Bekledningstips for svømming i kaldt vann

Sommeren i Norge har muligens ikke vært den aller beste temperaturmessig, og jeg vil tippe at de aller fleste triatleter har svømt i vann med lavere temperatur enn det som har vært behagelig.

Selv fryktet jeg svømmingen på årets Norseman som så korrekt estimerte rekordlav temperatur. Jeg fryktet ikke 10 grader vanntemperatur fordi det ville være ubehagelig, men jeg fryktet at jeg ikke ville klare å holde meg varm og at det ville gå ut over prestasjonen. Med en vekt på 66 kg fordelt på 180 cm så sier det seg selv at jeg ikke har mye fett eller musklatur som isolerer og når svømming er min svakeste gren så klarer jeg heller ikke å få så høy puls (og dermed varmegenerering) siden jeg ikke er sterk nok i armene. Derfor prøvde jeg ut forskjellige løsninger for å se om det var noe som kunne få det kalde vannet til å føles litt mindre kaldt ut. Her er hva jeg kom frem til:

Min HUUB Archimedes 2 er en fantastisk våtdrakt med en unik fleksibilitet. Den sitte veldig fint rundt armene og gir nærmest ingen restriksjon i armtaket. Dette skyldes blant annet en veldig fleksibel og tynn gummi rundt skuldre og armer. Meget god å svømme i, men det gjør at drakten ikke er blant de varmeste. Å få lagt et isolasjonslag under øvre overkropp og armene var derfor viktig da det var der jeg ble kald.

Jeg testet ut forskjellige trøyer under drakten, både langarmet ull, kortarmet ull og en type polyesterundertrøye fra Specialized. Alt fungerte i grunn overraskende bra, men jeg endte opp med å bruke undertrøyen fra Specialized i kombinasjon med vanlige lange sykkelarmer fra Humanspeed. Dette fordi at trøyen ikke hadde skuldre som kunne gi potensiell restriksjon og var litt lettere å ta av når den var våt sammenlignet med en ulltrøye.

Triallan - HUUB - Archimedes 4-4 - Norseman - Svømming i kaldt vann

Neoprensokker – Det gjør at du ikke fryser på beina og at det totale varmetapet reduseres betydelig. Jeg har HUUB Swim Socks Booties, og de er blant de bedre jeg har prøvd. Ulempen er at de uansett fylles noe med vann og går noe ut over svømmefølelsen med beinsparkene og sannsynligvis gjør at du taper 1-2 sekunder per 100 meter. Jeg valgte likevel å bruke det på Norseman fordi hvis ikke så viste jeg at jeg ikke kom til å ha følelse i føttene før langt etter Geilo. NB! Om du kjøper sokker så kjøp noen som virker som de nesten er for små.

Lang svømmehette – 5 dager før selve konkurransen så fikk alle deltakerne en mail om at vi burde vurdere en lang svømmehette, som gikk ned over halsen. Så vide jeg vet så finnes det ikke noen slik beregnet for svømming så jeg dro til Whitewater i Oslo, en surfebutikk og kjøpte en NP svømmehette. Den sitter ikke stramt rundt halsen så jeg hadde liten tro på at det ville fungere, men det fungere overraskende bra det også.

Triallan - HUUB - Archimedes 4-4 - Norseman - Svømming i kaldt vann-2Lang neoprenhette fra NP. Det ser ikke spesielt lurt ut, men det er det ikke mange som ser når du svømmer.

Vanlig neoprenhette – Over den lange svømmehetta så brukte jeg min vanlige HUUB Scull cap. To neoprenhetter virker kanskje litt «overkill» ut, og Tom Remman hadde bare en vanlig badehette, men jeg trivdes likevel godt med denne løsningen og følte ikke at den bremset meg nevneverdig.

Triallan - HUUB - Archimedes 4-4 - Norseman - Svømming i kaldt vann-3HUUB neoprenhetten over gjør vel ikke at det ser spesielt mye bedre ut, men det gjør at det sitter godt og at «brain freezen» du får (hvertfall jeg får) når jeg begynner å svømme blir mindre over varer kortere. 

Neoprenhansker – Dette har jeg også fra HUUB og de heter Neoprene Swim Gloves. Det er normalt ikke tillatt å bruke i konkurranse, men det betyr ikke at du ikke kan bruke de på våren, høsten eller generelt når det er kaldt i vannet og du skal svømme ute. Da blir du ikke kald på hendene og det bidrar også til å redusere det generelle varmetapet.

Å svømme utendørs er enormt mye gøyere enn å «dunke meter» i bassenget, og selv om jeg ikke svømmer bra for øyeblikket så liker jeg svømmetreningene mye bedre. Jeg har rett og slett gledet meg for å dra å svømme, og det er mye viktigere for meg enn å få mest mulig fart ut av treningen. Dessverre så sliter vi en del med kaldt vann i Norge, som er synd siden vi har så utrolig mye flotte steder å svømme. Likevel er det godt mulig med triksene over å begynne å svømme tidlig uten å føle at du skal fryse ihjel. Løsningene er ikke perfekte men jeg har delt mine ideer til HUUB om produkter for svømming i kaldt vann, så forhåpentligvis så får vi noe endre bedre til neste sesong 🙂 Om du bor i Oslo-området så kan du stikke innom Sport1 Storgata for å se på og teste produktene fra HUUB.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Én kommentar til “Bekledningstips for svømming i kaldt vann

  1. Først og fremst, håper formen er bra og at alt er ok etter Norseman. Det var selvfølgelig synd at ting ble som det ble. Jeg hadde stor tro på at du kom til å ta igjen de andre på løpedelen.

    Takk for fin guide om svømming i kaldt vann. Jeg skal delta på AXTRI til helgen og de melder om 10 grader i vannet. Lurer derfor på litt angående den balaklavaen du hadde på deg på bildet. Var den litt løs/utight i nakken? Jeg var innom XXL i dag og testet en fra Mares ( https://www.xxl.no/mares-dykkehette-flexa-6-4-3mm/p/1081958_1_style ) Den føltes ikke spesielt god å ha på seg i butikken. Den var veldig pløsete i nakken så derfor kjøpte jeg den ikke. trodde ikke den ville hjelpe så mye da.
    Hva er dine erfaringer der?

    God bedring 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s