Bortskjemte toppidrettsutøvere

En skuffet Ezienne Okparaebo kom med et spark i siden til støtteapparatet sitt i Olympiatoppen etter en skuffende VM-exit i kvartfinalen på mandag. Tidligere har vi kunne lese om blant annet Karoline Bjerkli Grøvdal som heller ikke var fornøyd med oppfølgingen derfra. Flere idrettsutøvere har støttet opp om utsagnene om at støtteaparatet burde styrkes, for at idressutøverne blant annet skal unngå skader og være i stand til å prestere når det gjelder.

Ezinne virker som regel veldig glad og fornøyd, men ikke nå, og ikke på Olympiatoppen.

Jeg merker at utsagnene irriterer meg litt, eller kanskje enda mer enn litt. En slik syting og total ansvarsfraskrivelse passer overhodet for toppidrettsutøvere, som jeg tidligere har sett på som sterke mennesker. Det minner meg om fotballspillere som skylder på absolutt alt annet utenom seg selv når motstanderne scorer flere mål enn de selv.

Nettopp denne ansvarsfraskrivelsen er skremmende, for det viser at noen toppidrettsutøvere har missforstått fullstendig skadeforebygging og skadehåndtering. ”Grunnen til at jeg ble skadet var at Olympiatoppen ikke betalte for at en fysioterapeut skulle bli med meg til Afrika på min private treningssamling, og det er på slike samlinger at skader kan skje”, var et av utsagnene. I all hovedsak så er ikke skader i utholdenhetsidrett noe som skjer, men noe du påfører deg selv ved å belaste deg for hardt. Det er ikke alltid enkelt å unngå skader, men det er kun DU som kjenner hvilke tilbakemeldinger kroppen DIN gir deg.  Derfor er det også DU som må ta vurderingen om du kan trykke pedalen i bunn eller sette på bremsen. ”You are the CEO of your own body”, Twitret den svenske OL-sølvmedaljevinneren Lisa Nordén, og jeg kunne ikke vært mer enig. Farget av mine kollegaer så velger jeg å bruke den maritime varianten med at du er skipper på skuta, og selv med et godt mannskap så er det du som er ansvarlig og du som må ta avgjørelsene.

Det er kun du som er «the Captain» og du må handle deretter.

Toppidrettsutøvere støttet av Olympiatoppen er utrolig privilegerte med tanke på sitt ”mannskap” og sine rammer for å prestere best mulig. De har tilgang til noen av verdens beste trenere, fysioterapeuter og øvrig ekspertise når det gjelder trening, og de trenger ikke å ha en jobb utenom for å betale for den unike kompetansen de har gratis tilgang til.  Det er nok mange utenlandske toppidrettsutøvere som ønsker at de hadde hatt noe i nærheten av det støtteapparatet Olympiatoppen tilbyr.

Som høytsatsende mosjonist og med god kjennskap til profesjonelle triatleters  beinhard kamp for tilværelsen så virker klagene fra de norske toppidrettsutøverne fullstendig grunnløse. De aller fleste profesjonelle triatletene må i likhet med meg finne sin egen trener, egen fysioterapeut og resten av teamet rundt seg, og de må som regel betale for det selv. Enten må de finne sponsorer som kan betale for seg, noe som er svært krevende, eller ta deltidsjobb for at budsjettet skal gå i balanse. I sin tid som profesjonell så betraktet Rasmus Henning overnattingen som luksus hvis han fikk sitt eget rom i såkalte home-stays ifm konkurranser.

Det er på tide at Olypmiatoppens utøvere begynner å ta ansvar for seg selv og erkjenner hvilke fantastiske muligheter de har til å nå sine mål. Sytingen må stoppe nå!

