Overtrent eller?

Jeg klagde meg i forkant og etterkant av Swissman at jeg var overtrent pga en feil med treningsplanen min. Hvordan kan jeg si at jeg er overtrent før jeg rett etterpå tar en personlig rekord på 8 min på IM Haugesund 70.3? Prøver jeg å unnskylde en potensiell dårlig prestasjon i forkant for å redusere mitt eget forventningpress?

Om overtrent blir et voldsomt ord så er kanskje underrestituert et mer passende ord. I grunn tror jeg at det var en kombinasjon. Treningsplanen frem mot Swissman var tross alt ikke lagt opp til at jeg skulle være på Swissman så når jeg stod på startstreken så hadde jeg trent for mye og for hard, for tett opp til konkurransen. Jeg hadde ikke hvilt meg nok i forkant og hadde for lite overskudd. Det førte igjen til en i overkant tidlig smell på Swissman. Den akutte lungeproblemantikken som satt en solid brems på løpingen i Swissman, var nok ganske gunstig for prestasjonen min i Haugesund. Lungene ble rimelig gode etter 4-5 dager med restitusjon, men det hindret meg å løpe så raskt som jeg burde ha gjort i Swissman. Dette igjen førte til at muskelskadene i beina ble betydelig mindre enn de pleier, pga saktere løping og mye gåing i oppoverbakker, og igjen betydelig kortere restitusjonstid. Derfor kunne jeg stille til start i Haugesund med friskere bein enn jeg strengt tatt burde ha hatt om Swissman hadde gått etter planen.

Så hva har jeg gjort etter IM Haugesund? Egentlig så har jeg gjort ganske lite. Jeg har vært 15 dager på jobb (drar hjem i dag) så det har satt sine begrensninger og dessuten har jeg følt et stor behov for resittusjon. For første gang på tre år har jeg faktisk vært uten trener. Dave Scott er ute, og han er ikke erstattet med noen enda. Det passer meg bra i denne perioden for det er ytterst viktig for meg å lytte til min egen kropp. Jeg har ikke hatt noen spesiell treningsplan og kjørt litt etter dagsfølelsen. Loggføring av treningen har det heller ikke blitt noe av. Siden jeg sitter i et kontrollrom 12,5 timer i døgnet så er treningsfri uaktuelt, så når jeg har følt meg sliten har det blitt en lett treningsøkt og om jeg har følt meg bra så har jeg lagt inn en del intensitet på øktene. Jeg tror det er viktig å legge inn litt intensitet for å få opp farten og VO2maks før konkurraner, men ikke så lenge at du blir utslitt. Overskudd er det viktigste!

Nå er det bare 10 dager til Norseman og etter 15 dage på nattskift så føler jeg meg naturlig nok ikke i superform, men jeg håper og tror at det kommer seg de neste 10 dagene og at jeg er klar til å gå på ferja 3. august i rimelig god forvatning. Jeg gleder meg hvertfall utrolig mye til å kommer tilbake og håper at det blir en fin tur over vidda 😀

Triallan - Statfjord A - Pilatesball

Jeg har byttet ut kontorstolen med en Pilatesball så mye som mulig for å unngå den statiske sittestillingen. Ganske ok faktisk i tillegg til å være god trening på balanse og koordinasjon.

Når det er flott vær på vestlandet så blir vi som regel «velsignet» med tåke, og vi hadde 10 dager med mer eller mindre tjukk tåke som skapte store utfordringer med helikoptertrafikken. I går derimot så hadde vi like vær som resten av Norge og da er det fint å kunne lufte seg på helikopterdekket.

Triallan - Statfjord A - Kubb i solnedgang

Helidekk er en perfekt arena for kubb, når det ikke skal lande helikpter selvsagt.

Triallan - Statfjord A

Noen dager er det bedre å jobbe på supply/nærstanbybåt enn andre

Triallan - Martin Kvarven Skimmerland

Prosessoperatørlærling Martin er stråledende fornøyd og klar for å kvitte seg med lærlingtittelen om et par uker når han skal ta fagprøven. Lykke til!

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

12 kommentarer til “Overtrent eller?

