Oslo – Son tur/retur – Oslos flotteste sykkelrute?

Overraskende mange spør meg hvorfor en som er født og oppvokst på landsbygda bor midt i Oslo sentrum. Er det ikke trangt og masete og blottet for flott natur og omgivelser?? Nei, svarer jeg alltid. Jeg trives veldig godt kun et steinkast fra Oslo S og min påstand er at jeg får oppleve mer flott natur enn de aller fleste.

Sykling i Follo er hovedgrunnen til det. Det er fullt mulig å sykle hundrevis av kilometer på nærmest bilfrie veier med god kvalitet i et landskap som best kan beskrives som terapeutisk. Det krever riktignok noe lokalkunnskap og jeg deler derfor en av mine favorittruter, som passer perfekt for nybegynnere, intervallsykling og rolig søndagstur. Ruten kan i tillegg utvides til både å bli litt lengre, mye lengre og ha betydelig flere motbakker. Det er også mange muligheter til å forkorte den i utgangspunktet 100 km lange ruten uten at det føles som et nederlag.

Ruten er den korteste veien fra Oslo til Son og tilbake igjen. Den inneholder ingen uoverkommelig motbakker eller sterkt traffikerte veier og kunne således ikke passet bedre for nybegynnere som ønsker å sykle en flott langtur.

 1. Fra Oslo S så sykler du enten mot Gamlebyen/Ekeberg eller langs følger sykkelstien forbi Sørenga. Du vil i begge tilfeller havne på sykkelstien som går langs E18 og ender opp i Hvervenbukta. Sykkelstien har blitt utbedret det siste året og begynner nå å bli svært bra foruten om noen trassige omsyklinger ved Shellstasjonen (å sykle ut på kollektivfeltet rett før bensinstasjonen og opp igjen på sykkelveien rett etter innkjøringen til Malmøya er et tips). Alternativt så er det mulig å sykle over Ekeberg og Nordstrand, som har egen sykkelsti store deler, men den tar 5 min lengre og du må opp Kongsveien.
 2. Når du er kommet til badeplassen Hvervenbukta etter ca. 9 km så kan du bare fortsette på Gamle Mossevei til du kommer til Tusenfryd ca. 11 km etterpå. Da sykler du langs Gjersjøen og passerer blant annet den nedlagte Tyrigrava Kro, tidligere samlingsted for motorsyklister og resturanten Villa Sandvigen. Om du ønsker en 15 – 20 min lengre tur kan du sykle den underholdende veien om Ingierstrand som kommer ut igjen på Gamle Mossevei.
 3. Får Tusenfryd på din høyere hånd så kan du bare fortsette rett frem og holde til høyre i rundkjøringen etter Tusenfryd da du får Vinterbro senter på din høyre hånd etterfulgt av Shell Vinterbro. Du har da en sykkel- og gangsti parallelt med veien, men i nedoverbakken, som er rutens lengste, er hastigheten så høy at jeg foretrekker veien. Videre kan du godt bruke sykkelveien, men jeg pleier ikke å hoppe inn på den før rett etter innkjøringen til Nesodden. Veien du sykler på heter Nessetveien og den fortsetter du på til den går over til Årungveien og følger denne videre. Hold høyre ved Årungen med mindre du ønsker å sykle opp Follos bratteste motbakke og videre til Ås. Mens du sykler med Årungen på din venstre side kan du la deg inspirere av Olav Tufte og Knut Verås Larsens treningsarena.
 4. I Ås så svinger du av mot høyre før du i forkant av rundtkjøringen svinger til venstre på Gamle Mossevei i det som må være den asfaltstrekningen i Norge med høyest fartsdumptetthett (16 stk. på en knapp kilometer) og følger denne veien helt til du kommer til får Norwegian outlet på din venstre hånd og svinger til venstre og ut på Vestbyveien (sykkelstien kan brukes men er ikke et must).
 5. Vestby kommer etter 39 km i løypa og da sykler du over E6 og skiltingen for første gang viser veien til Son. Derfra er det bare til å følge skiltingen til du er kommet til den lille Oslofjordperlen Son 🙂 Stedet å stoppe i Son er selvsagt Galleri Soon Café. Beliggenheten er idyllisk, uteplassen er solrik og innvendig er kafeen koselig. De har faktisk godt utvalg av sunn og god mat selv om kaffi og kake til 50 kr normalt er det jeg velger 🙂

Oslo - Son - sykkelruteHer ser du løypen i Google Maps. Ved å klikke på bildet så kan du zoome mer nøyaktig på veien.

