11-28 – et utvekslingstips

11-28 vil for noen gi assosiasjoner til klarting (på sykkel altså), Alpe d Huez og andre tilsvarende kjente fjell. For andre vil ikke 11-28 si noen verdens ting. 11 står for antall tenner på det minste tannhjulet (eller klinga) på bakhjulets kassett, mens 28 står for antall tenner på det største. Ved å sette fremgiret på det største tannhjulet (eller skiva) foran og den minst bak så får du den tyngste utvekslingen du kan ha, og motsatt den letteste.

Specialized Shiv 2014 - Black - Triallan - Zipp 808 - Triathlon bike - Norseman-12På min «gamle» Shiv kjørte jeg 10-delt kassett med utvekslingen 11-28 på både trening- og konkurransehjul. Foruten om å oppgradere til 11-delt på min nye sykkel så har jeg fortsatt 11-28.

11 tenner på klinga betyr da at farten din ved 90 rpm (eller kadens) vil være 54,8 km/t, noe som fortsetter de som kalles standardkrank med 53 tenner på største skiva. Har du kompaktkrank som har 50 tenner på storeskiva så vil du holde 51,7 km/t med samme omdreiningshastighet. Å ha 12 tenner som tyngste gir fremfor 11 høres ikke så betydelig ut, men målt i prosent så er det en stor forskjell og ved 90 rpm vil 12 tenner gi en fart på 50,2 km/t, hele 4,6 km/t saktere med standardkrank.

I andre enden, altså på letteste gir vil 28 tenner som største bak og 39 tenner på minst foran, som det er på standardkrank gir 15,8 km/t ved 90 rpm. Har du kompaktkrank med 34 som minste foran så holder du da 13,8 km/t ved samme omdreining.

Hvilke utveksling du velger på krank og kassett har altså stor påvirkning i hvilke hastighet du holder ved gitt omdrening, og valget av dette aller helst burde vært vurdert opp mot rytterens kraft og vekt, og hvor mye og harde opp- og nedoverbakker løypa har. Nå er det de færreste som har anledning til å velge det som er optimalt hele tiden, siden det ikke er billig eller for gjort å bytte kranken/tannhjulene. Kassetten derimot er det noe lettere og billigere å bytte, og dessuten er det ikke usannsynlig at du uansett må bytte kassett, og da kan du legge en tanke i hva som er best for deg.

Selv har jeg 53/39 krank og kjører nesten utelukket med 11-28 kassett. Nå er det kjent som en klatrekrank for mange, men som tidligere nevnt så må jeg hold 15,8 km/t ved 90 rpm på letteste giret, og det er veldig ofte jeg sykler betydelig saktere enn det, både i konkurranse og trening, noe som igjen betyr at jeg ligger tråkker tungt i motbakkene. Det er ikke uvanlig at jeg blir liggende med 60 rpm i motbakkene eller lavere, og det er ikke ønskelig. Selvsagt kan jeg øke hastigheten for å holde «riktig» frekvens, men da må jeg som oftest øke kraften til langt over det jeg har som hensikt å trene. 11-25 kassett gir en minimumshastighet på 17,7 km/t ved 90 rpm og er du så «vill og gal» at du går for 11-23 må du holde 19,3 km/t for å opprettholde 90 rpm. Om du har en bakke du kun sykler i 10 km/t så sier det seg selv at beina går veldig sakte rundt og må legge mye kraft i hvert tråkk.

Specialized Shiv - S-works Crank - TriallanS-Works kranen er av typen standard med 53 tenner på største tannhjul og 39 tenner på det minst. Bak er det 11-28 kassett.

Nå er det selvsagt en diskusjon om hva som er ideell kadens, og det er vel ingen absolutt fasit, selv om 85 – 90 rpm generelt er mest anbefalt. Selv prøver jeg også å ligge der (ender alltid opp litt lavere på IM-distanse), og tror og føler at beina blir ”sure” og stive av å ligge lenge på 50-60 rpm, og at dette går ut over løpingen.

Ulempen med 11-28, fremfor f.eks. 11-25 er at du ikke har et tannhjul med 16 tenner i girutvekslingen, og om 53 foran og 16 bak er det som gir deg 90 rpm ved en gitt hastighet så har du ikke den muligheten med 11-28 og må enten ligge på 95 rpm eller 85 rpm, men så absolutt tror jeg ikke at 90 er det perfekte at jeg ser på det som negativt i betydelig grad.

Høyeste hastighet du oppnår med 53 foran og 11 bak er som nevnt 54,8 km/t ved 90 rpm, og ofte er det konkurranser der hastigheten blir betydelig høyere enn dette og du ”trør ut” girene. Det jeg gjør da, som f.eks. i nedoverbakkene på Norseman og fra Hawi og tilbake til Kona (altså Hawaii) er å holde trykket oppe i begynnelsen av nedoverbakkene til kadensen blir så høy at jeg ikke lenger klarer å holde god teknikk, som typisk skjer ved 110 rpm eller 65 – 70 km/t, før jeg slutter å trø og legger meg så aerodynamisk som mulig. Farten er da uansett så høy at den ekstra kraften det trengs for å overvinne den aerodynamiske motstanden ikke er verdt å legge ned, og at det å legge seg så tett som mulig til og med kan være enda raskere.

