En nybegynners guide til Lofoten

Lofoten er et av verdens «hotteste» reisemål, spesielt for de eventyrlystne som ikke frykter fysiske anstrengelser. Personlig så har jeg virkelig forelsket meg i stedet som også er grunnen til at jeg har vært der fem ganger de siste fem årene.

Lofoten er et mekka for mange, alt fra fjellklatrere, fiskere, turgåere, triatleter og kunstnere. Men hvordan oppleves Lofoten i grunn best? Hva skal du gjøre og hvordan? Her er min nybegynnerguide til Lofoten.

En utfordring med Lofoten er å komme seg dit. Fra Oslo er det letteste å fly direktefly med Widerøe til Svolvær eller Leknes, men det er sjelden på salg. Alternativt er Evenes en flyplass med betydelig hyppigere og rimeligere billetter. Derfra er det 2 timers kjøring til Svolvær, en halv time lengre med buss. Et tredje alternativ er å ta fly/tog til Bodø og ta båt videre. Da kan du ta Hurtigruten eller ekspressbåten. Siste alternativ er å kjøre.

Øygruppen er helt spesiell på mange måter med det ville landskapet der de bratte fjellene stuper i havet. Torskefisket har gitt god inntekt, men ingen tørr påstå at det har vært lettjente penger. Landskapet, bygningene og samfunnet bærer preg av de tøffe forholdene. Det gir Lofoten en helt egen aura og de små samfunnene hver sine særegne sjeler.

«Hovedstaden», eller metropolen er Svolvær med sine knappe 5000 innbyggere, i tett kamp med Leknes med sine 3500 beboere. Resten består av tettsteder med varierende størrelse og antall fiskevær. Hva du ønsker å se i Lofoten vil selvsagt variere etter interesse. Mine anbefalinger er basert på ønske om å oppleve den ville og vakre naturen gjerne i kombinasjon med å gå fjellturer. Reisefølget mitt nå i august besto av en 4 år gammel gutt og en gravid kone så vi hadde noe begrenset fysisk kapasitet.

Fra Svolvær helt øst i Lofoten til Å helt vest i Lofoten er det 129 km å kjøre den korteste veien. Du ønsker ikke å ta den korteste veien for det bugner av naturjuveler imellom. Med andre ord så er avstandene store og kollektivtransporten relativt begrenset. Å ha bil er derfor høyt anbefalt, og det aller beste er å leie en camper van. Da har du full frihet og trenger ikke å tenke på å finne overnatting, som i høysesong kan være både vanskelig og kostbart.

Svolvær er et godt utgangspunkt for å oppleve Lofoten. Frokosten på Thon Hotell er blant de beste i verden og fiskesuppen på restauranten Du Verden likeså. Aktivitetstilbudet er stort med tilbud om kajakkpadling, rib safari, fisketurer, fjellturer etc. XXLofoten er en av aktørene som tilbyr dette. Av fjellturer i området er en tur opp til Tjeldbergtind høyt anbefalt. Starten går kun km fra Svolvær sentrum og til tross for toppens beskjedne høyde er utsikten fantastisk. Denne gangen tok vi også båten ut til det lille øyværet Skrova der vi fikk opp Storskrova med sin unike utsikt over Lofot-veggen.

Svolvær

En svømmetur i Svolvær havn på rolig dager er utrolig flott – her fra Lofoten Triathlon 2019 – Foto: Kristin Flosland Olsen
Blåbærplukking på Tjeldbergtind

Henningsvær er et naturlig neste stopp etter Svolvær. Stedet som i tillegg til fiskere tiltrekker seg kunstnere og fjellklatrere. Tonnevis med sjarm (og litt i overkant mange turister i høysesongen) samlet på en bitte liten høygruppe ute i havgapet. Uansett hvor du går å spiser blir det helt feil men personlig tiltrekkes jeg veldig av Klatrekafeen og Trevarefabrikken. Den opplagte fjellturen er til topps på Fjellvågtinden, men merk at stigningen svir i lårene. Med 4 år gamle Jonas på tur måtte vi stoppe ved Heiavatnet nesten halvveis, men utsikten var virkelig flott derfra også. I Henningsvær bodde vi på Lysvoldbrygga B&B som var blant de aller kuleste stedene vi har overnattet på.

