Kjøpsanbefaling: Lette joggesko

Hvis du planer om å kjøpe noe nytt «treningsstasj» eller har bursdag snart og ikke vet helt hva du skal ønske deg så skal jeg komme med min anbefaling til deg, nemlig lette joggesko.

Lette joggesko har lavere såle enn tyngre joggesko og gir en betydlig bedre løpsfølelse. Sålen har også mindre heel-toe drop (aka flatere såle) som innbyr til rask forfotløping. Du får bedre kontakt med underlaget og et litt mer kontant fraspark. Det er rett og slett morsommere å løpe med. Ulempen med lettere joggesko er at de har mindre demping som gir større belastning i leggene. Med litt tilvenning og jevnlig eksentrisk tåhev vil det ikke være no problem å løpe i mindre dempede sko. Dessuten trenger du ikke begynne rett med de aller letteste skoene som f.eks. Asics Piranha på 138 g.

Skoene i vektklassen 190 – 250 g kan gi god nok demping uten at det gir følelsen av å jogge rundt med en stressless på hver fot 🙂

Når jeg kjøpte nye konkurransesko sist så byttet jeg fra Asics Gel DS Trainer til Asics Gel DS Racer. I str. 44,5 veier min Trainer 294 g per sko mot 254 g på de nye Racer. 40 g høres ikke så mye ut og på en sykkel er det ikke merkbart, men på 1 stk. joggesko utgjør 40 g mye! Mine mengdetreningsko Saucony Progrid Omni 8 veier hele 350 g og brukes nesten kun hvis jeg har vondt i leggen eller ved dårlig vær. Asics Trainer skoene er blitt mine «nye» mengdetreningsko (i tillegg til Newton Motus) siden Asics Racer tok over som konkurranseskoene. Både Asics Trainer og Newton Motus på henholdvis 294 g og 300 g er relativt lette men gir likevel god demping.

Når jeg bestilte nye sko til Jenny sist så valgte hun Asics Gel Tarther Diva. De veier utrolige 165 g i str. 37 og var 120 g lettere per sko enn skoene hun hadde fra før!

Hvilke lettvektssko du skal velge skal jeg ikke mene for mye om siden det er 100 % individuelt. Noen personer har nøytralt steg, mens andre over/underpronerer i ulik grad. Les om pronasjon her og her. De forskjellige skotypene er bygget for enten det enn eller andre. Derfor må du finne ut hvilke type pronasjon du har før du kan velge deg sko. At en sko er stabil betyr at den kompenserer for overpronasjon (som 50 % av oss gjør). Stor overpronasjon krever altså mye stabilitet. Det er selvsagt også forskjell i passform på merkene og modellene så her må du bare finne ut hva som fungerer for deg. For best hjelp er absolutt Løplabbet å anbefale siden de har spisskompetanse på joggesko. Har du peiling på hvilke løpssteg du har så kan du bestille sko på nettet og spare mye penger.

Som nevnt så er valg av joggesko inividuelt men det er likevel noen sko som er mer populære enn andre. Asics, som jeg har, var det desiderts største merket på Ironman Hawaii 2010 med 464 brukere etterfult av Newton (204) og Saucony (198). Utvalget av Løplabbets racingsko finner du her. Det er bare å begynne å lete etter «din» sko.

Så hvor skal du kjøpe skoene? Om du ikke har rimelig god formening om hvilke type sko som passer for deg anbefaler jeg at du kjøper skoene i en butikk som kan joggesko. Løplabbet er «The Golden Standard» når det gjelder joggesko og har gjennom mange år bygget opp spisskompetanse på akkurat det. Oslo Sportslager og andre tilsvarende butikker som satser på kompetanse og kvalitet er heller ikke så verst. G-Sport og XXL levner jeg ikke mye tillit og tror det raskt kan bli tilfeldig om du kommer ut derfra med riktig sko. At butikken har tredemølle med videoanalyse burde være minimun siden det er den eneste gode metoden for å analysere løpssteget.

Bestiller du fra nettet er det mulig å finne riktig sko, selv om det alltid er risiko for bomkjøp. Hvis du f.eks. har noen Asics eller Adidas du er fornøyd med kan du gå på hjemmesiden deres og se om skoene er bygget for nøytral/over/underpronasjon. Da har du vertfall en pekepinne å gå etter. Du kan også sjekke opp de aktuelle skoene på diverse forum og se om du får noen gode råd der.

På hvilke nettsteder skal du kjøpe joggesko? Jeg har ikke mye erfaring med å bestille sko fra nettet men de gangene jeg har gjort det har valgte jeg www.wiggle.co.uk og www.trisports.com.  Andre nettsider som skal være bra er www.runningwarehouse.comwww.chainreactioncycles.com og www.roadrunnersports.com. Hvilke som blir rimeligst er vanskelig å si for du må ta hensyn til fraktpris og MVA og forenkelt tollbehandlingsgebyr. Dessuten får du ofte tilbud og andre goodies hvis du er medlem på de forskjellige siden. På wiggle er jeg «premium member» og får 12 % fast rabatt på alt siden jeg har brukt over £ 600 det siste året. På roadrunnersports får du 10 % rabatt og gratis frakt (også til Norge?) hvis du betaler $ 1.99 og blir VIP medlem.

Hva må du betale i tillegg til kjøpsprisen er noe en del lurer på. Det kan variere en del og vanskelig å si på forhånd. Hvis du bestiller på en amerikansk nettside via f.eks. Fedex må du betale: (Kjøpspris+ frakt)*MVA + forenklet tollbehandlingsgebyr (100 kr) + utleggsgebyr på 100 kr fra Fedex. Er du uheldig får du 10,7 % toll(duty) av kjøpsprisen i tillegg. Da koster skoene til i utganspunktet $ 100 plutselig nesten 1200 kr. Jeg anbefaler å bestille via Royal Mail eller International Air Mail. Da slipper du forenklet tollbehandslingsgebyr og utleggsgebyr. Toll på klær som er 10,7 % har jeg også slippet å betale. Det er ingen toll på sportsutstyr så hvis du bestiller fra noe som en sportsbutikk så er det mulig alt blir klassifisert som sportsutstyr. Hvis du bestiller fra en britisk side som f.eks. wiggle eller CRC så er det lagt til 20 % britisk MVA hvis du har UK som leveringsland. Da blir prisen: Innkjøpsprisen – britisk MVA + norsk MVA. Hvis du har lagt Norge som leveringsland er den britiske MVA allerede trukket i fra. Gratis frakt får du på begge nettsteder så lenge du handler over £ 100 hos wiggle og ca. 1350 NOK fra CRC.

Uansett hvilke sko du velger og hvor du velger å kjøpe de fra så ønsker jeg deg lykke til! Det blir råbra 😀

NB! Når du først kjøper skoene så hiv med et par Lock Laces før du trykker bestill. Da går skiftesonen enda litt raskere 😉

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s