En badebukse, sykkel, sykkelhjelm og joggesko er faktisk alt du trenger for å begynne med triatlon og aldri la noen få deg til å tro noe annet. Triatlonmiljøet er sjeldent inkluderende og det er fullstendig akseptert å stille opp på en konkurranse med en gammel terrengsykkel og noen godt brukte joggesko.

Nå har jeg utvidet utstyrsparken «litt» utover det absolutt nødvendige, men oppgraderingene jeg har gjort etter oppsettet mitt fra 2009, da jeg hadde en brukt Scott Plasma TT-sykkel, en halvgrei våtdrakt og noen 4 år gamle joggesko, har kun gitt meg marginale tidsforbedringer. Interesse for utstyr og personlige preferanser er hovedgrunnen til oppgraderingen i tillegg til at jeg er så høye ambisjoner at marginale forbedringer er viktig.

Om du er ny i triatlon og ønsker å oppgradere utstyret utover minimumsnivået ville jeg prioritert følgende i denne rekkefølgen:

  1. Svømmebriller som passer ansiktet ditt
  2. En våtdrakt som sitter som støpt til din kropp
  3. En racer med clip-on eller temposykkel som passer deg og muliggjør en god sittestilling.

Da har du det viktigste utstyret som trengs for å konkurrere nær ditt potensiele. Etter dette ville jeg prioritert:

  1. Sykkelsko (gjerne noen som er lette å få av og på raskt)
  2. Tempohjelm med kort eller halvkort hale som passer kroppsformen din
  3. En god tri-drakt (hel eller to-delt)

Nedenfor er det en oversikt utstyret jeg bruker. Øverst ligger utstyret jeg bruker under konkurranser før noe av de øvrige utstyret kommer etter. Merk at det aller meste av utstyret jeg nå bruker har blitt levert av sponsorer, men at jeg aldri bruke gratis/sponset utstyr om det går på bekostning av kvalitet.

Sykkel:

Hjelm:

Triatlonspesifikke sykkelsko:

Briller:

Sykkelcomputer:

Diverse sykkelutstyr:

Våtdrakt:

Svømmebriller:

Tribeklednig:

Joggesko:

Sokker/kompresjonssokker/Kompressjonssokker:

I aksjon ser det slik ut:

Triallan - Boardman TTE Signature - Allan Hovda - Adrena - Triathlon bike - aerodynamic - 2016-6 Triallan - Boardman TTE Signature - Allan Hovda - Adrena - Triathlon bike - aerodynamic - 2016-2

Øvrig treningsutstyr har jeg så mye av at jeg ikke kan ramse opp alt, men må begrense meg til mine favoritter. Generelt kan jeg si at jeg har svært mye til overs for høykvalitets ullbekledning fra Icebreaker og Ulvang. Jeg har også en Cannondale CaadX (cyclocross) Boardman CX Team til trening på høst/vinter og en Boardman AIR 9.4 aerodynamisk landeveissykkel som jeg har rigget til triatlon. Jeg har også en utrolig kul Charge Racer Plug Single Speed for bysykling. Sykkelrullen min er en Tacx Bushido Wahoo Kickr, Tacx Neo.

Vinter/høst/bysykkel og generelt arbeidsshest. Boardman CX Team
Kan en racersykkel være like god til bruk i triatlon som en ren TT-sykkel? Det holder jeg på å teste

Spør meg gjerne om det du måtte lure på om utstyr til triatlon. Ingenting er tilfeldig i mitt valg av utstyr, og selv om sponsorer har innvirknig på hvilke utstyr jeg bruker så vil jeg aldri bruke noe jeg ikke selv er helt fornøyd med og vil heller aldri anbefale noe jeg egentlig ikke er fornøyd med uavhengig av sponsoravtaler.

95 kommentarer til “Utstyret

  1. Hei 🙂 Bra blogg du har! Men hva innebærer det at sykkelskoene dine er triathlon-spesifikke?
    Er det bare at de er raske å ta på seg?

    1. Hei. Sykkelsko som er laget for triathlon er i hovedsak raskere å ta av og på seg. Til det har de som regel en eller to borrelåser som raskt festes og løses. Ofte har de også en hempe/løkke bak som kan gjøre det lettere å få skoen og som kan brukes til å feste en strikk mellom skoen og ramma. Dette gjør det enda raskere å skifte da skoene er festet til sykkel og du bare hopper på sykkelen og ned i skoa. Dette krever selvsagt trening, men gjør underverker for skiftesonetidene. Rask skifting kan gjøre store utslag i sprint/olympisk distanse!

      Andre egenskaper triathlonsko kan ha er at de er luftigere og drenerer lettere ut vann. Det er mulig de også er «finere» på innsiden for å kunne brukes uten sokker men det er jeg ikke sikker på.

      Hvis du skal kjøpe triathlonsko og ikke får prøvd de pga det er veldig få butikker som har det inne så ville jeg anbefalt å funnet «merket» ditt, som f.eks. Shimano, Specialized, Mavic eller Lake. Da er selvsagt passform og størrelse viktigst. Så er det bare til å bestille skoene triathlonversjonen av skoene der det er rimeligst som f.eks på http://www.wiggle.co.uk/tri-shoes eller http://www.trisports.com/triathlon-cycling-shoes.html. Selv om jeg har Lake og er svært fornøyd med de har jeg også stor tro på Shimano sine trisko.

    2. Ikke foreløpig! Men jeg vil oppmuntre deg til å fortsette å blogge! Kjempefin blogg med veldig mye interessant lesning! Stå på ! 🙂

      1. Tusen takk! Det er veldig motiverende med gode kommentarer og hyggelige tilbakemeldinger 🙂 Jeg har rundt 100 lesere per dag, men det er de færreste som legger igjen en kommentar så det setter jeg stor pris på.

  2. Hei !!

    Leste en plass at du hadde kjøpt Evoc sykkelkoffert.
    Hvordan fungerte denne på flyreiser?

    1. Hei Christian.

      Jeg har sykkelkoffert fra Evoc ja. http://www.evocsports.com/en/evoc-bike/bike-travelbag.html

      Nå har jeg brukt kofferten på 6 stk. flyturer og er svært fornøyd. Siden den er laget for å få plass til downhill og 29″ sykler så er det god plass til racer og temposykler, selv med intigrert setepinne. Kofferten virker solid, men ser ikke så spesielt solid ut ferdig pakket siden den ikke har noe rammeverk og synker litt ned. Dette tror jeg er positivt slik at de som håndterer baggasjen forstår at kofferten ikke kan kastes rundt eller legges nederst i en haug med baggasje. Det virker hvertfall som Evoc-en har fått betydelig bedre behandling en min forrige hardcasekoffert TC1 (som forøvrig ble ødelagt etter mellomlanding i Miami).

      Vekten er oppgitt til 8,6 kg men veide den til 9,4 kg. Dette er uansett beydelig lettere enn min TC1 som veide nærmere 15 kg(!). Du kommer greit under den magiske 20 kgs grensen som noen flyselskaper opererer med. Evoc-en er også betydelig lettere og bedre å trille rundt på enn TC1-kofferten.

      Ulempen med Evoc-en er at det alltids er en risiko for at sykkel/hjulsett blir ødelagt siden den ikke er like «bombesikker» som hardcasene. Jeg føler meg uansett ganske trygg på at det går bra og som nevnt så tror jeg skjørheten gjør at baggasjebærerne tar større hensyn.