Hvis du skal innom en av de trivelige «nips»-butikkene i Henningsvær så kan du parkere mannen din her i mens.
De ikoniske fiskehjellene, eller fiskehesje som den skrå varianten strengt tatt heter. Lofoten er fullt av de for å kunne tørke noe av den enorme mengden skrei som fiskes i januar/februar.

I Henningsvær leide vi også vårt husvær for resten av turen, en VW California camper van. Første stoppested ble Hov, der vi gikk opp Hoven. Med sine 368 høydemeter er det ingen gigant. Siden den ligger ensomt i Lofotens flatteste landskap så har gir den utsikt som en gigant. Det er en tur som anbefales sterkt. Hvis golf er din idrett så ville jeg anbefalt en runde på golfbanen Lofoten Links som ligger på samme sted. Første overnatting i «campern» ble Hov camping. Er det flott? Bildene får tale for seg selv.

Fra en tur opp Hoven
En liten pust i bakken 🙂
Campern godt plassert på Hov camping
Fra Hov er det muligheter for å ri på hest, eller dra på en egenregissert skattejakt
Fantastiske svømmemuligheter også, men ikke forvent mer en 10-14 grader i vannet på en god sommerdag.
På Låven på Hov kan du spise frokost, middag eller ta en kaffi- og kakestopp.

Unstad er en av Lofotens mest kjente strender. Spesielt om du driver med surfing. Det finnes surfeskoler, surfekafeer og surfebutikker. I tillegg finnes det… ehhh, i grunn veldig lite annet. Campingplassen har en utrolig utsikt, det er mulig å gå turerer i området samt det er morsomt å se stedet og surferne selv om du ikke surfer. Vi hadde en overnatting der. Sjekk ut Unstad Acrtic Surf for inspirasjon 🙂

Kvalvika var også et av stedene vi virkelig ønsket å få med oss. Det er et av de store turistmålene så ikke forvent å gå dit i ensomhet. Det var på ingen måte sjenerende mye fotturisme i slutten av august, og det ville definitivt vært vert turen uansett. Turen er relativt enkel og midt i blinken for oss. Utsikten når du kommer på stiens høyeste punkt og ser ned over Kvalvika er slående. Stedet er perfekt for en natt i telt og hvis du virkelig ønsker en ekstraordinær utsikt løper du raskt opp til Ryten. Det er også mulig å det hele som en rundtur.

Kvalvika var virkelig et av de store høydepunktene
Turene vi tok var katogerisert som enkle, men alt er relativt. Terrenget i Lofoten er sjelden en pent opparbeidet grusvei og det er mye klatring, klyving og passering av ustødige steiner. Vi fikk se redningshelikopteret i aksjon da det måtte hente en turist som hadde tråkket over og ikke kom seg tilbake. Været kan også slå fullstendig om på minutter så ta med ekstra bekledning og ikke stol blindt på yr.no.

Vår nest siste overnatting i campern var på Ramberg Gjestegård. Fasilitetene og stranden var ikke helt verst der heller og en tur opp til Moltinden (696 moh) gir mer oversikt. Hvis det blir lang kan du ta en stopp på Nubben (240 moh) og nyte en flott utsikt for minimalt med innsats.

Vår aller siste natt tilbragte vi tilbake i Henningsvær der vi leverte tilbake campern før vi tok bussen den solide reisen til Evenes og fløy tilbake.

Lofoten – femte gang på fem år og definitivt ikke siste gang.

Vi hadde fantastiske opplevelser på denne uken, blant de aller beste vi har hatt. Helt på høyde med uken vi hadde i Torres del Paine på fjorårets drømmereise til Patagonia. Det er utallige steder vi ikke var innom, og fjellturer vi ikke gikk. Tidligere har vi vært på blant annet Lofotr Vikingmuseum, på Å og vært innom de særegne fiskeværne. Denne gangen var det naturopplevelser som var fokuset. Siden jeg tross alt er en triatlet så var jeg på svømmetur på Hov, Ramberg og Henningsvær, som også var store naturopplevelser. Den fysiske begrensningen på reisefølget gjorde også at vi måtte ta en «rain check» på de tøffere turene.

Skal du dra til Lofoten er det en bok du må kjøpe: Turguide Lofoten – av Kristin Folsland Olsen. Merk bare at Kristin er ganske mye sprekere enn gjennomsnittet så legg gjerne en ekstra vanskelighetsgrad og litt ekstra tid på hennes estimat.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s