Skuffelsen Henrik Christiansen

Vårt store svømmehåp i OL, Henrik Christiansen skuffet stort. På 200 og 400 meter fri så kom han ikke en gang til finalen. På sin favorittdistanse 1500 meter fri så klarte han såvidt å komme til finalen, der han kom i mål aller sist. Snakk om nedtur!

Henrik Christiansen - skuffelse 01

Henrik Christiansen - skuffelse 02

Henrik Christiansen - skuffelse 03

Henrik Christiansen - skuffelse 04

Nei, vent. La oss ta et steg tilbake. Svømming er en stor sport for mange nasjoner, og konkurransen for å være best i verden er ufattelig hard. Faktisk så er det få idretter det er like vanskelig å hevde seg i som svømming.

Henrik sin prestasjon før og i OL har vært fantastisk. Å svømme 1500 meter med en fart på rett under 1 minutt per 100 meter er sinnsykt raskt! Selv vet jeg at jeg ikke hadde holdt følge med de 50 meter, om jeg hadde hatt svømmeføtter(!).

At Henrik sine prestasjoner er helt rå er det dessverre de færreste som får med seg. Mediene fremstiller det som en skuffelse og for «mannen i gata» så blir det nettopp det. Han aner ikke hvor raskt 14:55 på 1500 meter fri er, og siden de fantastiske prestasjonene ikke blir belyst, så får han heller ikke vite det. Svak prestasjon, nedtur, formsvikt etc. er oppfattelsen vi sitter igjen med.

Dette fokuset og denne fremstillingen av «virkeligheten» syntes jeg er meget uheldig. Hva gjør det med utøverne? Hva gjør det med sporten? Og ikke minst, hvilke signal sender vi til våre unge og håpefulle?

På torsdag skal vår egen Kristian Blummenfelt skrive historie, som den første nordmannen som delter i OL i triatlon. Det i seg selv er gull, og mye mer enn vi kunne forvente for et par år siden. Jeg er redd at det også kan bli en skuffelse om det «bare» blir en 7.plass. Kristian går selvsagt for en pallplasserning, og har lov å være skuffet om det ikke går. Det er uungåelig for «vinnerskaller» som skal prestere optimalt. Vi andre derimot skal være euforisk begeistret og dypt imponerte for at han står på startstreken, uavhengig av resultat. Vi skal fokusere på hvor god han har blitt, og hvordan det bør inspirerer «ikke-triatlon»-Norge til å bli en del av triatlon-Norge. Startskuddet går kl. 16:00 på torsdag og jeg håper flest mulig får det med seg. Konkurransen vises også på storskjerm på Horgans i Hegdehaugveien i Oslo, og vi som gjør oss klare for Lofoten triathlon får se OL-sendingen fra storskjerm på Thon hotell Svolvær. Det blir sinnsykt kult!

Kristian blummenfelt

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

7 kommentarer til “Skuffelsen Henrik Christiansen

 1. Helt enig! OL deltagelse på 3 fri øvelser og finale i en av øvelsene som femte norske svømmer gjennom tidene som klarer å nå finale er knallbra. Intet mindre Selvsagt kjipt at formen ikke stemte eller det var litt stang ut eller hva det nå var som gjorde at 200 fri og 400 fri ble under pers. Men vi snakker da egentlig om «oppvarmingsøvelser» for en 19 år gammel svømmer som henter masse erfaring fra sitt første OL! Så kan en jo spørre om den ekslusiviteten som Olympiatoppen kjører for norske utøvere er riktig? Jeg er enig i at man ikke skal sende «turister» til OL, men unge lovende utøvere har godt av erfaring også. Nuvel 🙂
  Forøvrig blir det schwær samling i Bergen også, der Kristians klubbmiljø i Bergen Triathlon Club har tatt initiativ til samling på «3 Lions» på torsdag.

