Høy albue i svømming – videoforklaring

Begrepet høy albue i svømming var noe det tok lang tid før jeg forsto hva var. Når jeg endelig forsto det så tenkte jeg å dele det med mine lesere også, i tillefelle det er noen av dere som ikke helt har fått begrepet under huden. Om det er noen spørsmål til videoen så ikke nøl med å spørre om det 🙂

 

Jeg har også laget en tilleggsvideo som forklarer de to måtene å svømme med høy albue på. Jeg skal ikke si hva som er best. De beste rene svømmerne svømmer med høy albue på den klassiske måten, mens de raskeste open water svømmerne (og triatleter) har en tendens til å svømme med et mindre effektivt tak med høyere frekvens.

 

Nedenfor ser du Rasmus Henning som viser sculling med høy albu, en øvelse jeg har fast i min oppvarming. En lengde sculling og en lenge vanlig crawl med fokus på godt armtak. Dette gjør jeg tre ganger i 50 meters basseng.

Triallan - Rasmus Henning - Sculling - Playitas Triallan - Rasmus Henning - Sculling - Playitas Triallan - Rasmus Henning - Sculling - Playitas

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

14 kommentarer til “Høy albue i svømming – videoforklaring

 1. Glimrende innlegg!! Supert med egne treningstips for å kunne forbedre egen svømmeteknikk, noe jeg tror mange kan ha bruk for nå i vintermånedene. Keep them coming

  1. hehe. Overdelen ja :p Jeg syntes det ble pussig å stå der i baris, men at en T-skjorte vil dekke for mye av skuldrene, som var viktige å få med. Derfor ble tritopp løsningen, men om det ble noen god løsning skal jeg ikke påstå hardnakket.

  1. Jepp, det har jeg faktisk. I går var jeg hos kiropraktoren min på Klinikk for Alle og jobbet med oppknekking av låsning i ryggen og øke fleksibiliteten i venstre skulder (som var spesielt stramm). Det gjorde at jeg svømte 12 x 100 meter i dag 5 sekunder raskere per 100 meter enn forrige gang, noe som er en helt sjuk forbedring. Jeg kunne nesten ikke tro det jeg så.

   Uansett så har jeg noen utstrekningsøvelser på lager som jeg skal legge ut asap. Det er ikke noe nytt og revolusjonerende, men vanlig utstrekk av brystmuskel, skuldre, triceps etc. Men det kan være fornuftig å gjøre det på en dynamisk måte. Mer om det kommer senere.

  1. Så bra! Merk at dette ikke er noen «quick-fix» for å bli bedre svømmer og at teknikken må bygges opp over tid sammen med svømmestyrke og kondisjon. Likevel så er det den eneste måten å bli skikkelig god til å svømme på.

 2. Som svømme trener kan jeg bekrefte at dette er en meget brukt øvelse for å lære bryst svømming.
  For å få til høy albue i Crawl kan dere jobbe med å ha forskjellig vinkel i albuen.
  Svøm første lengde med tommel inn til kroppen, neste lengde en håndflate fra kroppen, neste to lengder også videre til armen er helt strak.

  PS sola sv klubb har voksen trening man og Tor kl 20 med teknikk trener og fysioterapeuten til Henrik Ingebriktsen.

  1. Etter det jeg har forstått så er høy albue like viktig i brystsvømming som crawl, korrekt? Sola svømmeklubb svømmer i Tanager svømmehall, korrekt? Jeg ønsker gjerne å trene med andre svømmere, og gjerne med noen som kan komme med korreksjoner på min teknikk.

 3. Takk for en fantastisk blogg. Har lest store deler av den. Veldig informativt og inspirerende. Følger deg og på Strava. Skal begynne å abonnere på bloggen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s