I all hovedsak mener jeg at de fleste ikke har lett nok gir tilgjengelig, noe som gir ulemper både under konkurranse og trening. En kassett med 11-28 utveksling er derfor høyt på min anbefalt-liste, og i valget mellom de forskjellige typene/nivåene under dette ville jeg valgt Shimano 105 eller Ultegra, da personlig jeg mener at Red/Dura Ace ikke gir god valuta for pengene. Merk at det også finnes kassetter med enda lettere utveksling, som f.eks. 11-30 eller 11-32. Dette kan også være fornuftig, men merk at dette ikke passer de fleste bakskifterne, og om du prøver å bruke det på en som ikke er kompatibel så ryker hele bakgiret. Sjekk derfor opp hva som passer ditt bakgir om du vurderer 30/32 som største tannhjul bak.

Specialized Shiv S-Works - Ironman Sør Afrika South Africa - Prerace - Triallan - LREZ-2De sier at temposykkel er dårlig å klarte med, men jeg er ikke nødvendigvis enig. Med tung utveksling, lave bremsehendler, ikke mulighet til å gire fra bremsehendlene og integrerte bremser som ikke fungerer bra så er jeg langt på vei enig. Med riktig utveksling, bremsehendler i fornuftig høyde, elektronisk giring og gode bremser så fungerer temposykkel overraskende godt i fjellene. Shiv-en er en super klatresykkel i kategorien tri/temposykkel.

swissman - triallan - Specialized Shiv S-works - San GottardoPå Swissman så er det et brosteinsparti på 8 km opp til San Gottardo og jeg holdt 12 km/t i snitt og en kadens på 60 rpm. Over lang tid så gir det meg sure bein som jeg må betale for senere, og spesielt når joggeskoene går på og det er på tide å løpe. Når jeg med  en terskelwatt på 320-330 fordelt på 69 kg ofte ønsker meg lettere gir så tror jeg mange andre også burde hatt det samme.

Beregningene er gjort med en dekkstørrelse på 25 mm. Med 23 mm kan du trekke fra 0,2 km/t og med 28 mm kan du legge til 0,8 km/t. Om du selv ønsker å «leke deg» med utvekslingsalternativer så er Sheldon Brown’s Bicycle Gear Calculator et godt sted å begynne.

Sheldon Brown Bicycle CalculatorLegg inn hjulstørrelse, kranklengde, rpm, krank og kassett før du trykker på calculate så får du opp en tabell med hvilke hastighet du holde med de forskjellige løsningene.

Old School utvekslingGirutveksling anno 1975 – 19-13 kassett komplementert med 53/44 i front 😀 Bildet er fra Ghisallo Bicycle Musem i Como som vi besøkte etter Swissman 2013

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

6 kommentarer til “11-28 – et utvekslingstips

 1. Takk for et bra innlegg! Har selv sett litt på denne vurderingen i det siste. I Trollveggen Tri i fjor syklet jeg opp med 39-25 som letteste utveksling, det var ikke spesielt gøy. Var vel bare så vidt jeg kom meg opp. Jeg har kjøpt en 11-32 kassett, men tror jeg havner på 11-28, for å slippe å bytte ut bakgiret. Det skal sies at det er mulig 11-32 kan fungere, da det er en justeringsskrue på bakgiret (i følge han jeg har sykkelen på service hos), men vi får se. I flere konkurranser har jeg sett folk som omtrent har veltet i bratte kneiker fordi de ikke har lette nok gir og fordi beina er fulle av syre.

  Ellers er vel kompaktkrank veldig kjekt tidlig på sesongen/Mallorcasamlinger osv. Enig?

  1. Kanskje Allan svarer hvis du roper slik @TorgerTri: https://www.youtube.com/watch?v=XgvR3y5JCXg
   All jokes aside, bra innlegg og jeg tror selv jeg må ta noen grep og bytte ut kassetten (9-delt, håper jeg får tak i dette enda) til jeg skal opp Trollveggen Tri om noen få uker. Er såppass «ignorant» at jeg ikke vet hvilken utveksling jeg kjører på en gang, men VET at den er tung 😛

   1. Da har jeg sjekka, og jeg har 11-21 kassett bak og 39-53 foran så da er det bare å sette igang og lete etter noe som kan fungere 😀

   2. hehe. 21 bak blir veldig tungt ja. Med å gå opp til 11-28 så vil du øke kadensen med 25 %(eller 33?) ved samme hastighet. Om du sykler på 60 rpm oppover nå, vil du kunne holde 80 rpm med 28 bak 🙂

 2. Hei !
  Jeg skal sykle Jonutheimen rundt om 3 uker og er redd min utvekslig 53-39 og 28-11 blir feil.
  Er det noem som har erfaring fra rittet og kan komme med enanbefaling på utveksling ?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s