Triallan - Oslo - Son - flotteste sykkelrute Her er rundkjøringen nede ved Kongsveien opp til Ekeberg. Du kan følge sykkelveien til høyre helt til Hvervenbukta.

Triallan - Oslo - Son - flotteste sykkelrute Mesteparten av sykkelveien er ny og fin 🙂

Triallan - Oslo - Son - flotteste sykkelrute Ønsker du en 15 – 20 min lengre tur så kan du sykle til høyre her og en flott liten omvei forbi ikoniske Ingierstrand før du kommer ut på Gamle Mossevei igjen.

Triallan - Oslo - Son - flotteste sykkelrute Etter å ha syklet langs Gjærsjøen og forbi Tusenfryd holder du til høyre i denne rundkjøringen og får Vinterbro senter på din høyre side.

Triallan - Oslo - Son - flotteste sykkelrute Om du ønsker å sykle lengre og mer kuppert til Son kan du ta til høyre ved innkjøringen til Nesoddtangen for så å følge skiltingen til Drøbak, Hvitsten og så Son. Hvis skal sykle den raskeste ruta til Son og ikke allerede er på sykkelstien så er det fornuftig å gjøre det her.

Triallan - Oslo - Son - flotteste sykkelrute Her må du holde til venstre

Triallan - Oslo - Son - flotteste sykkelrute Og om du ikke vil sykle Follos bratteste motbakke (?) så hold til høyre her

Triallan - Oslo - Son - flotteste sykkelrute Årungen 🙂

Triallan - Oslo - Son - flotteste sykkelrute Gamle Mossevei fortsetter ved å svinge til venstre her etter at du har kommet til Ås

Triallan - Oslo - Son - flotteste sykkelrute 16 fartsdumper er det på en kort strekning men resten av veien er flott 🙂

Triallan - Oslo - Son - flotteste sykkelrute Her skal du mot Vestby

Triallan - Oslo - Son - flotteste sykkelrute I Vestby sykler du over E6 og følger skiltingen mot Son. Det er også mulig å sykle til Son via Hvitsten om du ønsker en 10 – 15 min lengre tur 🙂

Triallan - Oslo - Son - flotteste sykkelrute Etter å ha kommet til Son så fortsetter du rett frem nesten helt til du sykler ut av Son. Du tar til høyre her og rett frem 50 meter så er målet nådd 😀

Triallan - Galleri Soon Cafe - Sykkeltur - Son - HumanSpeedKake&kaffi-tilbudet til 50 kr er standarden på Galleri Soon Café og i uteplassen er fantastisk i flott vær 🙂

Men de har også god skikkelig mat om det skulle være ønskelig og en veldig trivelig atmosfære inne hvis det er en kjøligere dag 🙂

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

22 kommentarer til “Oslo – Son tur/retur – Oslos flotteste sykkelrute?

 1. Ser ut som en fin tur, og ikke minst et hyggelig mål! Antar det kan være et godt alternativ å sykle ut på landlige Nesodden også, men det har du kanskje allerede testet ut?

  1. Hei Anne Line,

   Jeg har vært ute på Nesodden et par ganger, men problemet er at det er relativt mye traffik på veiene der. Trafikkerte veier skyr jeg for alt det er verdt, så derfor har det bare blitt et par ganger ut til Nesodden. Når det er sagt så legger jeg lista for hva jeg kaller traffikert vei ganske lavt, men hvorfor sykle på en vei med en del trafikk, når jeg kan sykle på veier uten trafikk?

 2. Enig i at det er bedre uten trafikk, var ikke klar over at det var så mye biler på veiene der ute. Har ikke syklet dit selv den veien, bare hatt med sykkel på fergen fra Oslo for småturer. Min morfar pleide å fortelle at han under krigen syklet flere ganger fra Oslo ut til Blylaget på Nesodden med en sekk poteter på bagasjen, til familien som var på sommerferie der.

  1. Jeg ble også overrasket over hvor trafikkert det var. Hvor skal bilene og lastebilene til?? Det er sikkert flere småveier som også gå til Nesodden om er bedre å sykle på, men jeg har ikke utforsket det så nøye enda. En annen vei som overrasker meg med mye trafikk (også på dagtid) er innkjøringen til Drøbak (aka Drøbaksveien). Det var nok «litt» mindre trafikk under krigen kan jeg tenke meg.

