 x 1 min i sone 3-4 med 4 min rolig i mellom. Gjennomført: Svømmeøkten fikk jeg gjort, men sykkeløkten ble redusert til en 30 min økt for funksjonstest av sykkelen pga økten dagen etterpå.

Torsdag: Planlagt: Treningsfri. Gjennomført: Siden jeg ikke hadde syklet gjennom løypa før valgte jeg å gjøre siden jeg tror at fordelen ved å ha syklet løypa i forkant er større en ulempen med å sykle 3 timer i sone 2. Hadde jeg syklet alene hadde farten og belastningen vært noe lavere enn de 208 wattene det ble i snitt, men jeg tenkte det var best å holde følge med guiden.

Fredag: Her var planleggingen og gjennomføringen lik. 20 min rolig løping før frokost, 30 min rolig sykling før lunsj og 15 min rolig svøming før middag. Svømmingen ble sist for å holde vannfølsen. Lørdag: Konkurransedag 🙂 Søndag: 50 min rolig restitusjonsløping langs stranden.

Lørdag: Konkurransedag 🙂

Søndag: 50 min rolig restitusjonsløping langs stranden.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s