Tren eller dø?

Markedsføring har alltid vært «tricky business» for det er ønskelig med så mye oppmerksomhet som mulig så lenge den ikke er for negativ. Oppmerksomhet har vertfall Sport1 fått for sin nye reklamekampanje for treningsprodukter der de «skremmer» med psykiske lidelser, fysiske lidelser og en tidlig dør for de som ikke trener, med den hensikt å selge mer sportsutstyr. Nedenfor ser du screenshot av NRK.no sin nettarikkel om saken.

Reklame Sport1

Så hva syntes mine blogglesere? Er det greit å skremme med en tidlig død for å selge sportsutstyr?

Sport1 og meg er nok i hovedsak enig om en ting. Manglende fysisk aktivitet gir fysiske og psykiske sykdommer i bøtter og spann som i verst fall gir en altfor tidlig død. Kroppen er helt avhengig av å brukes for å kunne fungere.

Det er et betent emne, og jeg har selv flere venner og kollegaer som har en livsstil som gir de 90 % sjanse for alvorlig hjerte og karsykdom før de fyller 60 år. Elendig kosthold med mye usunt fett og raffinert sukker toppet opp med kjederøyking og nærmest null fysisk aktivitet som får pulsen opp i noe som kan kalles en treningssone. Det er standardoppskriften på en kort og/eller smertefull alderdom. En av mine usunne kollegaer gjorde til og med et poeng av at han var 55 +, hadde et elendig kosthold og røykt siden han var 14 år og likevel aldri var syk. Så fikk han et alvorlig hjerteinfarkt.

Jeg prøver så diplomatisk jeg kan (uten diplomatiske evner dessverre) å påvirke de i riktig retning men får meg ikke til å si det rett ut at den veien du kjører på nå kommer til å ta livet av deg. Og nå jeg prøver å oppfordre til et sunnere livsstil så er det de som absolutt trenger det mest, som ikke tar noe av mine oppfordringer til etterretning. Forøvrig så skal jeg sammen med to av mine sprekeste kollegaer dra til Playitas igjen i begynnelsen av mars, men de som har et akutt helsemessig behov for det drar til Playa del «Syden» for en uke med å ligge på en solseng og drikke cerveza.

Tilbake til mitt spørsmål om det av den grunn er ok for Sport1 å skremme med en tidlig død for å selge sporsutstyr? Min mening er nei, det er ikke ok. Du kan si det i folkeopplysningsøyemed, men ikke i kommersiell sammenheng for å selge joggesko. Juridisk sett er det nok også i en gråsone og om Sport1 virkelig ønsker å bedre folkehelsen så kan de gjøre det på mye bedre og mer positive måter 🙂 Min oppfordring til Sport1 er herved å lage en postitivt rettet kampanje for å folk opp fra sofaen ut og ut morsom fysisk aktivitet med fokus på trenigsglede 🙂

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

7 kommentarer til “Tren eller dø?

 1. Ja dette er eit tema som det vel ikkje finst noko politisk korrekt meining om.
  Marknadsføring i form av skremselpropaganda har da aldri funka?
  Det nyttar ikkje med skremsel på røykpakkane, folk sluttar ikkje å røyke av den grunn.

  Det er heilt klart ein samanheng mellom fysisk aktivitet og bedre helse. Det nyttar alltid å bevege seg meir, spesielt i overgangen frå null fysisk aktivitet til litt (f.eks 30min/dag) er veldig nyttig.
  Men det er tullete å påstå at ein får ein tidleg død av inaktivitet, eller at ein får da automatisk psykiske lidelsar som angst og depresjon.
  Folk som trenar både moderat eller mykje kan få angst, bli deprimert og få hjarteinfarkt viss dei har feil gen (bevist av tvillingstudier).
  Samtidig finst det gamle folk som har røykt i årevis, tusle rundt utan noko form for spesiell trening og blir omtrent 100år (dei har spesielt gode gen).

  Så er det folk flest som vil få helsegevinst av å bli meir fysisk aktiv, og dette gjeld da virkeleg dei fleste. Og med riktig utstyr blir det meir moro.

  Eg trur at med slik skremselpropaganda får du heller mindre folk til å handle sportsutstyr og til å begynne med fysisk aktivitet, for ingen likar å la seg skremme.

  Sjølv så prøvar eg ingen av mine svært inaktive bekjente (som har heilt klart massive helseproblem av den grunn) til å begynne med fysisk aktivitet, men mange av desse har blitt inspirert av meg, og synst det er artig, og kan hende dei kjem seg opp av sofaen også.

  Eg er av same meining som deg:
  La Sport 1 heller koma meg noko positive, inspirerande marknadsføring av sportsutstyr,
  «Forebygg en for tidlig død» dette er berre tull altså 😀

  1. Som du sier så finnes det selvsagt eksempler som «motbeviser» faktumet at aktivitet er ekstremt viktig for god helse, som den 100 år gamle kjederøykeren eller den 25 år gamle toppidrettsutøveren som går hjerteinfarkt. Personer med en svært skadelig livsstil er svært gode til å påpeke dette.