 1. Det var jo DET tøffe bildet på helikopterdekket!! Stilig!

  Eg trur at begrepet overtrent blir brukt i hytt og pine i mange idrettsmiljø så snart ein føler at ein ikkje er i form eller har trent litt mykje eller at kroppen ikkje presterar slik ein vil.
  Overtrening er jo faktisk ein forholdsvis ‘alvorleg’ tilstand med symptom som nedsatt immunforsvar, nedstemthet, irritabilitet mm. og krev fleire månader treningspause for at ein skal hente seg igjen (på engelsk finst det begrepet overreaching, men det finst jo ikkje noko godt norsk ord for dette).
  Så det er jo heldigvis ikkje så mange som blir råka av overtrening.

  Underrestitusjon derimot som du nevner, det er nok mange som opplever, og du var nok inne på noko der. Heldigvis kan ein ‘kvile seg i form’ og får like god form (om ikkje bedre) når ein har greidd å restituere seg nok.

  Ja nå er Dave Scott ut av bildet, eg må innrømme at eg kosar meg med friheten av å kunne finne på akkurat det eg vil av trening/aktivitet.
  Og eg skal nok bruke programmet hans om igjen til neste halvironman.

  Ha fortsatt god sommar og god opplading til Norseman!

  1. Om været er bra så kan du få fantastisk utsikt fra en oljeplattform. 70 meter over havet gjør at du ser langt. Synd et er så sjeldent klart vær. Da er det fornuftig å ta kaffipausen eller desserten på helidekk når sjansen byr seg.

   Enig med deg at begrepet overtrent nok blir brukt for ofte, og det skal kanskje for lite til for at det blir brukt. Nå finnes det nok flere alvorlighetsgrader av overtrent, og jeg snudde nok før jeg var helt der, når jeg først oppdaget at treningen ikke kunne opprettholdes i lengden. Jeg hadde stadig flere dårlige treningsdager, og kroppen føltes kontinerlig sliten ut i tillegg til at motivasjon og treningsglede var nesten fullstendig borte.

   For meg så ble treningsprogrammet for mye og for omfattende. Jeg hadde nesten ikke tid til å gjøre annet enn å spise, trene og sove. Jeg var ikke fornøyd, Jenny var ikke fornøyd og Fia fikk færre lufteturer.

   Jeg kommer nok til å ta med meg noen av de treningsøktene jeg likte best i tillegg til styrketreningen fra Dave Scott, men jeg kommer aldri til å trene så mye så hardt igjen.

   Ha en fortsatt god sommer du også 🙂

   1. Takk!
    Ja dei styrkeøvingane til Dave Scott har eg stor tru på, dei skal fortsette med/ta meir regelmessig.
    Las svaret ditt på kommentaren nedanfor, og synst at det er synd at du ikkje fekk bedre individuell oppfølging av Scott. Det er jo det ein burde kunne kreve av ein coach, for ellers er det jo like greitt å følge ein treningsplan på eige hand.
    Spesielt med jobbrytmen din, så burde jo treningsplanen vore bygd rund denne, når forutsetningane i Nordsjøen vs heime er så ulike, og spesielt på det høge nivået du er på. Oppfølginga burde vera like god uansett proff-status eller ikkje, ellers blir det ein smule useriøst…
    Men godt du kom deg godt igjen og at du ikkje blei overtrent! 🙂
    Og forbedra tida di!

    Ha masse lykke til på Norseman!!
    Håpar eg kjem meg til Gaustatoppen på laurdag,
    då skal eg heie på deg! 🙂

   2. Det var nok forvetningene mine til Dave som var for høye, og jeg hadde for høy tillit til at treningsprogrammet hans var det beste for meg. Jeg får bare ta lærdom av det 🙂

    Jeg håper å se deg på Gaustadtoppen ikke så altfor sent på dagen 🙂

 2. Hei Allan. En ivrig leser av bloggen din, men ikke fått med meg før nå at Scott er ute. Kan du si noe om hvorfor?. Det var nok andre blogglesere en meg som var spent på hvordan utviklingen din ville bli når du gikk fra Haywood til Scott. Haugesund i år viser jo en klar positiv utvikling. Blir jo spekulasjoner, men har du gjort deg noen tanker om hvordan du hadde utviklet deg med å fortsatt samarbeidet med Haywood?.

