Rudy Project Genetyk – Den ultimate brillen for triatlon?

ProVista er et Arendal-basert selskap som leverer produkter innen spesialoptikk. I tillegg har de agentur på de italienske brillemerket Rudy Project, og når Hovetri-generell Fred Arthur oppdaget dette så var han raskt med å koble de inn mot triatlon. De har derfor gått inn som sponsor for triatlonlandslaget og Kari «fullfart» Lingsom. Brillene selges via sportsbrille.no. Personlig er jeg ikke sponset av Rudy Project/Sportsbrille/Provista.

Når jeg fikk forespørsel om å teste noen briller fra Rudy Project så var jeg selvsagt positiv til det, men også litt tilbakeholden. Jeg er utrolig kresen på utstyret jeg bruker og har som regel brukt mye tid på research og utprøving på hvert eneste produkt jeg bruker i konkurranse. Dette gjelder naturligvis også når det gjelder briller. Det vil derfor være kjedelig å sende brillene i retur om de ikke tilfredsstilte mine høye krav,  når noen først er så hyggelige å sender meg noen briller.

Er det så nøye hvilke brille du bruker da?, tenker du kanskje. Vi triatleter er faktisk noen av de idrettustøverne jeg kommer på som har den lengste kravslisten til egenskaper brillene må ha.

  • Broen over brillene må enten være høy eller fjernet. Dette er for å unngå redusert sikt i dyp aeroposisjon. Hvis broen kommer i veien for synsfeltet da så vil vi automatisk løfte hode litt høyere som over tid gir ekstra slittasje i nakken i tillegg til hakket dårligere aerodynamikk.
  • Brillene må sitte godt for å holde seg på plass under løpingen, samtidig som de ikke må sitte så stramt at det trykker under syklingen/løpingen. Siden vi gjerne konkurrerer i 10 timer eller mer så vil selv et lite overpress kunne by på ubehag.
  • Linsen må kunne takle til dels store svingninger i lysforhold siden det kan være relativt mørkt når vi starter, og bli svært lyst underveis.
  • Luftingen bør også være god da tempohjelmene kan være rimelig tette og gi duggproblemer.
  • Luftingen kan ikke være for god da dette kan tørke ut øyene etter mange timer i høy fart på sykkelen.
  • Brillene og linsen bør være ekstra solide siden de blir liggende i skiftesoneposer og derfor kan få ekstra røff behandling.

For å svare på spørsmålet over så kan jeg si: Ja, det er derfor ganske viktig at brillene er gode!

Siden 2011 har jeg brukt Oakley Radar XL, en spesialversjon av Oakley Radar med 8 mm ekstra glass mellom neseklippen og broen, nettopp for å ikke få redusert synsfelt i aeroposisjon. Det har på alle måter vært en fantastisk brille, og etter det jeg kjente til kanskje den aller beste brillen det var mulig å få tak i for triatleter. Det eneste jeg hadde å utsette på de brillene var at fotokromatisk linse ikke var i sortementet (Merk at oppgraderingen av Radar XL, Radarlock XL nå leveres med fotokromatisk glass). Fotokromatisk linser endrer farge ved påvirkning av lys slik at de blir mørkere når det er mye lys ut og lysere når det er lite lys. Akkurat det er utrolig praktisk og en stor fordel under både under konkurranse og trening med skiftende lysforhold. Mine Oakley Radar XL ble levert med det semimørke glasset Blue Iridium og jeg kjøpte derfor lys oransje (Persimonglass) i tillegg for overskyede dager. Begge glassene er strålende og bytting går raskt, men jeg måtte velge enten eller og bytting medførte fingermerker på glassene med påfølgende rengjøring. Fotokromatisk linse er derfor høyt anbefalt av meg.

ProVista sendte meg flere Rudy Project-briller til testing, men de ble raskt sendt i retur. De passet meg ikke bedre mine Blade XL. Jeg fikk flere briller til testing og falt strakts for Rudy Project Genetyk. Den hadde høy nok bro til at den ikke syntes uansett hvor lavt hodet var, passformen var veldig god og det fotokromatiske glasset var i toppklasse med tanke på optikk. Brillene ble brukt for første gang i konkurranse under IM 70.3 Haugeusnd og jeg kunne ikke vært mer fornøyd. Jeg hadde faktisk ikke tro på at noen av brillene fra Rudy Project skulle matche Oakley Radar XL, men Genetyk klarer ikke bare å matche de, men faktisk overgår Oakley pga muligheten for fotokromatisk linse. Rudy Project Genetyk får derfor min sterkeste anbefaling 🙂 Brillene kan testes i ProVista sitt showrom i Arendal eller kjøpes på provista.no og prisen for versjonen med fotokromatisk linse er 2072 kr. Brillen fås i mange farger og med forskjellige linser. Sjekk ut www.rudyproject.com. Selv så sikler jeg på Genetyk med matt sort ramme for å matche sykkel og hjelm 🙂

Triallan - Rudy Project Genetyk Photocromatic - Provista - Sportsbrille.no - Triathlon Triallan - Rudy Project Genetyk Photocromatic - Provista - Sportsbrille.no - Triathlon Triallan - Rudy Project Genetyk Photocromatic - Provista - Sportsbrille.no - Triathlon Her ser du hvor gjennomsiktige brillene er når de ikke har fått lys på seg.

Triallan - Rudy Project Genetyk Photocromatic - Provista - Sportsbrille.no - Triathlon Triallan - Rudy Project Genetyk Photocromatic - Provista - Sportsbrille.no - Triathlon Nesebroen er justerbar og kan byttes ut ved behov

Triallan - Rudy Project Genetyk Photocromatic - Provista - Sportsbrille.no - Triathlon 32 g er absolutt en akseptabel vekt og gjør at du nesten ikke merker at du har brillene på

Triallan - Rudy Project - Provista - Sportsbrille.no - Triathlon - Oakley Radar XL Ikke så mye vekt å spare på å bytte briller siden mine gamle Oakley Radar XL veier akkurat det samme

Triallan - Rudy Project Genetyk - Provista - Sportsbrille.no - Triathlon - Oakley Radar XLRudy Project Genety VS Oakley Radar XL

Triallan - Rudy Project Genetyk Photocromatic - Provista - Sportsbrille.no - TriathlonBrillene leveres i et ganske praktisk og kompakt etui med plass til ekstra linse og en brillepose som også fungerer som klut til å vaske linsen.

Triallan - Ironman 70.3 Haugesund 2014 - Specialized Shiv - Humanspeed - HUUB - Rudy Project Genety - Provista - Sportsbrille I konkurranse ser det da slik ut. Du kan se på brillene at det var relativt mørkt når jeg startet syklingen siden øynene mine synes igjennom. 

Triallan - Ironman 70.3 Haugesund 2014 - Specialized Shiv - Humanspeed - HUUBPå løpingen var det noe lysere og brillene ble derfor mørkere

Triallan - Ironman 70.3 Haugesund 2014 - Specialized Shiv - Humanspeed - HUUB - Rudy Project Genety - Provista - SportsbrilleUtrolig fornøyd med både prestasjon og brillene 🙂

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

2 kommentarer til “Rudy Project Genetyk – Den ultimate brillen for triatlon?

    1. Det er sikkert mange gode glass som ikke er fotokromatiske, men det er jo så utrolig praktisk. Jeg får se om det blir testing av andre glass/modeller etterhvert. Jeg har uansett funnet en super brille og lite å hente på å finne noe bedre, om det skulle finnes.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s