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

7 kommentarer til “Bortskjemte toppidrettsutøvere

 1. Spot on!!! Bra skrevet Allan! Hva med å stikke fingeren i jorda og erkjenne at de ikke er gode nok, og at de må komme seg hjem å trene mer! Altfor mange som fraskriver seg ansvar som du skriver. Nesten uten unntak så skyldes det på skader eller ett eller annet. Er det sånn at de alltid går rundt skadet spør jeg meg selv da? Istedet for å trene hardere og bedre, sitter de igjen med middels resultater å skylder på skader eller andre ting for at de ikke nådde toppen.Her må det en holdningsendring til!!! Vil også hylle de som ikke syter, men som faktisk ser seg selv i speilet og går ut å gjør jobben som skal til! Det er ikke alltid de lykkes heller, men de vil ihvertfall ha en mye større sjanse og de vil sitte igjen med respekten i behold!

  Ellers vil jeg takke deg for en meget interessant og inspirerende blogg. Meget imponert over det du presterte i Norseman…stå på videre!! Hilsen fremtidig Norseman deltaker

  1. hehe. Nå er det ikke sikkert at problemet er at de ikke trener nok, men heller kanskje at de trener for mye eller for hard. Likevel så er det vesentlig at det primært er opp til hver enkelt utøver å vite når smerten med trening/konkurranse er normal eller om det er potensiell skade. Om en utøver føler seg avhengig av en dagelig sjekk av fysio for å unngå skader så må de rett og slett trene hjemme i Norge hvis det er det fysioterepeuten er eller finne en kyndig fysioterapeut der de eventuelt skal ha treningsleir. Utøvere må selv ta ansvar for å fikse dette, og det er selvsagt bra om Olympiatoppen fikser det for de, men samtidig så vil jeg sette spørsmålstegn til ressursbruk om de sender med en egen fysioterapeut til en eneste uøver.

   Det er mange som tar ansvar selv og bygger det teamet rundt seg som de føler er nødvendig for å prestere best mulig. Det er ikke alltid det skal så mye til for at prestasjonsforholdene blir optimale. Ubegrenset tid til trening, restitusjon sammen med et godt kosthold og godt treningprogram er det viktigste, og akkurat det mener jeg at de har.

 2. Utrolig godt sagt! Idrettens verden trenger flere jordnære triathleter og o-løpere. Folk med beina på bakken:-)

  1. Nå virker generelt norske idrettutøvere (foruten om fotballspillere) veldig jordnære med beina godt plantet på bakken, men utspillene de siste dagene får det til å virke som noen er litt for vant til at alle andre står på for at de selv skal prestere så godt som mulig. Jeg tror det er fort gjort å bli veldig egosentrisk av slikt, og derfor viktig at de forstår hvor priviligerte de tross alt er.

 3. Nå er jeg ingen ekspert…
  MEN: Her er det vel faktisk snakk om utøvere, som for å kunne konkurere på høyeste nivå, må være tilknyttet OLYMPIATOPPEN. Og faktisk ikke kan velge og vrake blandt alle sponsortilbud som kommer. Se på alle sakene om gambling. Tenk hva de sponsorpoengene kunne gjort med satsningen til f.eks Okparaebo?

  1. Hei Bjørnar. Nå ka ikke toppidrettsutøvere tilknyttet Olympiatoppen velge og vrake blant alle sponsortilbudene, og sponsorer som defineres som gambling utgår pga det strider mot Norsk Tipping sitt monopol. De kan eller bli sponset av det meste og jeg ser at Ezinne er med i en reklame for Bluegarden (går på Flytoget) og har andre private sponsorer.

   Jeg setter spørsmålstegn til hva Ezinne skulle gjort om hun hadde hatt mer ressurser tilgjengelig? Skal det å ha en fysiotereapeut tilgjengelig 24/7 forbedre prestasjonen?

   Når jeg jogget på Bislett tidligere i år så var Ezinne der og trente samtidig og da hadde hun både en egen trener som fulgte med og en fysioterapeut som gav henne en behandling i etterkant. Hva mer trengs?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s