  1. Hei Asbjørn,

   Scott er ute primært fordi hans treningsmetode ikke fungerte for meg. Når han i tillegg glemte at jeg skulle være med på Swissman (jeg sendte han kun 1 konkurranseplan og Swissman stod klart som A-prioritet) så var det faktoren som fikk det til å renne over det berømte begeret. Det har i tillegg vært flere hendelser der jeg ikke har fått den oppfølgingen jeg har forventet. F.eks. når jeg fikk en ny treningssyklus og hadde noen spørsmål knyttet til den, men ikke fikk svar før etter en uke. Dave Scott er vistnok treneren til Craig Alexander, Eneko Llanos, Mary Beth-Ellis m.f. og jeg føler at jeg kom i andre rekke etter de. Det forstår jeg jo at jeg gjorde, men det er ikke godt nok for meg.

   Nå skal jeg få meg en ny trener, men det blir ikke Steve Haywood. Det fungerte bra med han, men kommuniksjonen var ikke helt optimal. Jeg tror jeg kan finne noen bedre. Forståelse for skiftjobbingen min er veldig veldig viktig. Både Dave Scott og Steve Haywood hadde vanskelig for å forstå dette, selv om jeg prøvde så godt jeg kunne å forklare det. Jeg endte f.eks. opp med å ha en restitusjonsuke uka FØR jeg dro på jobb, da det opplagt er bedre å legge den rolige treningsuken når jeg er kommer på jobb.

   Når alt er i boks med den nye treneren så skal det selvsagt annonseres.

   I Haugesund så hadde jeg en riktignok en positiv utvikling, og en forbedring på 8 minutter er mye! Men for meg så er det dessverre bare et plaster på såret fordi det er fulldistanse jeg skal bli god på, og når jeg ikke kommer lenger enn halvveis på syklingen før jeg treffer veggen pga kroppen er stinn av treningen i forkant, da er det ikke godt nok. Det er Swissman og Norseman som er mine prioriterte løp i år, og Haugesund kun for moro skyld. Derfor er det der jeg må være i form, og det var noe hvertfall Steve Haywood fikk til.

   1. Ser den. Vi er to treningspartnere på jobb som følger deg nøye og det var vel de to argumentene som vi tenkte måtte være hovedgrunnen.

    Jeg er mosjonist, men er bitt av basillen og ønsker mer fremgang. De siste 12 mnd. har ikke gitt nok i forhold til timer synes jeg. Har tid og kapasitet til å legge ned 10-12 t i uka. Holdt på i 1 1/2 år, kjørt to halve, målene neste år er alt satt. Haugesund (priB) og min første fulle i København (priA). Vitenskapen er enorm og forvirrende. Tanken om en trener har slått meg mer og mer – liksom funnet ut at å bla litt i Friele boka ikke gjør en til mester i egen trening!!. Vet du om noen i Norge som ikke er så alt for dyr for litt veiledning?. Og engasjere en internett trener som sender meg ferdig spikrete opplegg som han samtidig sender til 50 andre rundt i verden frister ikke. I Norge må det forhåpentligvis finnes litt kompetanse til en mosjonist tenker jeg.
    Vet du om noen?

   2. Steve Haywood er internettbasert, men han var veldig god til prisen (på 500 kr per mnd). Han har en systematik, men det er individuelle treningsprogram du får. Ellers så ville jeg hørt med Kristin Lie om hun har noe ledig kapasitet. Hun er veldig flink og nok ikke så altfor kostbar.

  1. Jeg tippet deg på toppen av pallen under Norseman, men 3. plass er jo ikke så verst det heller. Gratulerer Allan. Takk for trener tips. Da skal jeg møte Kristin Lie på lørdag før Oslo Tri, går alt etter planen er hun engasjert det neste året – mitt store mål i 2014 er full i Køben. Du skal kanskje opp om Sognsvann på lørdag? Ser jeg deg må jeg nesten få lov å tillate meg å hilse på. Takk for en fantastisk bra og inspirerende blogg. Stå på:-)

   1. Hei Asbjørn. Kristian har fått mye skyrt og hun er blant annet trener til Lars Christian Vold som kom på en flott 4. plass.

    Jeg vet ikke om jeg skal opp på Sognsvann på lørdag, men har ganske lyst å komme opp og se på. Hils gjerne på meg om du ser meg der oppe 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s