Spis mer frukt

Etter å ha lest boka Racing Weight – Get lean for peak performance, har jeg blitt (enda) mer bevisst og observant på mitt eget og andres kosthold. Når jeg for noen dager leste artikkelen at 85 % av befolkningen gir blaffen i statens kostholdsråd om 5 om dagen, så sammenfaller det med min egen oppfatning av situasjonen. Over det jevne så syntes jeg Ola og Kari Normann  har et dårlig kosthold, for å ikke si elendig. Det kjøpes og spises altfor mye av oversukra, oversalta, næringsfattig men kaloririkt halvfabrikata som er full av E-stoffer og andre tvilsomme tilsetningstoffer. Og frukt, det kan vi nesten ikke spise siden det har så mye karbohydrater i seg!

Nå skal jeg ikke være altfor ”back to the nature”, men det sier seg selv (eller burde gjøre det) at i utgangspunktet er alt frukt er sunt. Vi har spist det i 100 000 år, og kroppen både tåler det og trenger vitaminene det gir. Den vitenskapelige grunnen til at frukt er så uendelig mye bedre enn en halv liter cola til tross av at begge inneholder raske karbohydrater er at frukt som regel er rikt på vitaminer/antioksidanter, fiber og inneholder fruktose som er tregere karbohydrater (som betyr mer stabilt blodsukker) og gir en god metthetsfølelse per kalori. Jeg vil gå så langt å si at det er nesten umulig å spise seg tjukk på frukt. En stor Big Mac meny (burger, cola og pommes frites) inneholder 1400 kCal og til sammenligning så må du spise 28 epler på 100 g for å komme opp i samme kaloriantall. De fleste voksen mennesker klarer å spise en Big Mac meny, men å spise 2,8 kg epler på et måltid er ikke så enkelt. Frukt er derfor perfekt som mellommåltid, og hvis det serveres litt delikat sammen med litt vaniljekesam (eller cottage cheese) så er det den beste desserten i verden.  Passer også veldig godt sammen frokostblandinger som sammen med nøtter gir utrolig mye og sunn energi.

Kombinasjonen av de to bildene over er mye sunnere og smaker uendelig mye bedre enn søppelet nedenfor. 

”Sunn mat er så dyrt”, er en påstand jeg hører ofte. Selvsagt burde sunn mat vært billigere (helst gratis siden vi bor i verdens rikeste land i 2012 ;)). Jeg blir provosert og forbanna over slike påstander fordi sunn mat er ikke nødvendigvis kostbar i det hele tatt, men tvert i mot rimelig sammenlignet med sine usunne konkurrenter. Banan, eple, pærer og appelsiner er aller gode og sunne frukter som du får for 10 kr per kg eller mindre (hvertfall på min lokale Rema 1000). Da får du sykt mye frukt for en 100 lapp. Andre sunne matvarer som gulerøtter, brokkoli, paprika, sjampinjong, tomater, rotgrønnsaker etc er også veldig rimelig. Når det kommer til kjøtt/fisk så fås både laks og svinekjøtt til en pris som under eller svært nær kiloprisen på en Pizza Grandiosa (som er rundt 70 kr/kg). Jeg lager sunne matretter for 4 personer til under 100 kr nesten hver eneste dag. Usunne matvarer som chips (typisk 100 – 200 kr/kg), sjokolade (typisk 100 kr/kg) og smågodt (100 – 170 kr/kg) er rett og slett sinnsykt dyrt i forhold.

Når det kommer til å kjøpe inn frukt så er det viktig å kun handle inn frukt som ser bra ut. Som beboer på Tøyen/Grønland er jeg privilegert når det gjelder tilgang til frukt og er alltid på jakt etter god frukt. Hver frukt blir inspisert og hvis den ikke ser bra ut så kjøper jeg den ikke. Når du først har kjøpt inn frukten er det viktig å spise den også og som Odd Bjørn Hjelmeset sier i en reklame for Bama, ”Setter du fram frukt så spiser ungar meir frukt, og kutter du den opp så spiser dei endo meir”. Det gjelder selvsagt for voksne også og jeg pleier derfor å kutte opp frukt nesten hver dag, slik at vi har frisk og nyoppkuttet frukt tilgjengelig så ofte som mulig. Som base i de fleste fruktsalater har jeg eple og pære. Det er lettvint å få tak i, billig og  holder nesten alltid god kvalitet. I tillegg til det så varierer det veldig etter sesong og utvalg. Kiwi, ananas, appelsin, klementin, druer, pærer, jordbær, mango er også hyppig brukt. Når sesongen er riktig så er søte granatepler en favoritt (det er så utrolig godt!) og hvis jeg skal være litt eksotisk tar jeg med en pasjonsfrukt. Skjær opp mye av det du liker og legg restene i en boks i kjøleskapet, da blir det garantert spist opp i løpet av det neste døgnet 😀 

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

5 kommentarer til “Spis mer frukt

 1. For eit herleg og bra innlegg med mange flotte tiltalande bilder!
  Eg må innrømme at grønsaksinntaket mitt går på selvdisiplin, mens frukt går ned i store mengder utan store anstrengelsar. slik har det alltid vore, frå då eg var lita jente kunne eg godt berre levd av kjøtt og frukt 😉
  –> Ja det KAN vera litt dyrt med flotte grønsaker, spesielt om vinteren, men her må eg seie at eg brukar ganske mykje frosne grønsaker, og kvaliteten og næringsinnhaldet på desse er like god om ikkje bedre enn hos ferske grønsaker (spes. om vinteren).
  Det er planlegging som gjer at ein får mykje god og sunn mat for ein billeg penge (det kan eg alt om sidan eg har ganske låg inntekt for tida) – det gjeld å handle SMART i staden for å røske med seg noko halvfabrikatar i full fart gjennom butikken.
  Hmmmm bildene dine var veldig appetitvekkande. Det likte eg 🙂

  1. Min holdning til mat er at alt som er sunt er godt. Derfor jeg også glad i de aller fleste grønnsaker og en stor del av mitt kostholdet mitt når jeg er på jobb (og sitter stille i 12 t hver dag) består av grønnsaker slik at jeg kan spise like mye som normalt uten å få i meg så mye kalorier. Da går jeg i energibalanse uten å gå rundt sulten 🙂 Ca. 50 % av talerkenen min består da av brokkoli, gulerøtter eller andre rotgrønnsaker. Det høres kanskje ikke så godt ut, men jeg liker det.

   Det er helt klart at frosne grønnsaker kan være like gode som ferske, og det er selvsagt en forutsetning at kostholdet ikke tar knekk på økonomien, men påstanden om at junk er billig og sunn mat dyrt, tror jeg er hentet fra USA (der det er tilfelle!) og ikke er like reelt i Norge. Det er ikke billig å ta legge familiens søndagsmiddag til McDonalds og det å raske med seg en kebab hjem fra en sen fredagskveld er heller ikke et billig alternativ for å få i seg næring.

  1. Ta elpe feks., det er sånn semiattraktivt i uoppkuttet tilstand og det ligger epler rundt «overalt» uten av vi spiser oss fordervet fordet. Kuttet opp i båter derimot, en prosess som tar totalt 20 sek med en eplekutter, er det mye større sannsynlighet for at du tar deg noen stykker. Her er det viktig at du tar ansvar i heimen Linda og sørger for at det er oppkuttet frukt tilgjengelig minst 3 ganger i uken 😀

   1. Ah, det er der jeg har så innmari flaks, min kone er en kløpper på bær og frukt, og da drypper det litt på meg også. Samme gjelder grønnsaker, 5 om dagen er for amatører, vi spiser sikkert 10. 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s