      Mitt beste tips til pakking av sykkelkoffert er å legge så lite vekt som mulig i kofferten for å redusere totaltvekt på sykkelkofferten. Dette gjør at selv kofferten er greiere å ha med å gjøre i tillegg redusere skadepotensiale. Selv legger jeg bare hjelm, drikkeflasker og litt småtteri som veier lite i kofferten i tillegg til sykkelen.

      Du har sikkert sjekket opp i det men CRC har gode priser på Evoc travel bag http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=64766

    1. Hei Torbjørn.

      Tacx Bushido er jeg bare helt medium fornøyd med. Den er enkel og trådløsheten er kanonflott. Oppkobling mot PC har jeg ikke prøvd så den vet jeg ikke hvordan fungerer (klarer ikke å bry meg om analysering i etterkant). Ulempen er nettopp støyen som jeg syntes er betydelig. Andre ulemper jeg har opplevd er at følsomheten på knappene til kontrollenheten er altfor sensitive så hvis jeg få en eneste dråpe svette på opp tasten når jeg sykler så går motstanden til rulla sky high. Forbanna irriterende!!! Jeg må da ta å skru på tastelås (høyre pilstast 3 ganger) hver gang og det fungerer dårlig hvis jeg kjører intervaller. Jeg vurderer faktisk sterkt å bytte den ut med en Elite Supercrono Forte Digital eller en annen støysvak rulle med wattmåling (og helst trådløs) (http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=69690)

      Lykke til med valget ditt!

  3. Hei.

    Har begynt å følge bloggen din med stor interesse og er i startfasen selv for å bli en triathlon-mosjonist, med mål om å fullføre nxtr i 2013.. Uansett plukker jeg opp mange gode tips og triks gjennom bloggen din.
    Når man starter er det jo mye fokus på utstyret, og lurte på i den sammenheng å prøve ut K-swiss løpesko. Noen du kan anbefale til en nogen lunde habil løper? Kanskje du også kan hjelpe meg i størrelse? Er normalt 42 i asics sko..

    1. Hei Truls og takk for en hyggelig kommentar!

      Jeg har også lyst til å prøve meg på nxtri igjen i 2013 så da sees vi kanskje der?? Uansett så er det et fint mål å jobbe frem mot. Når det er sagt så er alle fulldistanser fine må å jobbe mot 😀

      Angående K Swiss sko så kan jeg prøve meg på en anbefaling, selv om det er meget individuelt og er avhengig av flere faktorer. Vekt, løpsteg, fotens form osv. Dine egne preferanser er ikke minst veldig vesentlig. Jeg har til nå prøvd tre par K Swiss sko og falt veldig for 2 av de. Først ut er Kwicky Blade-Light som er en lett mengdetreningssko/konkurransesko for nøytral og svak/middels overpronatorer.. Den er triatlonspesifikk og har fantastisk løpsfølelse. Jeg har faktisk skrevet 90 % av anmeldelsen av skoen og den kommer om noen dager. Den andre skoen jeg vil anbefale er K Ruuz som er en ultralett konkurransesko som mange proffe (og andre bruker) i IM-konkurranser. Den føles utrolig vid i passformen (nesten som den ikke sitter på), men når du først har begynt å løpe så merker du ingenting til det og bare tenker at skoen er superlett og rask. Rå konkurransesko fra 5 km opp til maraton. I Asics bruker jeg str 44,5 og i K Swiss bruker jeg str. 44, så jeg ville nok gått en halv str ned.

      1. Konge side du har!
        Er K Swiss skoene tillpasset forefoot/mid-foot eller heel løpesteg?

        Mvh
        Henning

      2. Hei Henning.

        Det var et godt spørsmål. Trenden nå er redusert hæl/tå-drop for å gjøre for/midt-fot løping lettere og i den forstand så er ikke K-Swiss utpregede for/mid-fot sko med 10 mm drop på K-Ruuz og 9 mm på Kwicky Blade-Light. Når det er sagt så har jeg ingen problemer med å løpe for/midt-fot med noen av skoene og foretrekker K-Swiss skoene mine mye før for/midt-fot skoen Newton Motion.

        K Swiss har et par joggesko med null hæl/tå-drop som heter Blade Foot Run, men de har jeg aldri prøvd.

  4. Hei Christopher. Beklager sent svar, men jeg var litt ut av fokus når jeg fikk kommentaren.

    Angående to badehetter så har jeg sluttet å bruke nå. Før brukte jeg en badehette med briller over og så en badehette over for å sikre at brillene ikke kunne bli dratt av (av konkurrenter) mens jeg svømte. Nå har jeg briller som ikke trenger å sitte så stramt for å være tette så nå bruker jeg bare en badehette som jeg har over brillestroppene.

    Jeg har ikke prøvd noen spesielt store svømmebriller, men tror ikke at det vil gjøre det lettere å navigere. Så lenge du har grei synsvidde (spesielt i overkant av brillene) så bør navigeringen være helt kurant.

    1. Hei.

      Grunnen til at jeg bruker to-delt kontra heldrakt er ikke spesielt store eller tungtveiende og går mye på personlige preferanser. Det er litt kjappere hvis du må på toalettet under konkurranser, men viktigst er at jeg syntes det ser kulere ut og det er enklere å trykke sponsorlogoen på den hvite toppen (slik at jeg bare kan bytte toppen ved forandring i sponsorene i stedet for å kjøpe ny drakt).

  5. Hei Allan! Har lest mer eller mindre alt på bloggen din, og synst den er kjempemessig! Nå har jo jeg også blitt bitt av triathlon basillen (etter Ironman 70.3 Haugesund). Treningen går greit, og jeg prøver å finne frem i jungelen av utstyr uten å havne i luksusfellen… Spørsmålet mitt går på klokker og computere. Jeg har en pulsklokke nå ( Polar FT 60) og planlegger å kjøpe sykkelcomputer. I starten så tenkte jeg å kjøpe en klokke som også synkroniserer med cadence og fart på sykkel, men har egentlig slått dette fra meg da klokken er på armen og jeg må vri og vende på håndleddet for å få input når jeg sykler. Etter litt tenking, surfing og vindusshopping så har jeg endt på følgende: En pulsklokke med GPS, typisk Garmin Forerunner + En grei sykkelcomputer. Har du noen erfaringer og anbefalinger på slikt utstyr?

    Lykke til i Las Vegas i helgen 🙂

    1. Hei Geir Åre.

      I pulsklokkeverdenen så er det Garmin Forerunner 910XT som er det hotteste for triatleter for tiden. Den måler distanse og armtak ved svømming, puls/fart/distanse/kadens (må da kjøpe kadensmåler i tillegg) ved sykling og fart/puls/distanse ved løping. Den kan du bruke til alt. Jeg tro også det følger med feste for å montere klokka på sykkelen. Ulempene med den klokka er at den integrerte GPS-løsningn er batterikrevende og gir kun 20 timers brukstid før klokka må lades opp igjen. Dette er ingen krise siden det er sjelden du trener/konkurrerer i lengre enn 20 timer, men gjør at klokka ikke er den beste til vanlig klokkebruk.