   Jeg er likevel ikke i tvil om at en aktiv livvstil med sunt kosthold generelt er en forutsetning for et lang og sunt liv. Som den trenings-«messiasen» jeg er så har jeg sett mange «mirakler» en ny og aktiv livvstil har gjort med folk. Mange jeg kjenner som har blitt bitt av triatlonbasillen som har blitt helt forandret. Formen har blitt ekstremt forbedret, vekten har rast av, og fokus på sunn mat har blitt mye høyere. Bonusen er også at de ofte er utrolig fornøyd med det!

   Men som du sier så tror jeg at inspirering og motivering er måten å få folk opp av sofaen på fremfor skremselspropaganda. Det er mange grunner til å begynne å trene, og forebygging av en tidlig død er absolutt en god grunn, men det motiverer nok dessverre ikke i lengden.

   1. Ja eg er ikkje i tvil heller at fysisk aktivitet er bra. Og då helst i form av aktivitet med litt høgare puls innimellom. Eg er ganske overbevist om at me er skapt til bevegelse, og at aktivitet/trening/mosjon er nøkkelen til bedre helse for dei aller fleste. Om nokon ikkje kan løpe, så kan dei gå, Dei fleste kan gå.
    Eg meiner, eg har nå for to veker sida skada leddbandet+miniskus i høgre kneet og kan fortsatt gå (i alle fall med krykker, ellers ser det ikkje pent ut altså :P) – det er noko form for mosjon og trening dei eller fleste kan gjera, unge, gamle, friske, sjuke – det er min personlege meining.
    Så er det slik at i kontakt med psykisk helse-tenesta i kommunen så blir eg konfrontert med så mange mennesker som ikkje bryr seg om trening eller mosjon, og det inkluderar ikkje berre brukarar men også tilsette, og det er trist.
    Ingen gode forbilder der å hente, og det er frykteleg trist.
    Og slik skremselspropagande bit i alle fall ikkje på desse målgruppene – spesielt mange overvektige røykande mennesker eg kjenner skjønner faktisk fortsatt ikkje poenget eller trur at helsegevinsten ikkje gjeld for dem, eller at det ikkje nyttar, at dei ikkje kan, kva veit eg.
    Så i motsetning til deg har eg opplevd mange som ikkje begynner med trening, av ulike grunner, nesten bevisst.
    Eg skulle sjølv ønske å kunne gjera noko med dette.
    Godt utstyr har eg faktisk tru på kan vera eit lokkemiddel (både at det er «fancy» men også at det faktisk funkar bedre, f.eks. gode ski, gode tursko osv).
    Sportsbutikkane har mykje å spela på her.

    Det er fortsatt mange som ikkje vil. Og dei lar seg ikkje skremme. Kva skal ein gjera da?
    Det som er trist er at berre SMÅ endringar gir stor gevinst.
    Kutte ned litt på overflødige kaloriar, fem om dagen, stump røyken, gå ein halv time om dagen. Tenk om alle gjorde det, det hadde nytta det?
    (Og som belønning sponsar helsedirektoratet nye joggesko via Sportsbutikkane 😉 )

 2. Foreleser på NIH brukte faktisk en av videoene fra Sport 1 som et «godt eksempel» på folkeopplysning, men den var mindre bardus og mer humorbasert enn disse plakatene. Jeg synes noen faktisk må tørre å si det «rett ut», men å gjøre det for å selge utstyr er ikke greit. Sportsnæringen må gjerne bruke penger på infomercials om nyttigheten av trening, men kan godt spare seg for trusler om trening. Her synes jeg for øvrig at Friele (kaffe) har gjort mye riktig, med mange gode reklamefilmer om kaffe generelt, men der Friele kommer godt ut av det hele uten å virke påtrengende og selgende. Hovedessensen for Sport 1 bør altså være å oppfordre til fysisk aktivitet og vise frem hvilke fordeler det gir. Det er min mening. Så kan jo folk velge selv om de vil handle der. Sport 1 eier vel også Anton sport som hadde ekstremt ekle reklamer i fjor med snakkende gnagsår. Ikke delikat det heller. Jeg er enig med budskapet, men ikke måten det gjøres på her.

  1. Jepp Kari, noen må definivt tørre å si det rett ut. Det er ingen grunn til å sminke over farene ved inaktivitet. Likevel så er det myndighetene sin jobb, journalistene sin jobb, oss seriøse treningsbloggere sin jobb å gjøre det. Ikke sportsnæring som gjør det for å selge utstyr. Som du også sier så er det opp til forbrukerne å velge om de skal kjøpe noe der eller ikke, så får vi se på neste reklamekampanje om de velger å kjøre samme linje.

   Jeg er veldig bevist på det når jeg skriver om triatlon å primært fokusere på alt det positive med det, i stedet for å poengtere hvor sinnsykt hardt det er. Det er riktignok noen tunge stunder for hardtsatsende triatleter, men det aller meste er bare moro 🙂 Det er noe jeg tror inspirerer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s