Norske Vinnerskaller – Veien til mental styrke og gode prestasjoner??

Norske Vinnerskaller er tittelen på en murstein av en bok (vekt på nesten 2 kg!) som ble utgitt i fjor. I boka gir 30 av våre beste idrettsutøvere som blant andre Henrik Ingebrigtsen, Ingrid Krisitiansen, Cecilia Brækhus og Bjørn Dæhlie et innblikk i sin mentale trening og strategi. I løpet av bokas 572 sider får du i tillegg en generell teoretisk ballast om betydningen av mental trening.

Begrepet «Vinnerskalle» gir meg faktisk negative assosiasjoner. Jeg forbinder det med egoisme, mangel på sympati og omtanke. Personlig har jeg aldri vært spesielt opptatt av å vinne, uten at jeg tror det diskvalifiserer gode prestasjoner. Så hvorfor i all verden ligger boka Norske Vinnerskaller på bordet hjemme hos meg klar til å leses?

I min nye jobb som kontrollromssimulatorinstruktør så møter jeg mange nye mennesker, blant annet kursholdere for et kurs som heter «krisehåndteringskurs», som trener vårt personell på å håndtere kritiske sitasjoner, som holdes i samarbeid med oss. Normalt er kursholderne 40 år + menn med operasjonell erfaring fra utenlandstjeneste i forsvaret, men denne gangen var en av instruktørene en dame under 40 år med bakgrunn som psykolog, mer nøyaktig idrettpsykolog. Hun anbefalte boken på det varmeste siden den samler erfaring fra et så stort spekter med idrettsutøvere.

Mental trening har noe jeg har hatt fokus på lenge men av og til så har jeg ikke vært mentalt godt nok forbredt, som f.eks. på Norseman 2013, der jeg så vidt klarte å holde på 3.plassen min etter å ha «kollapset» fra Stavsro og opp. I 2014 var jeg betydelig bedre mentalt forbredt og skulle opp Zombiehill og resten av løypa opp til Gaustadtoppen så raskt som overhodet var fysisk mulig. Jeg hadde visualisert meg selv løpe oppover løypa hundrevis av ganger og hvor raskt det skulle gå og hvordan jeg skulle ignorere smerten. Ikke i løpet av Norsemans 12 år gamle historie har ingen fullført løpeetappen raskere så resultatet snakker for seg selv. De mentale forbredelsen var bunnsolide.

På Hawaii derimot så var jeg nok ikke mentalt 100 % av min kapasitet, selv om det var mye jeg hadde gjort bra. Nøyaktig hvorfor har jeg ikke et godt svar på, men jeg er ikke fornøyd med hvordan jeg avsluttet de siste 13 km løpingen, og min manglende motivasjon til å gå i «kjelleren og beyond» for å komme raskest mulig til mål. Etter å ha vært hovedmålet mitt i over 1 år så syntes jeg at sulten og motivasjonen burde vært større enn den var. Min mentale strategi var ikke bunnsolid.

Ny sesong gir nye muligheter. Mine svakheter skal styrkes og min sterke sider skal gjøres enda sterkere. Om Norske Vinnerskaller vil gjøre meg sterkere vil tiden vise, men til 179 kr + 39 kr i frakt fra Haugenbok.no (Veil på 399 kr), så tenkte jeg det var verdt et forsøk.

Triallan - Ironman Hawaii - HumanSpeed - Specialized Shiv - Allan Hovda-49:15:50 er ingenting å skamme seg over på Ironman Hawaii, men kunne jeg gjort det bedre med mental trening og strategi? Ja, jeg tror det.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

2 kommentarer til “Norske Vinnerskaller – Veien til mental styrke og gode prestasjoner??

    1. Hei Kari. Vi bør absolutt få tid til en prat om mental trening 🙂 Jeg håper virkelig at dere begge får plass på Norseman til neste år 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s