      Dessverre så har jeg ikke testet den. Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å kjøpe den (og kommer kanskje til å gjøre det), men er fornøyd med det jeg har nå. På sykkelen har jeg en Garmin 750 (eldre versjonen av Garmin 800) med GPS som måler fart/puls/kaden osv og på svømminga/løpinga bruker jeg bare en vanlig Casio-klokke som kun tar tiden. Før løp jeg med pulsmåling, men nå syntes jeg at jeg har en god følelse på hvilke pulssone jeg ligger i.

      Alternativt har du triatlonklokka Polar RX5 som gjør det samme som 910XT men har ekstern GPS måler. Sikkert en god klokke men jeg hadde Polar RS800X før og var ikke spesielt fornøyd med den. Ustabil på pulsmåling og brukte laaaaang tid på å finne GPS-signaler. Jeg sverger derfor til Garmin.

  6. Hvilken våtdrakt kan du anbefale til en nybegynner som må nok ha litt oppdrift nå i begynnelsen? Og hvor er en grei plass å handle den? Noen i stavanger, haugesund området?

    1. Hei. Jeg har dessverre ingen våtdraktanbefaling i Stavanger/Haugesundsområdet. Jeg vet at det er noen som selger våtdrakter fra Head, men jeg har aldri testet de eller lest noe omtale av de.

      Store våtdraktmerker som Blueseventy, Orca, Tyr vil alltid være et sikkert valg så lenge størrelse og passform passer akkurat deg.

  7. Hei

    Har fulgt din blogg en god stund, lurer på hva du tenker om sykkel på Norseman, ren temposykkel eller racer med bøyle? noe å anbefale fra argoon på dette?

    Er selv på utkikk etter ny sykkel men usikker på hva jeg ønsker, planlegger racer hele våren men fra juni av håper jeg på Haugesund og Norseman men usikker på hva slags løsning jeg ønsker.

    Har sett litt på S-works venge med to styrer et til racer og et til tempo. men usikker om jeg heller skal gå for 2 sykler?

    noe råd å komme med?

    Espen

    1. Det er et veldig godt spørsmål!

      Hadde jeg vært deg så hadde jeg vurdert følgende løsninger:

      1. Kjøpe en racer og en tempo.

      2. Kjøpe en god og lett racer med aerobar og elektronisk giring. Alternativt kan kan du ha en temporamme med racerstyre, aerobar og elektronisk giring.

      3. Ditt eget forslag med racer med to styrer.

      Når det gjelder løsning nr. 1 så vil det være den optimale løsningen hvis ikke økonomi/plass o.l. hadde vært en faktor. Nå vet jeg ikke hvor mye du satser på sykkelritt og hvor mye du satser på tri, men hvis du er veldig aktiv og har budsjett til det så kan en racer og en trisykkel rettferdiggjøres. Ulepmen er opplagt prisen og at det krever mer plass og litt mer vedlikehold.

      Løsning nr. 2 er noe jeg aldri har prøvd, men noe jeg tror er en veldig god løsning for personer som kjører både ritt og triatlonkonkurranser. Ved å ha et racerstyret så vil sykkelen være rittlovlig og når du hiver på aerobarene så får du en sykkel som har marginalt mindre aerodynamisk enn en ren tempo. Har du i tillegg elektronisk giring så blir ikke det noen ulempe ved å mangle girmulighet i aerobarene (som er tilfelle ved mekanisk giring). Jeg forstår faktisk ikke hvorfor dette ikke er en mer populær løsning. På IM Mallorca 70.3 kjørte 2.plass vinner Betrand Billard racer med aerobar og elektronisk giring, og han hadde dagens raskeste sykkeltid med god margin. Og da var det kanoner som Andreas Raelert, Faris Al-Sultan og Phil Graves(!). http://www.itriathlon.dk/dreisport/files/2011/05/Bertrand-Billard.jpg. I Norseman 2011 kjørte vinneren Tim Deboom med en temposykkel med racerstyret og aerobars. Ref:https://triallan.files.wordpress.com/2011/08/tim-deboom-dyranut.jpg

      Du nevner en S-Works Venge og det er absolutt et godt alternativ som ramme for en slik løsning. Henrik Oftedal kjørte Venge med tempostyret under årets Norseman. Siden du nevnte Argon 18 (og jeg er sponset av Unaas som selger Argon 18) så ville jeg absolutt vurdert temporammen Argon 18 E-116 med racerstyret (m aerobar) og Ultegra Di2. Da blir det både stivt, aerodynamisk og med de gode innstillingsmulighetene (med snubar setepinne) som du får med temposykler i tillegg til at det vil være rittlovlig. Med årets farger så ser den dessuten dødsrå ut! Hvis du er interessert i å høre om muligheten så ta kontakt med Unaas. Kontakt info ligger på unaas.no. Sett meg gjerne som referanse 🙂

      Når det gjelder løsning nr. 3 så kan du selvsagt også kjøpe en S-works Venge og bytte om styrene. Venge er en god og aerodynamisk sykkel! For min del vil det det blitt mye «styr» med å bytte styre, men siden du kjører ritt fra vår til sommer, og triatlon fra sommeren og ut sesongen så vil det helt sikkert fungere. For å være ærlig så har jeg ikke peiling på hvor mye arbeid det er å bytte om styrer.

      Hva tror du om de alternativene jeg nevnte??

  8. Hei Allan,
    Kjører du kun med høyprofilshjul, eller bruker du platehjul også? Når bruker du evt. platehjul?

    Marius

    1. Hei Allan.

      I 2012 kjørte jeg kun høyprofilshjul (Unaas SS-80), men det var mest fordi det var enklest. Unaas har platehjul også, som jeg kunne få lånt, men pga jeg ikke fikk tilstrekkelig tid til å prøve ut løsningen så valgte jeg det som jeg viste fungerte. Denne sesongen så blir det nesten kun veldig kupperte løyper (Swissman, Norseman og IM Wales) så jeg kommer nok ikke til å bruke platehjul så mye i år heller. Men normalt så er det nesten alltid raskere med platehjul så med mindre det er veldig mye vind eller høydemeter så ville jeg brukt platehjul om jeg hadde hatt det.

      Kjører du mye med platehjul?

      1. Nei, jeg kjører med zipp 808. Vurderer å kjøpe platehjul, og kjøre med 808 forran. Men vet ikke hvor mye man evt sparer på det. Har du noen meninger eller erfaringer? Kjører alt fra normaldistanse til ironman.

        Marius

      2. Hei igjen Marius.

        Jeg har lurt på det samme som deg og sitter dessverre ikke igjen med noen gode svar enda. Proffene bruker som regel alltid platehjul, med mindre det er veldig kuppert eller vindfullt som på Hawaii, men hvor mye raskere det går skal jeg ikke si noe om. Det spørs om jeg hadde brukt penger på et platehjul hvis jeg allerede hadde hatt 808 med mindre du satser hardt på tempo eller har mye penger til overs.

        Forhåpentligvis så får jeg tatt en tur i vindtunnel i løpet av våren og får kanskje flere svar da.

        Alternativt så kan du låne deg et platehjul og kjøre en testløype og se om du klarer å se noen forskjell. Nå er det riktignok mange variabler som spiller inn så en wattmåler vil gjøre den jobben litt lettere.

  9. Ja, jeg får studere løypeprofilene på konkurransene jeg skal kjøre. Hvis de er veldig kuperte, er det ikke så mye vits å bruke mange tusen på platehjul. Hvilke hjul skal dere kjøre med i det nye laget?

