Jeg skal bli en svømmer!

2016 sesongen har vært en veldig god, innholdsrik og ikke minst en lærerik sesong. Det har gitt mange gode svar og mye motivasjon til å begynne neste sesong allerede.

Det aller tydeligste er at jeg må ta grep om svømmingen min. Ikke bare taper jeg 10 minutter (i beste fall) til de beste på svømmingen alene, men det gjør at jeg blir syklende alene og taper ytterligere 5 – 10 minutter fremfor å være med i en gruppe. Svømming er med andre ord helt avgjørende når elitefeltene blir større og fordelen med å ligge (halv)lovlig i en gruppe er så stor. Å bli en god svømmer i voksen alder blir ofte ansett som en umulig oppgave, men det er bare tull. Jeg vet at jeg kan bli god!

Triallan - HUUB Archimedes 2 4:4 - Specialized Shiv - S-works - Polar - Ironman Haugesund-2
Jeg trives bedre i vannet enn tidligere, og digger å svømme utendørs. Dessverre har det ikke resultert i raskere tider i konkurranse.

Det er flere grunner til at jeg ikke har klart å bedre svømmingen min annet enn minimalt siden 2011. En grunn er at motivasjonen til å dra ut på sykkeltur har vært betydelig høyere enn motivasjonen til å dra i bassenget. Når jeg først har dratt i bassenget så har jeg ikke vært like flink til å presse meg på de tøffeste settene som under intervallene på løp/sykkel. I tillegg har jeg hatt minst 2 uker uten svømming hver 6 ukers syklus (pga arbeid på offshorerotasjon) som har satt meg solid tilbake hver gang. Teknikken er ikke håpløs, men uten en trener så er den heller ikke super. Video av svømmingen min kan sees under. En video der jeg svømmer rolig, og en der jeg svømmer hardere. Selv om teknikken min langt ifra er super så får jeg sjelden veldig konkrete tilbakemeldinger fra svømmetrenere, og har slitt med å forstå hvorfor det ikke går raskere. Ta gjerne en titt på videoen selv om kom med kommentarer.

Tiltakene jeg ska gjøre for å bli bedre i svømming er:

 • Redusere min arbeidsstilling til 50 % – Dette gir meg kun en uke sammenhengende uten svømming i stedet for to.
 • Prioritere de harde svømmeøktene fremfor sykkel- og løpsøktene.
 • Få teknikkhjelp med en trener med god kunnskap om svømming i triathlon/open water.

Når det gjelder sistnevnte så har jeg engasjert Knut Ivan Rasmussen. Han er en fabelaktig svømmer og open water svømmer (3 x vinner av Horten-Moss 10000 m), men enda viktigere god til å observere detaljer og flink til å formidle hvordan teknikken skal forbedres. Vi har kun hatt en time, og han var lynrask til å observere problemer jeg viste jeg hadde, men ikke viste hvordan jeg skulle fikse.

En av de store utfordringene jeg har hatt er at jeg blir sliten i skuldrene. Akkurat det høres jo ganske normalt ut og at det skyldes fysisk bruk av armene. Men jeg har følt at jeg har blitt sliten i skuldrene på et tidlig tidspunkt. Det første Knut Ivan kunne se var at jeg ikke slappet av i skuldrene i ”recovery phase”, altså fra armen går ut av vannet til den går inn igjen. Armen trekkes også litt langt bakover i stedet for sidelengs som gir en tøffere belastning på mindre sterke muskler sammenlignet med å føre de mer sideveis. Dette betyr at jeg spenner skuldrene kontinuerlig og blir sliten raskere enn jeg burde. Et følgeproblem er da også anspent nakke og sammen gir dette ikke gode forhold for optimal muskelbruk og høy svømmefart over tid.

Foruten om dette så var det haugevis av andre svømmetekniske ting å rette på, men det får bli tema i fremtidige blogginnlegg. Jeg er veldig positiv og optimistisk. Det var merkbar forskjell umiddelbart og jeg er sikker på at jeg skal gjøre store forbedringer fra nå og frem til første konkurranse neste år.

