Dødsdårlig sykkelsti

På onsdag ble en syklist påkjørt og drept på vei ut av Oslo og den tragiske hendelsen hat fått mye oppmerksomhet, med blant annet denne artikkelen i Aftenposten, med detaljerte bilder og beskrivelse av ulykkesstedet.

Aftenpostens dekning av ulykken. Klikk på bildet for å komme direkte til artikkelen.

Dette er veien jeg selv bruker når jeg skal ut på sykkeltur, også når jeg har med Jenny og Jonas. Dette delen av den såkalte sykkelveien nevnte jeg i et blogginnlegg for et par år siden når jeg stemte på MDG i kommunevalget for bedre sykkelveier. Lite har skjedd siden det og selv om jeg vet at ting tar tid er det på høy tid å gå ut fingern.

Sykkelveien på den strekningen er en katastrofe! Du må bak en bensinstasjon med harde svinger og kanter, over en 1 m bred bro, rundt en ny sving og opp en hullete vei før du kommer til en ny bro med påfølgende hullete vei. Derfor har jeg full forståelse for at syklister velger å sykle i kollektivfeltet de 600 meterne før de legger seg inn på sykkekstien igjen som derfra til Hvervenbukta er helt OK. Dette gjør jeg selv og siden det er to felt så skaper dette ikke kø for bilistene. Problemet er de 100 meterne der kollektivfeltet gradvis opphører og blir til ett kjørefelt før det er anledning til å svinge av på sykkelstien igjen. Ja, da må bilistene avpasse farten til syklisten akkurat der for å hindre å kjøre de ned. Med en fart på 30 km/t tar det 12 sekunder å sykle 100 meter. En bilist i 50 km/t ville brukt 7 sekunder. Det blir altså maksimalt 5 sekunder tap å redusere farten den strekningen, som enkelt kan kompenseres for når syklisten har svingt av på sykkelfeltet (noe alle gjør der med mindre de skal opp til venstre i neste kryss). Nå kan sikkert de tapte 5 sekundene være irriterende nok til å prøve på en livsfarlig forbikjøring, men jeg anbefaler likevel å la vær.

Dette er altså sykkelveien som må brukes om du ikke sykler i kollektivfeltet. Den skal deles med syklister i begge retninger samt gående.
Sykkelveien er her på høyre siden der en bil så passende har parkert. Det er ikke et uvanlig syn. Ulykken skjedde 50-60 meter frem i samme kjørebane.

Sykkelveien må opplagt utbedres på strekningen, men det er ikke hovedproblemet. Problemet er vår felles holdning til syklister i veibanen. Mange er av den oppfatning ar syklister ikke har noe der å gjøre og «fortjener» konsekvensene av livsfarlige passeringer med minimal/ingen klaring. «Når jeg ser en syklist i veien så blir jeg så forbanna at jeg har lyst å ta gan med døra når jeg kjører forbi». Det er noe jeg har hørt altfor ofte, og selv om de fleste heldigvis kun er tøffe med ordbruken så er det noen som helt bevist passerer med så liten klaring som mulig for å tydeliggjør at syklisten bør holde seg unna. Og at noen faktisk velger å gjøre det er skremmende. Jeg tror ikke at de ønsker å bli drapsmenn, men det kan fort skje.

Dette er bildet fra dagens sykkeltur der det ligger blomster og lys på ulykkesstedet. De pårørende har min dypeste medfølelse.

Aftenpostens artikkel var opptatt av å poengtere at det var en sykkelsti med siden av som syklisten ikke valgte å bruke. Det er dårlig journalistikk fordi det gir inntrykk av at syklisten selv er skyld i å ha blitt påkjørt bakfra. Det nevnes ikke at det ikke er mulig å sykle inn på sykkelstien uten å stoppe og løfte sykkelen over fortauskanten, eller at det er veldig vanlig at bilister som skal ut fra Ulvøya ofte blokkerer sykkelstien når de venter på klarsignal for å kjøre ut på Mosseveien. At syklisten syklet der han syklet når han ble påkjørt var både fullstendig lovlig og fornuftig. Det er det kun oss lokalkjente som vet, og alle andre kan få et inntrykk at syklisten var hvertfall delvis skyldig.

Etter å ha tilbragt en vinter på Mallorca og mange sykkelopphold i diverse andre land så kan jeg konkludere; vår mentalitet og vpre holdninger må endres! Spanjoler er ikke født uten temperament, men de klarer å avpasse farten og ta en effektiv og sikker forbikjøring ved første anledning. Ingen spylevæske, langfinger eller hissig tuting. Ansvaret legges på oss alle. Vegvesenet må ha holdningsskapende kampanjer, sykling i trafikken burde være obligatorisk når du skal ta sertifikat på bil og bilister må trekke pusten og telle til 10. Vi på sykkelsete må selvsagt også ta vårt ansvar og ta hensyn og være synlige. Med litt sunn fornuft så kommer det til å gå helt fint, men i mellomtiden må vi være helt klare på at det er bilistens ansvar å foreta en sikker forbikjøring, uavhengig om sykkelsti eller ei.

NB! Neste ulykkespunkt jeg ser for meg er det først strekningen opp Kongsveien der syklister i begge retninger skal dele et 1 m bredt fortau med gående. Det er galskap og burde utbedres asap!

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

2 kommentarer til “Dødsdårlig sykkelsti

    1. Det er jo bra da! men det er jo litt tregt å få det på plass. Kunne vært løst mye raskere ved å utvide sykkel og gangstien fra rundkjøringen og opp til skolen. Det krever noe ekspropriasjon av eiendom, men ikke all verdens heller.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s