 3. Har du noen data på Follos bratteste motbakke? Syklet opp den bakken i mai 2012 uten sykkel computer, lurer på stigning og legde! Husker at den var tøff etter noen timer på sykkelsettet i forkant.

  1. Var opp den bakken for noen uker siden. GPS-loggen min sier at hele bakken er ca 1 km lang med ca 100m stigning.

   1. Det gir en snittstigning på 10 %, noe som sikkert stemmer, men den må være en del brattere på det bratteste tror jeg. Den kneiken er hard.

 4. Tok denne turen i går, min første ordentlige langtur. Herlig vær, fine veier, lite trafikk og flotte omgivelser. Dessverre var Galleri Soon Cafe høstferiestengt, så det ble Son Kro istedenfor, men omeletten deres smakte bra den! God og sliten i beina i dag, men det var det verdt 🙂 Takk for turtipset!

  1. Moro du tok turen. Jeg må snart skrive et innlegg om min yndlingsrute til Son for den er noen hakk finere. Det er bare til å være eksprimentell og prøve ut nye veier 🙂

   1. Ja, prøver å finne litt nye veier når jeg tar turer utenom til/fra jobb, så da er det alltid velkomment med tips til ruter! Går med en del tid på Strava og mtbmap.no for å planlegge turer, har mange liggende som jeg ikke har fått sykla ennå så håper på flere fine sykkeldager utover høsten 🙂

   2. Hvor bor du og hvor jobber du? Trenger ikke bruke tid på Strava/mtbmap, bare ha god tidsmargin og hiv deg ut i det ukjente 😀

   3. Sykler Manglerud – Skøyen til daglig. Med to unger i skole- og barnehagealder blir det ofte lite tid i hverdagen, men prøver å ha litt ekstra god tid hjem fra jobb av og til og tar en tur via Nordmarka eller Maridalen eller lignende 🙂 Og utforsker selvfølgelig også Østmarka, guttungen fikk seg ny sykkel så da prøver vi oss på litt lengre turer men foreløpig blir det stort sett bolle på Rustadsaga og så hjem igjen 😀

   4. Har ellers utforska litt i området Siggerud – Ski, har fortsatt mye igjen å prøve der 🙂

 5. Hei! Vurderer turen son-oslo-son da vi skal bo i Son, eller har du et annet alternativ rute fra Son i flotte omgivelser for et par middelaldrende damer på racer?

  1. Hvor lenge vil dere sykle? Son er godt plassert i sykkelparadiset Follo. Hvitstein er et must, Drøbak er flott men også innover i landet, mot Kroer/Tomter/ås etc.

 6. Hei, så flott reisebeskrivelse! Jeg forsøkte meg på turen, men snudde ved Hvervenbukta: snakket med en annen syklist der, som sa at veien til Tusenfryd var uten sykkelsti, og at bilene kjørte ganske aggressivt… Har du forslag til en alternativ rute? Han foreslo å sykle opp til Kolbotn og videre derfra. Har du forsøkt det?

 7. Hei Allan!
  Veldig fin turbeskrivelse fra Oslo til Son.

  Tror du den passer til rulleski? Tenker da spesielt på om det er noen (for) bratte nedoverbakker på veien til Son. Satser på å bli kjørt hjem:)

  Hilsen Jørn

 8. Tusen takk for fin beskrivelse! Tok turen i dag og videre til Moss. Sykkelveien langs E18 ut av Oslo er utbedret, så det gikk fint. Det var spesielt fint å se kysten nedover mot Hvervenbukta. Takk for inspirasjon til tur😉

 9. Ruten har blitt enda bedre de siste årene. Mye fine sykkelveier rundt Dr. Euphemias gt, og ut forbi Sørenga og Sjursøya mot Bekkelaget. Ved Bekkelaget går sykkelvein bak bensinstasjonen og ned via båthavnen (padda). Det er også blitt bedre ved Hvervenbukta. De har bygget sykkelvei langs avkjøringen fra E18 så man slipper å sykle på turveien eller sammen med bilene fra E18 (de kjører fort i den avkjøringen) Ellers har jeg syklet langs Gjersjøen mange ganger og mitt inntrykk er at det ikke er mye aggresiv trafikk der. Det er mange som bruker denne veien til å «cruise» med åpne biler eller motorsykler og de kjører ikke så fort. Det er også opparbeidet sykkelvei nesten hele veien (rv 152) fra Ås (krysset Osloveien, Rv 152) til Drøbak hvis man ønsker en avstikker dit.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s