Salming Race – Ultralette løpesko fra Sverige

Salming er et svensk skomerke med spesialisering på innebandy, håndball squash og løping. Sistenevnte er særlig i mitt interessefelt og jeg fikk øynene opp for skomerket på expo-en deres under IM 70.3 Haugesund. Der kjøpte Jenny og jeg hvert vårt par av deres letteste sko, Salming Race.

Triallan - Salming Race - Anmeldelse - Review - Vurdering

  • Skotype: Ultralett konkurransesko fra 5 k til maraton
  • Vekt: 194 g i str. 44 (veid av meg).
  • Hæl-Tå dropp: 5 mm.
  • Stabilitet: Medium/lav
  • Pris: 1199 kr
  • Forhandler: Supersport.no

Design/utseende er alltid en smaksak men det førsteinntrykket jeg fikk av Salming Race var et friskt og kult design. Etter å ha kjent på skoen så la jeg merke til det som etter min mening er skoens sterkeste kort, nemlig den lave vekten. I str. 44 så veide jeg mine sko til å være 194 g, noe som faktisk er utrolig lett, siden mine superlette konkurransesko under Ironman, K-Swiss K-Ruuz veier 204 g. Det er svært få sko som du problemfritt kan løpe maraton med, som er nede i en så lav vekt. Nå er det riktignok mer enn kun vekt som betyr noe ved valg av løpesko, men under en konkurranse så har skoens vekt veldig mye mer å si en vekt på f.eks. sykkel. Så mange ganger som foten skal løftes opp og ned, og den «pendelen» skal svinges frem og tilbake så vil hvert gram være av betydning.

Løpsfølelsen til Salming Race er meget god. Lav vekt og et hæl-tå drop på 5 mm er en stor bidragsyter til dette. Skoene ble derfor umiddelbart en favoritt til de raske intervalløktene, men også restitusjonsøkter der jeg ønsket en digg sko som samtidig gjør det enkelt å holde en god teknikk med landing på midtfoten. Sålen vil jeg si er responsiv og gir god kontakt med underlaget samtidig som du ikke kjenner hver eneste ujevnhet. Med andre ord en god balanse mellom respons, kontakt og beskyttelse.

Stabiliteten vil jeg si er lav til medium-lav. Det er godt nok for meg med en svak overpronasjon, og det lave tå-hæl dropet gjør at potensiel innfall av ankelen blir mindre. Skoen er i utgangspunktet ingen sko for seriøse overpronerere, men jeg vil tro at den kan bli det med en tilpasset innleggssåle, som f.eks. Formthotics som jeg fikk fra Klinikk for Alle.

Passformen er verken vid eller smal, noe som passet mine føtter bra, og jeg tipper mange andre vil syntes det same da er ser på det som en allsidig passform. Problemet mitt var bare at skoen ble litt smalere i fronten, og at storetåa mi ble liggende litt tett mot skoen, noe som gjorde at jeg ikke har tatt sjansen på å bruke skoen i konkurranser med maratondistanse. Det hadde muligens gått bra, men jeg så ikke grunn til å ta sjansen da mine nåværende konkurransesko K-Ruuz veier kun 10 g mer og har noen andre fordeler sammenlignet med Salming Race. Etter litt mer testing så er det ikke umulig at jeg gjør som Rasmus Henning, og bruker Salming Race på konkurranse.

Demping er det ikke mye av men sett i lys av vekten så føles skoen langt ifra knallhard. Skoene tilbyr mer enn nok demping til å løpe en asfaltmaraton med etter min mening, men så er ikke myke sko heller det jeg ser etter. En responsive og snerten sale er å foretrekke, spesielt i en konkurransesko.

Dette likte jeg: Salming Race har imponert meg stort. Vekten er meget lav uten at det har gått på kompremiss med støtte eller demping. I motsetning til min K-Ruuz som minner mer om en såle med litt stoff over for å (så vidt) holde sålen på plass under føttene så er Salming Race en skikkelig joggesko. God løpsfølelse, allsidig passform og det som jeg mener er et riktig tå-hæl drop gjør det til meget aktuell kandidat om du skal velge nye konkurransesko. Til å ha så mange forbedringspunkter til triatlonbruk så er det en formidabelt god sko, også til triatlonbruk. Om Salming gjør de forbedringspunktene jeg har foreslått nedenfor så kunne de levert markedets aller beste triatlonsko!

Dette syntes jeg kunne vært gjort bedre: Materiallvalget på overlæret er noe som minner om syntetisk semska skinn. Det virker bra med tanke på vekt, pusting og utseende, men blir raskt skittent og er vanskelig å få rene. Materialvalget burde heller vært typen som finnes på K-Ruuz, som ikke trekker til seg vann. Det kunne gjort at skoene kunne holdt den lave vekten selv når de blir dynket i vann, noe som alltid skjer når du konkurrerer i varme strøk og tømmer vann over hodet. I tillegg kunne skoen vært sømløs innvendig for å kunne brukes sokkeløse over lengre distanser, og hatt en mindre spiss front. Foruten om det så ser jeg ikke hvordan skoen kunne vært bedre med mindre de klarer å presse vekten ytterligere ned. Om Salming skal lage en tri-spesifikk versjon så burde de naturligvis levere de med matchende quick-laces.

Triallan - Salming Race - Anmeldelse - Review - Vurdering-2 5 mm tå-hæl drop mener jeg er et «riktig» drop. Det gjør det lettere å lande på midfoten sammenlignet med større drop. 

Triallan - Salming Race - Anmeldelse - Review - Vurdering-3Race – Om du skulle være i tvil om hva modellen er tiltenkt

Triallan - Salming Race - Anmeldelse - Review - Vurdering-5 No Nonsense eller #nononsense er slagordet til Salming. 

Triallan - Salming Race - Anmeldelse - Review - Vurdering-6 Triallan - Salming Race - Anmeldelse - Review - Vurdering-7 Det er ingen tvil hvor skoene kommer fra

Triallan - Salming Race - Anmeldelse - Review - Vurdering-4 Triallan - Salming Race - Anmeldelse - Review - Vurdering-8Det er en god såle, og de småsteinene som setter seg fast under sålen er ikke mulig å merke når du løper, men kunne kanskje med fordel vært designet annerledes likevel.  

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s