    1. Hvilke konkurranser skal du delta på i år? Laget har ingen egen hjulsponsor, men Specialized har et tett samarbeid med Zipp så mange kommer nok til å kjøre med det. Jeg fortsetter nok å kjøre på Unaas sine hjul og da blir det fortsatt Unaas SS-80 (80 mm) som jeg kjørte på i hele fjor. Jeg var veldig fornøyd med det hjulsettet, men har tenkt å låne et platehjul og se om jeg klarer å kjøre en fast løype raskere med samme watt.

  10. Hei, takket være deg og din blogg, har jeg nå investert i nye løpesko,ny pulsklokke (910xt), tribøyle til sykkel, svømmebriller og badebukse. Har satt meg et liiite mål om å stå på toppen av Gausta i august 2014 (var der i fjor, men da som support).
    Du skriver veldig bra og inspirerende, og jeg synes det er veldig kjekt å lese race rapportene dine og ukens trening.

    Så over her at det var en som lurte på pulsklokke, og du nevnte Garmin 910xt. Link til test finner du her: http://www.dcrainmaker.com/2011/10/garmin-forerunner-910xt-in-depth-review.html

    1. Hei Jan.

      Så bra at du har funnet inspirasjon til å begynne med triatlon. Å stå på Gaustadtoppen august 14 mars er et flott mål det! Hvilke konkurranser skal du gjøre i forkant?

      Når det gjelder 910XT så har du helt rett i at «brukermanualen» til DC Rainmaker nok er det beste stedet å se etter tips og råd. Jeg har ikke hatt klokka før den siste tiden og derfor ikke lest innlegget enda, men nå må jeg vel samle mot og gå i gang snart.

      Lykke til med treningen fremover.

  11. Hei! Bra blogg!
    Jeg lurer bare på hvordan bekledningen er lagt opp, hva har du på deg og når?
    Vurderer sprint triatlon til høsten,

    1. Hei Espen.

      Det enkle er ofte det beste, og slik gjelder det også i triatlonbekledning. På svømmingen har du på deg våtdrakt hvis du har det. Under våtdrakten så har du en triatlondrakt (enten hel eller to-delt) og den bruker du både på syklingen og løpingen. Det blir derfor ingen skifte av bekledning underveis, bare å ta av våtdrakten etter svømmingen.

      Om du ikke har våtdrakt så bør du ha en hel tridrakt som er lagt med tanke på å kunne brukes til svømming uten våtdrakt over. Mange tridrakter kan åpnes i front og de skaper fort mye motstand hvis du svømmer med kun det.

      Om du har verken våtdrakt eller tridrakt og ikke har tenkt å gå til anskaffelse av det så kan du bare svømme i en kort løpetights. Den kan du bruke til sykkel og løp også. Så tar du bare på den en T-skjorte etter du kommer opp fra svømmingen. Tro meg, det fungerer det også! Det må heldigvis ikke være dyrt eller fancy 😀

  12. Hvordan løser du slange/pumpe/verktøy-delen på syklinga? Hvordan monterer du dette uten at det går vesentlig ut over aerodynamikk? Kjører du med slanger eller limte dekk?
    Følger bloggen din regelmessig og lærer masse 🙂 Oslo Tri olympisk for meg i august, det blir debuten…

    1. Hei Bent.

      Jeg kjører med limte dekk og det er normalt det mest plasskrevende. Derfor har jeg Tufo Elite Jet 160 g (kjøpes billigest på bikeshop.no) dekk som reservedekk (veldig lett, men først og fremst tar det svært liten plass sammenlignet med et vanlig tubulardekk) som jeg putter i en Xlab aeroflaske sammen med CO2 patron og en dekkspade. Denne aeroflaske har jeg på ramma, og flaskeholderen for vanlig flaske er flyttet til bak setet. Så har jeg en Torhans aeroflaske på styret. Det er en god løsning syntes jeg, men krever at du har en flaskeholder med godt grep for å unngå at flasken bak setet hopper ut (har sett mye av det!). Dessuten så kan det være utfordrende å ta inn og ut flaska fra bak sete så det må øves på. Det er heller ikke alltid vi får drikken utdelt i skikkelige sykkelflasker så derfor er det ekstra viktig at flaskeholderen er god.

      Mer om mitt detaljerte konkurranseoppsett finner du her: https://triallan.com/2012/11/03/argon-18-e-118-mitt-detaljerte-konkurranseoppsett/

      Min nye sykkel har en drikkeblære integrert i ramma så jeg kommer mest sannsynlig til å kutte ut Torhans-flasken da. Eventuelt kan jeg da sette en flaskeholder mellom styret (som er litt enklere enn flaskeholder bak setet).

  13. Hei Allan
    Flott blogg 🙂
    Er fersking i triathlonverden, og skal delta på Norseman 2013. Vet ikke om jeg gleder eller gruer meg, men er veldig spent 🙂 Finner masse gode tips på bloggen din, men lurer på hva som er lurt å ha på under våtdrakten (for en jente:), spesielt når en vil bruke ett par minutter ekstra i skiftesonenforå få på tørt (og varmt) tøy?

    1. Hei.

      Kult at du skal være med på Norseman! Nå er det en stund siden jeg har skrevet den, men har du lest min guide til Norseman? https://triallan.com/2011/08/01/allans-guide-til-norseman-del-3/

      Hvis uansett har tenkt til å bytte til tørt sykkeltøy i skiftesonen så ville jeg bare hatt en bikini under. Alternativt går det ann å kjøre nude-varianten, som mange av de mannlige deltakerne gjør, men det er ikke alle som er så liker så godt å være naken på utstilling.

    1. Mener du Specialized TT2 hjelmen? Jeg vet de har en på Foss Sport, ellers bør det være mulig å få tak i på alle Specialized sine forhandlere. Torshov Sport, Anton Sport, Milslukern etc. Sjekk komplett oversikt på: http://www.specialized.com/no/no/dealer-locator

      Ellers så kan jeg si at det kommer ny tempohjelm fra Specialized som heter Specialized Mclaren TT som jeg skal bruke i IM Wales, og en aerodynamisk landeveishjelm som heter Specialized Evade. De har jeg stor tro på!

    1. Jeg så hvertfall at de hadde en TT2 på Foss sist jeg var innom før Norseman. Jeg tror dessverre ikke da har noen Mclaren TT eller Evade enda, siden Mclaren TT ble kun laget i 500 eksemplarer totalt i år og Evade kun har vært tilgjengelig for Pro-tour lagene.

      Hjelmbehovet ditt skal jeg ikke si for mye om. Selv ville jeg valgt en TT som du føler at sitter godt på hodet (selv liker jeg best de variantene uten den aller lengste halen) og visuelt ser ut til å passe kroppsformen din bra. Selv prøvde jeg en Mclarenhjelm på Mallorca og syntes den satt veldig bra, og tror at den er aerodynamisk helt på topp.

      Når det gjelder Evade så er det i utgangspunktet en aerodynamisk landeveishjelm laget etter tydelig inspirasjon av Mclaren TT. Den var dessverre ikke tilgjengelig for testing i vindtunnelen, men jeg testet en annen aerodynamisk landeveishjelm, nemlig Giro Attack. Den presterte overraskende bra, og tilsvarende den 2. beste tempohjelmen. Med arbeidet Specialized har lagt bak Evade så regner jeg med at den presterer tilsvarende og derfor ville jeg ikke hatt noe problem å brukte Evade i konkurranser også, selv om en McLaren er hakket raskere.

