Hva skal til for å vinne Norseman?

Rekordmange har meldt seg på lotteriet til neste års Norseman Xtreme Triathlon og mange går nok inn i en tid med skrekkblandet fryd i påvente om svaret. Det er en av verden mest episke konkurranser, og derfor god grunn til å glede seg, samtidig som det er en hard konkurranse og krever mye i forkant og under konkrransen. Men hva skal egentlig til for å vinne Norseman? Det varierer nok naturligvis fra år til år, men her er mine data fra årets Norseman.

Svømmingen er det minst betydingsfulle disiplinen på Norseman. Du vinner ikke Norseman på svømmingen, men det er absolutt mulig å crawle seg ut av vinnerkampen om tapet til fronten blir for stort. Selv var jeg 10 minutter bak de beste i Eidfjord, noe som var nær det maksimale tapet jeg kunne hatt om resultatet ikke skulle blitt annerledes. Det koster veldig mye å sykle inn 10 minutter, spesielt om de beste svømmerne også er gode på sykkel. Min seiersmargin var 17 minutter så rent matematisk så burde jeg kunne svømt 10 minutter saktere og fortsatt vunnet. Det tror jeg likevel ikke hadde skjedd fordi mentalt så er det ikke så lett å holde farten like høy når du ligger veldig langt bak. 1:03:11 var tiden min på svømming, så noen supersvømmer trenger du absolutt ikke å være for å vinne Norseman, men tapet kan ikke være så mye større enn 10 minutter.

Norseman - svømmeetappen

http://connect.garmin.com:80/activity/embed/556229926 – Garminfil – Svøm

Fra Garminfilen min så ser det ut som svømmingen tok 1:05:07, men det var fordi jeg ikke trykket «lap» med en gang jeg kom opp av vannet. 1:03:11 ble tiden og vi kan se jeg i snitt tok 34 tak per min (merk at noen regner hver arm som et tak, mens andre teller hver hele armsyklus), noe som er litt lavere enn de 40 – 45 tak/min som jeg skal opp mot.

Foto: Bjørn Hytjantorp

Sykkel – Norseman er ”syklistenes” triatlonkonkurranse. En kuppert sykling etterfulgt av ”bare” 25,5 km løping før stigningen begynner gjør at de som er sterke syklister pleier å prestere forholdmessig bedre på Norseman sammenlignet med flate fulldistanser. Du må derfor være rimelig sterk på sykkelen om du skal være med å kjempe i toppen.

Norseman -Sykkeletappen

http://connect.garmin.com:80/activity/embed/556229937 – Garminfil – Sykkel

Ut fra Garminfilen på syklingen så kan vi se at jeg startet rimelig hardt de første to milene (første timen), før det stabiliserte seg på rundt 250 watt, noe jeg holdt greit frem til det gikk nedover etter 140 km. Grunnen til at watten gikk nedover da var en kombinasjon med at jeg var litt sliten og at nedkjøringen fra Imingfjell til Austbygda er teknisk og relativt vanskelig å holde jevnt bra trøkk i. Til meg å være var syklingen meget jevn og det beste jeg har prestert på sykkelsetet til nå. 246 NP i snitt fordelt på 67 kg, og 152 BPM, og 81 rpm. Tiden ble 5:49:57, og selv om det ikke var den sterkeste sykkeltiden så var det ikke langt ifra. Even Chiodera syklet raskest på 5:48:36. Morsomt er det å tenke på at jeg i 2009 syklet 2 timer saktere enn Tom Remman.

Foto: Martin Paldan

Løp – Inn til T2 kom jeg nesten likt med fire andre, Tom R, Graeme Stewart, Lars Christian Vold og Lars Petter Stormo, så det var på løpingen det måtte avgjøres. Det var også på løpingen at jeg skilte meg ut, og vi startet med et knallhardt tempo, som det bare var jeg som klarte å holde. Fra Garminfilen så ser du at f.eks. km nr. 2 gikk på 3:44 før jeg ble liggende relativt stabilt på rett over 4 min/km. Du ser også at km-tidene varierer noe, og slakker av mot slutten av det flate partiet, men det skyldes primært høydeforskjeller i løypa i tillegg til at jeg merket det høye tempoet mot slutten. Pulsen er veldig jevn på i underkant av 160 BPM, før den stiger 4-6 slag når motbakkene begynner. Farten går selvsagt betydelig nedover da, men 6:25 – 7:19 min/km er ikke så ille i det pariet. Fra 34 km faller pulsen noe (kan det skyldes lavere temperatur?) før den går enda ned de siste 2 km, noe som sammenfaller med punktet jeg «visste» at jeg kom til å vinne.

Norseman -Løpsletappen

http://connect.garmin.com:80/activity/embed/556229955 – Garminfil – Løp

Ut fra T2 i Austbygdi – Foto: Truls Rundgren

1 stk. High5 isogel hvert 20 min, konsekvent og blottet for improvisasjon og «gode» ideer underveis. Foto: Alexander Nordahl/DN

Dette var altså prestasjonskravene for å vinne årets Norseman. Hva som kreves neste år er vanskelig å si, men jeg er rimelig sikker på at nivået skrus opp et hakk eller to.

Men hva skal til for å fullføre Norseman Xtreme Triathlon? Det kreves verken at du er en god svømmer, sterk syklist eller hurtig løper, men dedikasjon og et sterkt hjerte og hjerne som sier at du skal fullføre samme hva som skal til! Lurer du på om du skal melde deg på lotteriet men er i tvil om du kan få det til? Det er ingenting å lure på. Sign up (alså til Norseman 2016).

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

5 kommentarer til “Hva skal til for å vinne Norseman?

  1. Congratulations on your win, spoke to you briefly during the T shirt presentation and was surprised at how fresh you appeared . Amazing achievement, good luck for next year!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s