 2. Prøver igjen da jeg ikke fikk noe respons tidligere, du har sikkert en travel hverdag med mye trening og familie!

  Hei Allan
  Mektig inspirert av det du har skrevet om deg selv. Er selv straks 22år og har startet min triathlon «karriere», dette etter mange år og mye trening på styrkerommet. Også en del løping har blitt gjennomført da jeg jobber fast i Forsvaret. Ønsker svar på to spørsmål ved ledig tid hos deg.

  Spørsmål 1: Høyde 1.90cm, vekt 89kg. Da jeg som nevnt har trent mye styrke tidligere. Hva tror du jeg må ned på dersom jeg en dag skal kunne fullføre ironman fullskala? Ønsker jo selvsagt bevare litt muskelmasse da det er blitt dedikert noen år til dette. Likevel jeg jo full forståelse for at man kommer til å miste en del muskelmasse da jeg nå ønsker å bedrive noe helt nytt og spennende. Har en fettprosent på 6% slik at det er muskler for det meste som vil forsvinne.

  Spørsmål 2: Hvor starter man? Bør man starte med disipliner hver for seg slik at man føler man mestrer det de forskjellige elementene i tur og orden? Eller begynne litt med alt samtidig? Har meldt meg på 3-sjøersløp i Stavanger nå i November og tenker det er en start.

  Takk.

  Mvh

  Thor

  1. Hei Thos. Beklager at jeg ikke svarte tidligere. Jeg får mange hendvendelser og av og til så glemmer jeg at jeg ikke har svart.

   1. 89 kg/190cm er ikke tungt for en triatlet. Tom Lowe var 87 kg og 195 cm, og kom på 11.plass på IM Hawaii 2012 så vektmessig er det ingen problem å fullføre en fulldistanse Ironman.

   2. Det blir et veldig generelt spm og vanskelig å svare presist og kort på. Jeg begynte med alt samtidig, men du kan begynne med sykkel/løp og delta på første tilgjengelige svømmekurs.

   Mvh
   Allan

 3. Takk for svar!

  Så kult å høre at man kan gjennomføre selv med litt gjenværende muskelmasse på kroppen. Selv om jeg nå legger helt om fra «gym ape» til «O2-snapper». Er veldig motivert om dagen og derav «maset» på noen kyndige om spørsmål jeg ønsker besvart 😀

  Ønsker å ta dette så seriøst som det lar seg gjøre selv om det jobbes på fulltid, har likevel en jobb som gir mye fysisk aktivitet i hverdagen.
  Har skaffet en svømmetrener som tar seg tid til 2-3 økter med teknikk i uken, resten av treningen vil i hovedsak skje i åpent vann på egenhånd.
  Når det gjelder utstyr har jeg kjøpt en 2XU A:1 og en temposykkel med Shimano ultegra sett og tenker dette er en start!

  Har omtrent lest det som finnes på triallan.com og er som nevnt både inspirert og imponert. Sliter dog med å finne en systematisk treningsplan jeg kan følge.

  Har 2-4 treningstimer pr.dag etter arbeidstid men prøver å legge opp lengre turer/økter i helgene da mer tid er disponibel.
  Lurer på om man må følge swim, run, bike slavisk slik at kroppen som du skriver vender seg til belastningen i den rekkefølgen. Likevel er det mulig etter en middels-hard løpetur å hive seg i vannet en times tid mtp restitusjon? Er det noen fasit her? Da man aldri ville startet en IM med løp eller sykkel for den saks skyld.

  Thor

 4. Tenker også at hovedfokuset kansje bør ligge på sykkelsetet da det er her man «spiser» mest tid ila en fulldistanse IM?

  Thor

 5. Flott skrevet. Jeg ble så irritert når jeg så overskriften til VG etter 1500 meteren til Henrik, han svømte 1,5 sekunder saktere enn sin egen Norges rekord, er det å møte veggen? Synes Henrik gjorde en det supert, han er den 8 beste 1500 meter svømmeren i OL, det er stort.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s