      De aerodynamiske landeveishjelmen tetter det aerodynamiske gapet mellom landeveishjelmer og TT-hjelmer, uten ulempene med en TT-hjelm. TT-hjelmer er mindre praktiske, varmere, tyngre og reduserer hørselen betraktelig. Hadde jeg skulle sykler Trondheim-Oslo så er jeg ikke i tvil hva jeg ville ha valgt.

      Så for å svare deg enkelt så ville jeg kjøpt en McLaren TT eller annen passende tempohjelm hvis du allerede har en landeveishjelm du er fornøyd med. Om du skal kjøpe deg ny landeveishjelm uansett så ville jeg valgt en Evade (eller Giro Air Attack) og da vurder om en tempohjelm er verdt pengene.

  14. Hei har aldri prøvd triathlon før, mrn tenker å begynne med det til neste år. Jeg har syklet på mosjonist nivå i 4 år. Lurer mest på dette med hvordan skifting mellom svømming og sykling er. Har skjønt at det ikke er lov å skifte på en måte at man er naken. Har dere sykkel bukse under svømmedrakta. Og vil ikke da paden være veldig bløt, og ubehaglig å sykle med.

    1. Hei Sven og jeg støtter valget ditt med å prøve triatlon til neste år 😀

      Forbudet mot nakenhet er en amerikansk greie, og aldri noe jeg har hørt blitt slått ned på i Norge. Om det er forbud mot nakenhet (som det offisielt er på alle konkurranser med Ironman i navnet) så har de også skiftetelt der du selvsagt kan være naken mens du bytter.

      Det er flere forskjellige varianter å utføre skiftingen på. Den ene er å ha badebukse (eventuelt ingenting) under våtdrakten for så å ta på deg sykkelshorts før syklingen og bytte til løpeshorts før løpingen. Dette gir god padding på syklingen og ingen padding på løpingen som er behagelig, men selve byttene tar tid.

      Det mange gjør, meg inkludert er å ha en tridrakt (enten hel eller delt) som du har under svømmingen, bruker når du sykler og løper. Selve tridrakten er laget i et veldig hurtigtørkende materialle så du er tørr før du vet ordet av det. Når det gjelder paddingen så er den veldig mye tynnere enn paddingen på sen sykkelbukse som gjør at den tørker raskt og ikke merkes når du løper. Det blir mindre polstring på syklingen, men i aeroposisjon så legges det mer vekt på armene og mindre på rumpa slik at det går helt fint. Fordelen med dette er opplagt tidsbesparelsen 🙂

      Jeg konkurrer forøvrig i tritøy fra HumanSpeed. http://humanspeed.dk/

  15. Meget bra blogg med veldig mange nyttige tips!Jeg har også tenkt å prøve meg på triathlon i 2014. Har bare tidligere erfaring med terrengsykkel + en «mini-triathlon» med terrengsykkelen som redskap. Har nå kjøp meg en brukt temposykkel og meldt meg på ironmann haugesund 2014.Har ikke syklet en meter på racer/temposykkel, så det kan bli spennende :).
    Bør jeg vurdere å koste på meg en sykkeltilpassing hos noen med god kompetanse eller er det bare å justere seg frem til det kjennes bra ut?

    1. Hei Torgeir. Gratulerer med påmeldingen til IM Haugesund 2014 og gratulerer med temposykkel. Hvilke type er det?

      Selve syklisten utgjør 80-85 & av den aerodynamiske motstanden og sittestillingen er det aller største faktoren for hvor aerodynamisk du er. En god sittestilling er utrolig viktig i mine øyne og om du finner en kyndig sykkeltilpasser som både kan triatlon-biomekanikk og har noen tanker om aerodynamikk så kan det utgjøre svært stor forskjell. Hvor lett det er å finne en slik er en annen sak. Hvor i landet for du?

      1. Takker! Sykkelen er en Blue T-16 str M.Sikkert ikke det råeste på markedet, men klarer seg nok som en begynnersykkel så får vi se om dette er noe for meg:)
        Har du noen steder å anbefale en sykkeltilpasning?
        Har funnet 2 stk som jeg lurte på å høre med. http://www.sykkeltilpasning.no , http://www.foss-sport.no
        Jeg er selv 1.78 høy og ca 85 fra helen til skrittet. Så håper rammestr M ikke er for ille til meg.
        Jeg bor i Telemark, men en kjøretur til Oslo/ omeng må jeg nok regne med.

      2. Hei Torgeir! Beklager sent svar men jeg har ikke hatt anledning til å svare tidligere.

        Når det gjelder sykkelen din så er den mer enn god nok. Det er ikke sykkelen som er viktig, men sittestillingen så om sykkelen muliggjør en optimal sittestilling så er det minimalt å hente på å bytte ut din Blue T-16 med en «supersykkel» som f.eks. min Shiv, Cervelo P5, Trek SC o.l. Str. M høres i utgangspnktet ut som riktig størrelse for deg.

        Med tanke på anbefaling av sykkeltilpassere så vet jeg ikke helt hva jeg skal si. Selv fikk jeg sykkeltilpasning utført av Emil Unaas før jeg fikk den optimale sykkeltilpasningen av Prestige Cycles (bikefitting med vindtunnelvertifisering). Emil traff bra med sin sykkeltilpasning og han har gjort veldig mange sykkeltilpasninger, også for triatleter, men bruker ingen avansert bikefitting system.

        Kanskje vil min anbefaling for bikefitting være de som har en del erfaring med triatlon. Tom Remman er en kjent og merittert triatlet som har drevet med Retül bikefitting i noen år, men mange triatleter som kunder. Hvem som tar sykkeltilpasningen på Foss Sport for tiden vet jeg ikke, men Henrik Oftedal (medeier i Foss Sport) er også Retül-sertifisert og kan nok gi deg en god tilpasning.

  16. Hei! Jeg var med på mitt første triathlon nå i vår og skal være med på Ironman 70.3 Haugesund. Som gammel svømmer ligger ikke problemet her. Jeg har en Ridley Orion landeveisykkel http://www.ridley-bikes.com/no/en/bikes/1/132/75/race/orion-c20-1411a og sliter med å sitte langt fremme for å ligge i bøylene. Er det en sete type du kan anbefale som er lengre og kanskje breiere på tuppen? Eller er det bedre å kjøpe seg en fast forward setepinne for å komme fra en 72º stilling til 76-78º?

    1. Hei Janove og gratulerer med påmeldingen til IM 70.3 Haugesund! Det blir moro! Du skal vite at jeg misunner din bakgrunn som svømmer.

      Utfordringen du nevner er ofte problemet med å sette bøyle på en racer. Setet går ikke langt nok frem og du får derfor en veldig skarp vinkel i ofta og eventuelt armer som må lenes for langt frem. Geometrien muliggjør rett og slett ikke en optimal aeroposisjon. Jeg har samme problemet når jeg er på jobben min (oljeplattformen) og sykler på Cannondale Caad 8. Jeg klarer ikke å holde aeroposisjonen over tid pga kombinasjonen skarp hoftevinkel og smerten ved å sitte så langt frem på setet.