En-til-en teknikktrening med en kompetant svømmetrener er den definitivt beste måten å lære og forbedre crawlteknikk på. Ønsker du å lære deg crawl eller forbedre teknikken som meg? Knut Ivan har nå 50 % tilbud på svømmetimer med 5 x 45 min for 1500 kr eller 10 x 45 min for 2500 kr. Tro meg, det er veldig rimelig! Mer om Knut Ivan kan du se på hans Facebook-side eller hans hjemmeside www.crawlteknikk.com. Det kommer defintivt flere blogginnlegg fremover med hva vi jobber med og hvilke forbedringer det gir.

knut-ivan-rasmussen

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

10 kommentarer til “Jeg skal bli en svømmer!

 1. I am not a swim trainer but I did swim for school/high school level whilst growing up in africa… one thing immediately noticeable to my «non trainer» eye is you can work a lot on your glide and trunk rotation for a way more efficient stroke. Your stroke looks like a lot of work and you should work on making it smooth/efficient. For long distance, minimal leg movement and stretch out toes such they they don’t drag on your glide. Trunk rotation is where water dynamics start – a tip is to «fix» your head position while face down in the water and then your body roll should be almost enough to allow you breath (not as easy as it sounds!). Best results will have the hips flat/legs flat and trunk rolled – takes a bit of yoga stretching to get there as natural swimmers have that flexibility already. Others need to work on it. More effective stroke is the main benefit given you can reach longer, power more from the arm (a flat stroke uses more shoulder muscles and less of the bigger lats/pecs/core to power the stroke- this site has a few good tips – http://www.swimsmooth.com/rotation.html

 2. Hvor fort svømmer du i basseng? Om du har PR på 100, 200 og 400 f.eks. Og hvis du har problem med starten; er ikke det noe du kan trene på?

  1. Pers på 100 m er vel 1:14, 200 m 2,37 og 5:20 på 400 m. Selvsagt burde jeg trent mer på harde starter, men jeg trener over 1000 timer i året (totalt sett) så det er ikke like enkelt p få prioritert alt. Men nå blir det mer fokus på svømming fremover

   1. Nesten samme fart på 400 som på 200! Dette er vel i 50-metersbasseng, men det må da være med start fra kant i basseng og ikke med stup? På 100-meter er jeg noen sekunder under deg (med stup), men på 400 hadde jeg sikkert vært et minutt bak, om jeg skulle tatt tiden.

   2. Ja, jeg har ikke så mye høyere toppfart. Tidene var vel fra 25 meters basseng i Haugesund der jeg svømte fremst i en gruppe og fikk ekstra mentalt push. Stuper aldri. Det kan jeg ikke og slår alltid av meg brillene :p

 3. Føler albuen din dropper litt. Ser ut som du har fokusert på å gli i vannet, noe du får til bra, og som jeg selv sliter med. Men når albuen din dropper lavere enn selve håndflaten får du mindre «tak» i vannet. Samtidig trekker beina dine litt ut til siden, slik at du trekker litt og «bremser». Samtidig tror jeg du bør strekke vristene mer ut, slik som andre har nevnt her. Da vil kanskje og beina komme nærmere, og samtidig flyte høyere oppe, for du ligger relativt dypt i vannet.

  Når det er sagt er jeg megaamatør, og har ingen annen erfaring enn lesing og egen erfaring. Kom gjerne med kommentar på min kommentar 😉

 4. Kan du beskrive hvordan filmingen i bassenget skjer, og med hvilket utstyr? Skulle gjerne «sett meg selv» svømme for å bedre se hva jeg gjør feil! Opplever at jeg holder høy albue, men i følge noen som har greie på det begynner jeg taket altfor langt nede i vannet.

  1. Filmingen er tatt med GoPro med stang. Fire opptakk på hver hastighet med filming på høyre side, venstre side, fremfra og ovenfra. Redigert og klippet av meg. En sen høy albue selv med de som fokuserer på dette kan muligens skylde at armen strekkes for langt frem slik at albuen faller nedover, og at høy albue da kommer sent i taket. Det er selvsagt bare gjetning fra min side.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s