Hjernen «husker» vekta di

I følge denne artikkelen på forskning.no så kan hjernen gjøre oss overvektige ved å huske den høyeste vekten vi har vært oppe i og alltid etterstrebe å komme tilbake dit.

Hjernen kan gjøre oss overvektige

Ønsket om å komme tilbake til den høyeste vekten styres av såkalt homeostatisk kontroll og jeg siterer: Felles for alle er imidlertid at dette systemet bunner i genetiske forskjeller og kroppens egne reguleringssystemer, og i liten grad er lært eller påvirket av miljøet rundt deg, forklarer Kulseng.

Jeg blir så utrolig irritert av slike påstander og godtar det rett og slett ikke. For det første så forstår jeg ikke hvordan det evolusjonsmessig noen gang har vært gunstig å vende tilbake til det høyste nivået du har vært på. Hvilke vekt og fettprosent som er mest hensiktsmessig må være avhengig av klima og behovet for styrke/kondisjon. For det andre så gir det gir mennesker en unnskyldning for å ikke ta tak i sin egen situasjon og la vær å endre kosthold og aktivitetsnivå. Min påstand er; det er ingenting genetisk som tilsier at du må bli overvektig. Det er ingenting med mine gener som gjør at jeg lar vær å kjøpe brus, chips og sjokolade når jeg er på butikken. Det er ingenting med mine gener som gjør at jeg velger å kjøpe, lage og spise sunn og næringsrik mat. Det er ingenting med mine gener som gjør at jeg velger  å ta en joggetur på kvelden i stedet for å falle ned i sofaen foran «gullrekka».

Det er mine valg, på samme måte som alle andre selv velger sine valg. Gener og miljøpåvirking har selvsagt en innvirkning men det er fortsatt ene og alene våre valg.

De overvektiges tallsmann har med jevne mellomrom vært hyppig ute i mediene og belyst alle grunnene til hvorfor de overvektige er overvektige. For dårlig merking av nøkkelhullsmat, manglende sunn skolemat, billig godteri etc. Mange grunner har vært belyst, men at det faktisk er opp til de overvektige selv har aldri vært et tema. Forskningrapporten over gir enda en unnskylding til hvorfor du selv ikke kan gjøre noe med situasjonen.

Selv så er jeg «født» slank. Hele min familie er slanke og vi har generelt lett for å bli gode i utholdenhetsidrett. Å være høy og slank er ikke spesielt gunstig med tanke på f.eks. vektløfting. Jeg er elendig i f.eks. benkpress og tror ikke at jeg underdriver at jeg nå klarer 55 – 60 kg i «benken», som er enda mindre enn da jeg var 15 år. Jeg kan si at jeg aldri kommer til å klare f.eks. 100 kg i benk fordi kroppen min ikke er laget for vektløfting. Med å si det så vil jeg selvsagt få helt rett fordi jeg ikke en gang vil prøve å bli bedre i det og det er utrolig hva du ikke får til om du ikke prøver. Det samme gjelder trening, kosthold og resten av utfordringene vi har i livet. Valget er ditt!

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s