      Løsningen på problemet kan være, som du sier å enten få deg en fast forward setepinne og/eller et setet som gjør at du kan sitte lenger frem på en behagelig måte. Hvilke løsning du skal gå for er vanskelig for meg å si noe om uten mer informasjon. Hvor mange ca. mener du at du mangler? Om du mangler noen cm så kan det lett fikses med å bytte setet, men om du mangler 5 cm + så er det ikke sikkert det er tilstrekkelig.

      Formen på Specialized Sitero-setet gjør at du sitter betydelig lengre frempå enn mitt tidligere Prologo Tri40 uten at det føles rart ut. Faktisk så er tuppen på Specialized setet ca. 4 cm lengre bak enn Prologo Tri40 med identisk sittestilling siden Sitero-setet er laget for å sitte langt frempå mens Tri40 er laget for å ha vekten hovedsakelig på rumpeballene. Om du har mulighet så ville jeg definitivt dratt innom en butikk som du kan prøve Sitero-setet på sykkelen din og se om du da kommer langt nok frem.

      Det andre setet jeg har testet, Bontrager RXL Hilo er mer som en klassisk setet, men med en bredere tupp og sprekk i midten slik at det er veldig mye mer behagelig å sitte frempå enn med et vanlig setet. Det kan også være et godt alternativ. Selv har jeg med meg med setet på jobb nå og skal teste om jeg får en god sittestilling på de racersyklene der.

      1. Takk for at du tar deg tid til å svare!
        Jeg mangler ca 3-4 cm som jeg tror vil gjøre underverker på sittestillingen. Hva vil du anbefale som en løsning? Er det mest å hente på å kjøpe et nytt sete, eller en kombinasjon på sete og ny setepinne? Jeg er student, så har heller ikke ubegrenset med midler, hva vil den mer økonomiske løsningen være?

      2. Det er vanskelig å si hva som bli best for deg. Hvilke setet har du i dag? Er du fornøyd med det?

        De aller fleste setene er laget for å primært fordele trykket rumpeballene, mens det ikke fungerer så bra i aeroposisjon. Et setet som fungerer bra på racer vil ikke nødvendigvis fungere bra på temposykkel.

        Poenget mitt er hvertfall at hvis du uansett ikke sitter bra i aeroposisjon på det setet du har i dag så bør du uansett kjøpe deg nytt setet. Da kan du gå for f.eks. Specialized Sitero. Om du er fornøyd med setet du har i dag så ville jeg fått for en ny setetpinne i alu da dette er den rimeligste løsningen som jeg tror kan fungere.

  17. Hei Allan 🙂
    Først; takk for en kjempefin blogg, lærer mye herfra. Lurte på dine synspunkter rundt sykkelskoene du bruker. Vurderer å anskaffe meg tri spesifikke sykkelsko og lagt merke til s works trivent. Lest tidligere at du ikke foretrakk specialized trivent skoene pga passform(?) men heller brukte sko fra lake, hva er grunnen til at du hoppet over til s works trivent? Bruker per dags dato vanlig sykkelsko og deltar på triatlon av ulike distanser jevnt over sesongen. Bruker du skoene til trening også og er det etter din mening noen andre sko som kan matche seg med s works?

    Takker for svar 🙂

    1. Hei Kristoffer. Du har helt korrekt i at jeg ikke foretrakk Specialized Trivent, men det var i 2010 at jeg prøvde de skoene, og det har nok skjedd en del siden da. Da kjøpte jeg Lake sine første triatlonsko som du støpte i ovnen og formet etter foten, og de var veldig gode. Når jeg hadde slitt de ut så byttet jeg til den nye versjonen av Lake sine triatlonsko (fikk en god pris hos Olav Hagen som importerer skoene). De var bedre på de fleste punkter, men kunne kanskje vært hakket tightere rundt hælen (dette justeres ved å stramme Boa-linsen på hælen men føles aldri helt supertight) men dette har de forbedret på den nye modellen. Etter at jeg fikk Specialized som sponsor i fjor så har jeg syklet med jeg S-Works Trivent, som er en helt annen sko enn 2010 versjonen av Trivent Expert. Når det gjelder råd om kjøp av triatlonsko generelt så er det veldig avhengig av hvordan beina dine ser ut. S-Works Trivent, og Lake TX312 er etter min mening innenfor kategorien de beste du kan kjøpe når det gjelder triatlonsko. S-Works har fordelen med en hendig liten krok på insiden av skoene som gjør det lettere å feste skoen på pedalene med strikk. Jeg har ikke testet andre toppmodell-triatlonsko, men har hørt blandet kritikk av Shimano sine topptriatlonsko.

      Jeg bruker S-Works skoene til trening ja, men mer at de er laget for varme omgivelser og er veldig luftige. Et skotrekk er derfor å anbefale som tilbehør.

  18. Hei Allan,

    det er mye å lære fra bloggen din og jeg leser deg jevnlig. Veldig glad for at du deler nyttige erfaringer og generelle tips som har vært i gamet en stund 🙂 Det jeg lurer på er utstyr, primært bekledning når det regner? Har du noe erfaring er på hva som fungere bra? Bli våt og kald er fort gjort i Norge noe jeg ønsker å unngå!

    Berit 🙂

    1. Hei Berit,

      Ull er mitt aller beste tips til bekldening når det regner, og generelt ved trening når det ikke er varmt. Det isolerer bra selv når det blir vått (som det ofte blir når du trener, regn eller ikke). Icebreaker er min favorittprodusent av ullbekledning til trening. https://triallan.com/2011/10/05/ulltoy-fra-icebreaker/

      For å beskytte mot vind og regn så må du ha noe over ulltøyet og da pleier jeg enten å bruke en softshelljakke (varm og noe vannavstøttende), en vannavstøtende og solid regnjakke (http://www.rapha.cc/no/en/shop/rain-jacket/product/RJK04), en lett overtrekksregnjakke, en lett vindjakke eller en vindvest. Alt er avhendig av hvor mye det regner, temperaturen i luften, hvor mye det blåser og hvor høy intensitet jeg har planlagt på treningen.

      Det er ikke så lett å gi konkrete og treffsikre råd for bekledning for det er så store individuelle forskjeller på hvor mye energi som genereres (og dermed hvor mye du bør kle på deg) og store forskjeller på økter og temperaturer. Jeg syntes en tynn ulltrøye (som de fra Icebreaker), løse bein og armer (de fleste varianter duger), en normalt bib, en buff, en tynn hjelmlue, neoprenhansker, skoovertrekk kombinert med en lett vindjakke og en kompakt regnjakke (som får plass i baklommen) gir et godt utgangspunkt for en norsk vår, sommer og høst 🙂 I tillegg finnes det mer robuste varianter av alt om du ønsker å forlenge sesongen 🙂 Ref: https://triallan.com/2014/02/14/guide-til-bekledning-for-host-og-vintersykling/

      Allan

  19. Hei! Tips på seter til temposykkel? Har en Cannondale Slice, men liker ikke setet helt…

    1. Hei Bent! Jeg gikk over til Specialized Sitero tidligere i år og har ikke sett meg tilbake. Tidligere så har setet vært et lite problem for meg, selv om det akkurat har gått å sykle 180 km på det Prologo Tri40 setet jeg hadde. Nå kan jeg sykle like langt og primært kun ha vondt i beina 🙂 https://triallan.com/2013/10/18/test-av-specialized-sitero-tempotrisetet-for-landevei-no/

      Forøvrig så er det mange som liker ISM setene(http://www.ismseat.com/saddle/index), men det har jeg bare testet 5 km og ingen forutsetninger for å sammenligne.

