Allans guide til Norseman del 1

Jeg var med på Norseman 2009 og det var min debut i triathlon. Min erfaring med multisport var ingenting og jeg kunne selvsagt ikke engang svømme 10 meter crawl. Høres det kjent ut??? Det er fellesnevneren for de fleste Norseman debutantene jeg har snakket med. Derfor har jeg gjort et forsøk på å lage en guide til Norseman, spesielt med tanke på debutantene. Hvis noen sitter inne med gode tips i denne tidlige fasen som jeg ikke har nevnt tas de imot med stor takknemlighet.

I dag er det 165 dager igjen til Norseman Xtreme Triathlon. Det er lenge til, men tiden går fort og planleggingen bør være godt i gang allerede. Det første som må gjøres er å bestille hotellrom/hytte i Eidfjord. Quality Hotel & Resort Vøringsfossen er den aller beste plassen å bo, men alt i nærheten er bra. Hvis du ikke er tidlig ute må du som sove på Kjærtveit camping slik som jeg gjorde eller tricampen. Begge deler er flott og sentralt, men det kan være en risiko i forhold til søvnkvalitet.

Andre fokuspunkter så tidlig i prosessen bør vær å ha en plan på hvordan svømmingen kan bli grei. Forutsetningen er selvsagt at du ikke er god til å svømme. At tidsmålet på svømmingen er 2 t og 25 min syntes jeg ikke er godt nok (nei, ikke for deg heller Tim Bennett). 1 t og 30 min vil de fleste klare med litt innsats. Selv klarte jeg å svømme på 1:11 etter 6 mnd med trening med det store WWW som min lærer. Hvis du sliter å svømme 100 m crawl sammenhengende er det på tide å gjøre noen tiltak nå. Den beste måten å lære crawl på er å dra på svømmekurs. Nå er det heldigvis flere som tilbyr dette som Øyvind Johanessen, Tom Remman og Rye/Oslofjord tri. Hvis du ikke har mulighet til det så kan du enten leie en trener eller låne en crawlekyndig kamerat til å hjelpe deg i gang. Hvis du svømmer på Tøyenbadet kan jeg gjerne ta en titt, selv om mine egenskaper som svømmetrener er sterkt begrensert. Bare til å sende mail så kan vi avtale tid. Nødløsningen, som jeg benyttet meg av, var youtube.com og diverse andre nettsteder som f.eks. http://www.swimsmooth.com. Litt svømmeteori, som på youtube og swimsmooth kan uansett være greit å sjekke ut litt i forkant av eventuelle kurs.


Øvrig trening er også viktig før Norseman. Hvordan du skal legge opp treningen blir såpass individuelt at det er vanskelig å gi noe bestemt svar på det, men her er det også lurt begynne planleggingen så raskt som mulig. Må du lese deg opp om triathlontrening? Bør du få deg en trener? Skal du delta på noen treningssamlinger? Dette er spørsmål du bør stille deg. Joe Friels Training Bible er regnet som standarden innen triathlon og triathlontreningslitteratur. Hvis du skal få deg en trener som hjelper deg å lage et treningsopplegg så er det noen alternativer i Norge og veldig mange i England og USA. I Norge vet jeg at Espen Wagener, Arild Tveiten, og KaKa driver med dette. I tillegg er det en Amerikaner som er bosatt i Fredrikstad som heter Josh Lisac som jeg vet er sertifisert triathlontrener og muligens driver med coaching. I utlandet er utvalget stort. Joe Friel, Mulitsports, Team Dillon Coaching er noen av de store. Selv bruker jeg Steve Haywood i www.tricoach.co.uk og er veldig fornøyd med det. Prisene varierer normalt fra  ca. 500 – 1500 kr/mnd selv om de mer ekstreme variantene til 6000 kr/mnd også finnes.

Treningssamlinger  er utrolig moro og er definitivt på min anbefalt liste av hva du burde gjøre i år. Her har utvalget blitt betydelig bedret de siste par årene.  Noen som arrangerer  spesifikke triathlonsamlinger er www.heltefabrikken.no, Tom Remman/SBR training og Øyvind Johannessen/Østmarka Tri. I tillegg arrangerer også klubber som SK Rye og Oslofjord tri også samlinger som er åpne for alle.  Sjekk Skiftesonen.nos Samlinger og treningsleire forum og Oslofjords tilsvarende forum jevnlig for å se om det har kommet opp noen samlinger som passer for deg.

Ernæring regnes om den fjerde gren innen langdistanse triathlon og det er ikke uten grunn. At du får i deg tilstrekkelig og riktig næring er ekstremt viktig! Du trenger ikke å bestemme akkurat nå hva du skal spise, men du bør allerede lage en liten plan på hva du tror kan fungere for deg og så teste det ut i tilstrekkelig tid i forkant.Her er de individuelle forskjellene svært store og det er umulig å gi noen fasit. Noen er, som meg, glad i energibarer men ute av stand til å spise de når jeg trør skikkelig på. Noen spiser 4 gels i timen, mens andre ikke klarer en eneste en. Edvald Boasson Hagen klarer f.eks. ikke sportsdrikk har jeg hørt.  For meg fungerer sportsdrikk fra Powerbar og Maxim, mens Gatorade er fullstendig krise (er det noen som liker den dritten forresten?). Poenger er hvertfall at absolutt alt du putter i deg på selve konkurransedagen og dagene i forkant bør være planlagt, velkjent og velprøvd. Oppkast og/eller diare er ikke festelig for noen! Ernæringsmessig er Norseman luksus i forhold til vanlige ironman konkurranser siden du har egen support og kan velge akkurat den ernæringen du ønsker mesteparten av tiden. Utnytt det for alt det er verdt.  Energiinntaket du bør sikte på er ca. 350 kCal i timen som tilsvarer 1-1 ½ energibar, 3 gels eller 3 ½ mediumstore bananer. Det kan være mye vanskeligere enn det virker som. I tillegg er det også stor forskjell på hva magen kan fordøye ved sykling i rolig sone 1 i forhold til konkurranse der du ligger i høy sone 2 – lav sone 3. Det er derfor viktig å teste næringen med korrekt intensitet. Det kan derfor være lurt å kjøre noen ”Big Days” som er konkurransesimulert trening der du setter av 5-7 timer trening på en dag og kjører svøm, sykkel og løp i konkurransetempo og med konkurranseernæring. Det er gull! Min ”hemmelighet” ernæringsmessig er cola som du har kokt i forkant for å unngå kullsyre. Det gir en skikkelig boost når det butter i mot de siste timene.

Det var del 1 av min guide til Norseman. Jeg håper noe av det var matnyttig. Uten om å oppfordre til å begynne planleggingen oppfordrer jeg dere til å glede der vilt og hemningsløst. Det kommer til å bli en unik og fantastisk dag der følelsene kommer til å gå i de dypeste daler og på de høyeste fjell som ender med ett gigantisk seiersbrøl på Gaustadtoppen!

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

2 kommentarer til “Allans guide til Norseman del 1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s