Testing av aerodynamikk i «godværet»

Nå er jeg over gjennomsnittet interessert i aerodynamikk og triatlonutstyr, og etter forrige ukes meget vellykkede testing av Tempo VS Racer, ønsket jeg å gjøre det samme med forskjellig utstyr. På forrige test så var repeterbarheten god og jeg fikk et godt og tilsynelatende reelt bilde på forskjellen mellom tempo- og racersykkel. Nå skulle jeg teste hjelmer, klær og hjulsett, og for å få et bredere bilde så inviterte jeg med min bror Kim til å være med på testingen. Prosedyren er at vi kjører en oppmålt testløype (rett under 5 km) i Maridalen på en bestemt watt. Vi ble dessverre noe forsinket så hjelmtesten måtte utgå, men enda verre var de mørke skyene som veltet frem i horisonten når vi kom kjørende opp til Maridalen. Rett før vi ankom startstedet for testingen så åpnet himmelens sluser seg og det begynte å regne i bøtter og spann. Både min bror og meg er tross alt Vestlendinger, så det å avbryte den planlagte testingen var uaktuelt. Av en eller annen grunn så gjorde det dårlige været at testingen ble svært lite repeterbar, og derfor ubrukelig. Føret var potensielt svært glatt og det gjorde til at jeg rett og slett ikke var i stand til å sykle stabilt nok for å få gode tester.

Første test med høyprofil gikk på 7:20 med 300 watt, mens første test med lavprofil gikk på 7:24 sek. Differansen på 4 sek høres i mine ører fornuftig ut (2,5 min på 18 mil), men når neste test på høyprofil gikk på 7:12 med samme watt så sier det seg selv at forholdene/syklingen var for varierende. 8 sek differanse mellom første og andre test av høyprofilhjulsett er altfor mye til at jeg kan bruke det til noe. Pga regnet så ble det også svært kalde forhold og det var derfor uaktuelt å ta av meg softshell-vesten til fordel for en tridrakt eller tempodrakt. Jeg klarte så vidt å holde temperaturen med shoftshell, lange armer, lange bein og regnjakke, for ikke å snakke om den manglende følelsen i beina. Jeg tok derfor på meg alt jeg hadde av klær og kjørte totalt 8 x 7,5 minutters drag rett under terskel (300 watt) for å få en god treningseffekt ut av det. Neste gang så flytter jeg nok testløypen til Hvervenbukta/Tusenfryd for å få færre høydemeter og svinger.

IMG_8301Min bror, Kim har overtatt min gamle Scott Plasma og stilte opp til utstyrstesting

IMG_8310Han har en tilsynelatende god aerodynamisk sittestilling med en flat rygg uten å ha en veldig sterk vinkel i hoften. Med å få seg en tempohjelm, bøye hodet ned og ta av seg den flagrende vindvesten så hadde aerodynamikken bedret seg betraktelig, men dette var kun oppvarmingsrunden.

IMG_8302Shiv-en stiller opp i all slags vær, men han ønsket seg også sol.

IMG_8333Første og eneste test med lavprofilshjul. Med 300 watt ble tiden 7:24.

IMG_8360Første test med høyprofilhjul og det gjorde jeg 4 sek raskere enn lavprofilshjulsett med tiden 7:20.

IMG_8345 Nevnte jeg at det regnet??IMG_8369 Men bildene ble kule da syntes jeg 😀 Jeg kan virkelig skrive under på at Specialized S-Works triatlonsko har skikkelig god lufting og jeg mistet følelsen nedenfor ankelen på rekordtid 😉

IMG_8389På vei hjem så begynte det pokker meg å hagle og det la seg et kuldeteppet i luften over.

IMG_8404Å kalle det glatt er en seriøs underdrivelse

IMG_8418Heldigvis følger det med et regntrekk til Osprey Escapist 25 L, som er i en egen lomme ned på sekken, som gjør at fotoutstyret holder seg tørt og fint 🙂

IMG_8408Stemningen ved Nordre Gravlund minnet om en god britisk krimserie med den kalde luften som lå lavt over gravstøttene. 

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s