      Om du har mulighet så er det absolutt anbefalt å teste et potensielt nytt sete før du kjøper det. Det er litt sånn 50/50 sjanse eller mindre for at det blir perfekt. Setet må passe bra!

  20. Vurderer Human Speed drakt, to delt. Har pr idag suit, men kunne tenkt meg todelt. Slik kan eg få noko tørt på overkroppen før syklinga starter.
    Spm 1: trøya ser noko kort ut, og at den har ein tendens til å skli opp? Er dette til bryderi eller er det berre det estetiske det påverkar?
    Spm2: kva bekledning bør eg ha med i bagasjen for å vere rusta mot alle evt på Axri? Veldig usikker på kva eg skal ha på overdelen dersom det er kaldt på fjellet/nedkjøring, og om det evt er aktuelt med lang underdel. Vert normalt ikkje veldig kald, men greit å stille godt forberedt. Dette er også mitt første ordentlige løp.

    Dersom du ikkje får tid og svar før laurdagen, masse lykke til!

    1. Hei Tormod,

      Om du vurderer HumanSpeed to-delt drakt så vil jeg i aller høyeste grad anbefale aero-draktene, som er de som jeg har. http://www.humanspeedshop.dk/produkt-kategori/triathlon/. Den er svært komfortabel, men en supertight og aerodynamisk fit.

      Svar til spm 1: Trøye er nok ikke så kort, det er bare at jeg har bukse i Medium (som nok er riktig størrelse for meg) mens toppen i Small for å få den skikkelig tight. M hadde nok vært riktig med tanke på min høyde, men jeg er relativt tynn.

      Svar til spm 2: Bekledning er veldig individuelt. Selv fryser jeg relativt lett og det kan seriøst gå ut over min prestasjon, som f.eks. under Swissman i fjor da jeg fikk akutt lungeinfeksjon på løpingen etter å ha frøset for mye for lenge. Løse armer er noe jeg syntes gir bra varme med tanke på tiden det tar å ta de på. De kan du ha på fra begynnelsen (eventeutelt bare ta de på til håndleddet og rulle de opp før nedsyklingen), så hive på en tight vindvest når du er på toppen. Det er selvsagt avhengig av temperaturen på konkurransedagen etc. Ellers har jeg et godt tips for å unngå kalde føtter: https://triallan.com/2014/06/27/unnga-kalde-fotter-pa-sykkelen/

      Lykke til på Axtri!

  21. Hei, og gratulerer så mye med Norseman…utrolig spennende å følge løpet! 🙂
    Har kommet i skade for å melde meg på IM 70,3 i Haugesund neste år og tenkte å skaffe meg en triathlonsykkel. Har en Scott racer som jeg er fornøyd med og har kikket litt på Scott Plasma 30.
    http://www.xxl.no/sykkel/sykler/landeveissykkel/scott-bike-plasma-30-triathlonsykkel/p/1097212_1_style
    Er dette en ok sykkel for en triathlon nybegynner?
    Har også vurdert Cannondale Slice som jeg får gode priser på gjennom bedriftsidrettslag (i samme firma som deg!).

    Har også kikket litt på brukte sykler, men det er vanskelig å vurdere hva som er ok og hvilke stand sykkel og utstyr er i….og størrelse.

    Til slutt, takk for en utrolig bra og inspirerende side med masse nyttig informasjon! 🙂

    1. Vet du om noen som er flinke med sykkeltilpasning i Bergensområdet også?
      Er det noe forskjell på innstillingen for tempo og triathlon?

      1. Kjenner ikke til sykkeltilpasning i bergensområdet dessverre. Kanskje noen i Bergen Triathlonklubb vet det?

        Innstilling til triatlon er gjerne litt mindre aerodynamisk og litt mer komfortabel enn innstiling for tempo, pga distansen og løpingen som kommer etterpå. I tillegg har vi triatleter lov til å ha setet lengre frem enn temposyklister slik at setet gjerne er lengre frem (og dermed noe høyere) for å få en åpnere vinkel i hofta som gir bedre blodsirkulasjon til beina. Du bør derfor finne en sykkeltilpasser som har litt peiling på triatlon 🙂

    2. Hei Trond Helge,

      Triathlonsykkel kan gjøre underverker for aerodynamikken 🙂 Jeg har verken prøvd Scott Plasma 30 eller Cannondale Slice, men aldi hørt noe annet en positiv omtale av de. Om de begge passer med tanke på geometri og prisen er relativt lik så er det etter mitt syn samme av de hvilke du velger. Ingen av syklene har integrerte bremser eller andre aeroløsninger som de mest moderne triatlonsyklene har, men det kan være en positiv ting. Integrerte bremser er et makkverk å justere/skifte bremseklosser på.

      Enig med deg at bruktsykkel ikke er så enkelt for det krever en del kunnskap om utstyr, geometri etc.

  22. Hei
    Har aldri sett noe særlig på eller interessert meg for triathlon, men etter en tur på rjukan sist helg og jeg så dere 5 første starte på «zombie hill» for så å kjøre opp og se dere starte på selve «steinrøysa», så ble jeg imponert og veldig interessert. Gratulerer med seieren! 🙂 Leser mye rundt (mye på din side) sporten og vurderer og starte med thriatlon neste år…..hvertfall begynne i det små…
    Vurderer å bytte pulsklokke nå og ser du har Garmin 910xt. Er det noe du er fornøyd med og kommer til og fortsette med eller er noen annen du anbefaler? Tatt i betraktning at det er en mulighet at jeg begynner litt med triathlon….

    mvh Michael

    1. Hei Michael.

      Først om fremst så må jeg si ja. Begynne med triatlon 🙂 Bogstad treningstri går på torsdag så det er bare til å selnge seg med om du er i nærheten 😉

      Godt smp angående Garmin 910xt. Jeg vet rett og slett ikke om jeg kan anbefale den helhjertet eller om det er noe bedre. Jeg trives godt med den og den tilfredsstiller mine behov, men om den nye Polar V800, eller nye Garmin 620 er bedre skal jeg ikke si noe om. Anbefaler at du leser de svært grundig anmeldelsene til DC Rainmaker (om du har tid!). http://www.dcrainmaker.com/2011/10/garmin-forerunner-910xt-in-depth-review.html

  23. Hei Allan!

    Gratulerer med Norseman, veldig imponerende! 🙂
    Hvilken jakke hadde på under sykling? Jeg er selv på jakt etter en regnjakke til sykling, og vil gjerne ha en med tight som ikke tar for mye vind.

    Keep up to god work!!! 🙂

    1. Hei Flemming 🙂

      Jeg syklet med en Specialized Element 1.0 jakke fra Dyranut til Austbygda. http://www.specialized.com/us/en/ftr/winter-apparel/mens-element/element-10-jacket. Hadde egentlig tenkt å ta den av ved første stigning etter Geilo, men det var småkjølig så jeg bestemte meg for å se ann hele jakkesituasjonen noe som endte med at jeg syklet med den hele veien til T2. Det er en veldig god jakke, men det er ikke en regnjakke i den forstand. Litt regn tåler den, men regner det skikkelig blir du våt. Ellers en veldig tight og fin jakke.

      Det finnes regntette jakker også, men problemet er at de ikke puster så bra og at du uansett blir våt av din egen svette. Selv bruker jeg Rapha Rain Jacket når det regner mye (som tidlig i går) men den puster ikke like bra som Element jakka.

      Allan

  24. Hei Allan! Masse nyttige utstyrstips her! Jeg lurer på en liten sak: Hva gjør du for å unngå dugg o brillene? Er det slik at gode nok briller bare ikke dugger, eller finnes det noe bra greier å spraye i?
    Andreas

    1. Hei Andreas. Det finnes antifog-spray, noe jeg har. Likevel så ender det med at jeg vasker innsiden av brilleglassene med spytt. Alternativ er å vaske brillene med zalo eller tannkrem (har jeg hørt men ikke prøvd).

  25. Hei Allan.
    Må først få takke for en flott side med mye nyttig info.

    Jeg er i år, som førstereis innen triathlo, påmeldt Ironman 70.3 Kronborg og Aalborg. Har derfor oppgradert fra 10-12 år gammel polar pulsklokke til Forerunner 920xt. Veldig fornøyd med klokka, men treningsplanlegging i Garmin connect finner jeg håpløst.

    Planlegger du treningen din i Garmin connect eller løser du dette på annen måte?

    Mvh Henrik

    1. Hei Henrik, og takk for en hyggelig komentar.

      Jeg har brukt mange forskjellige type software for å holde styr på treningen min, men har hatt Trainingpeaks.com som utgangspunkt tidligere. Hadde også Garmin Connect (måtte nesten det når jeg hadde 910XT) som syncet opp mot Trainingpeaks. Nå bruker jeg Polar Flow og syntes den er veldig god. I tillegg syncroniserer jeg opp mot Trainingpeaks og Strava slik at det er gode muligheter for å følge meg.

      Når det gjelder selve planlegging av treningen så får jeg det i PDF-format av treneren min, men det kunne opplagt ha blitt lagt inn i treningsdagboken, men jeg ser ikke på det som nødvendig.

      Mvh
      Allan

  26. Takker for svar.
    Kikket på traning peaks og det var dette jeg var ute etter i forhold til planlegging. Takk for tips!

    Lykke til og ha det gøy på Mallorca!!

  27. Hei!
    Er det vanlig å ha med ekstra dekk når en kjører IM70,3 på tubular dekk? Bytter man dekk med liming eller er det vanlig å bryte ved punktering i slike konkurranser?
    Nå er jeg som du skjønner fersk i gamet 🙂

  28. Hei, strøken side dette her.
    Skal teste ut AXTRI neste helg, usikker på om du har kjørt den? Uansett er det bratt og langt og jeg lurer på gearsystemer. Syklet etappen på ca 95 km og 3050 høydemeter for 4 uker siden og syntes det var tungt å holde høy tråkkfrekvens over tid. En Trek Madone 2.1 med Shimano R565, 50/34 compact med 12-30, 10 speed er hva jeg har. Vurdere nå å sette på MTB-gir for å få høyere utveksling. Hva tenker du om en slik teori? Eller bør jeg bare tråkke på med det jeg har og håpe det holder? Kun gjennomført en sprint tri i mai i år innenfor dette, ellers noe sykling, løping og svømming, mosjonist+ i mid 40. 🙂

    Takk for svar, håper å høre noe om dette..

    1. Hei. Selv har jeg 39 foran og 28 bak som letteste gir så 34 foran og 30 bak ville vært lett for min del. Likevel så er jeg veldig tilhenger av lette gir og liker å «vispe» på 80-90 kadens i oppoverbakker også. Det spørs litt hvor bra trøkk du har i beina, men om du får til å sette på MTB-gir og dermed høyere utveksling så er det nok ingen ulempe, men hvordan det går teknisk aner jeg ingenting om.

      1. Hei igjen og takk for svar. Satte på 36 kassett bak i stedet for 30 og det ble akkurat som ønsket. Skulle bli ca 10,5 km/t ved 100 tråkk pr min, istedet for 13,5. Så har jeg det lette giret i de værste kneikene.

        Ellers lurte jeg på erfaringer rundt ullbokser med vindtett front under tri-drakt. Vil den suge til seg for mye vann under svømming at det blir for tungt å bruk over fjellet? Er meldt regn og kan være kaldt til og fra Lærdal, så er redd kun Tri-drakt kan bli litt snaut. Vil forsøke å unngå å bruke tid på å dra på meg langt på bena etter svøm.

  29. Hei, Har et spørsmål ang. sykkelruller. Ser at du tidligere har skrevet at du benytter Tacx Bushido, men jeg mener å ha lest at du også benytter Wahoo KICKR? Hva benytter du i dag og hvilke rulle anbefaler du?

    1. I år har jeg hatt Wahoo Kickr i leiligheten i Stavanger (ukependler til Stavanger) og Tacx Bushidoen hjemme i Oslo. Min generasjons Bushido (kjøpt 2010) har vært et pest og en plage med en utrolig dårlig styrekontroll som har vært veldig ustabil og av alle ting sensitiv for svette (med en svettedråpe på opp knappen så gikk motstanden i taket). Hvordan de klarte å få et så dårlig produkt ut til forhandlere er meg en stor gåte. Forhåpentligvis er den nye og oppgraderte Bushidoen bedre.

      Ellers er Wahoo Kickr en helt annen liga, og det er den aller øverste. Kanonrulle!

  30. Hei Allan

    Bra blogg du har ☺
    Eg skal være med på Ironman på Mallorca i september.
    Lurer på hva regler det er for bruk av våtdrakt då eg er veldig avhengig av oppdrift på beina?
    Er det drakter som er lovlige ved høg temp?

    Gunnar

  31. Hei, jeg lurte på om du hadde noen tips til meg ang. øreplugger til svømming. Kjøpte noen fra arena som jeg prøvde i dag. Den ene datt ut etter 50 meter og den andre måtte jeg må hjelp til å ta ut med pinsett etter 1k da gjorde det alt for vondt da den hadde falt for langt inn. Er nesten hørsels skadet når jeg kommer opp av bassenget og har vondt i 1-2 dager hvis jeg ikke bruker noe så trenger de.
    Takk
    Hilsen Førstegangstriathlet i 2017 🙂

    1. Hei Nicolai,

      Jeg får en mail om hver kommentar, også på gamle innlegg 🙂

      Når det gjelder spørsmålet ditt så kan jeg dessverre ikke hjelpe deg. Jeg har ikke hatt store problemer med hørselen eller vann i øret, og derfor aldri brukt øreplugger.

      Min sponsor Sport1 Storgata har i tillegg til HUUB, svømmeutstyr fra Speedo. Vil tippe at ørepluggene fra de er blant de beste siden det er det største merke innen svømmeutstyr. Som sagt, så har jeg dessverre (eller heldigvis) ingen erfaring med det.

      – Allan

  32. Interessant stoff du har her. Fint for en gammel nybegynner som meg. Takk! Kona derimot vil nok mislike det når jeg begynner å følge alle utstyrsrådene! 🤠👍

Legg igjen en kommentar