Bekledningtips for Ironman 70.3 Haugesund 2016

I 2014 skrev jeg et blogginnlegg om bekledningtips til Ironman 70.3 Haugesund. Ref: https://triallan.com/2014/07/05/bekledningstips-ironman-70-3-haugesund/

Væretmeldingene er ikke akkurat veldig positive, selv om det historisk sett har blitt veldig flott, til tross for dårlige værmeldinger.

IM Haugesund værvarsel

Bekledning under triatlonkonkurranser er ikke alltid like enkelt. Vi svømmer først, skal være raske i skiftesonen og ha så god aerodynamikk som mulig (og da ikke flagrende klær). For å sagt det med en gang, det finnes ingen fasit. Det er mange faktorer som spiller inn, som f.eks.

 • Fettprosent – lavere fettprosent gir mindre isolasjon og dermed raskere nedkjøling.
 • Kroppsmasse – Litt samme prinsipp som over, men kompakte og muskeløse personer holder gjerne bedre på varmen enn høye og tynne, selv med lik fettprosent.
 • Hvor rask du er – Desto mer watt du tråkker på sykkelen, desto mer varme skaper du. Det er en av grunnene til at jeg må kle godt på med på rolig langturer mens det raskt blir varmt når jeg begynner på 300 watt som under IM 70.3 Haugesund.
 • Hvor vant du er til kulde – jepp, kroppen kan tilpasse seg å tåle kulde bedre.

Problemet med å bli for kald, sånn foruten om at det er ubehagelig, er at det blir prestasjonsreduserende. Selv blir jeg hvertfall stiv i musklaturen og veldig anspent i nakke skuldre når jeg fryser mye. I 2013 var Dave Scott med i Haugesund og pga kulden så falt han helt igjennom prestasjonsmessig.

Hvis vi begynner fra toppen og jobber oss oppover så er mine bekledningstips følgende:

Sko

 • Skoovertrekk i neopren (på expoen selges denne typen fra min sponsor HUUB)
 • Ullsokker (tar ekstra tid å ta på i T1, men kan også løpes med). Under Swissman i år brukte jeg Compressport Pro racing winter og de fungerte glimrende
 • Taping av luftekanaler på skoene med typisk gaffatape

Tights

 • Ville kun brukt tights. Er ikke så kaldt at løse ben burde være nødvendig. Tar dessuten lang tid å ta på i T2 (om du ikke har det under drakten) og er ikke digg å løpe med. Løse legger kan derimot fint brukes fra start til mål.

Overdel

 • Her er valget enten å hive på en tight vindvest eller en tight jakke, som f.eks. Castelli Gabba-jakka som jeg brukte under årets Swissman. Så kan det enten komplementeres med løse armer. Det er raskt å ta på seg i T1 (tas bare raskt på og brettes opp når du har anledning på sykkelen) og av i T2, og kan brettes ned underveis. Hansker er også relativt raskt å ta på seg og kan være ganske praktisk for å beholde følelsen i hendene. Det vil riktignok være individuelt med tanke på hvor kalde hender du har. NB! For all del unngå flagrende jakker og vester, og ting som er håpløst å ta på og av i skiftesonene. 

Hode

 • Burde normalt ikke trenge noe ekstra, spesielt ikke om du har et relativt tett tempohjelm.

Lykke til med de siste forbredelsene og ikke tenk så mye på været. Det er mye bedre når du først kommer i gang og gir ofte bedre prestasjon enn varmt vær.

swissman - triallan - Specialized Shiv S-works - San Gottardo
7 grader, stiv kulling og regn under Swissman 2013. Bekledningen min var ikke god nok og jeg fikk en akutt lungeinfeksjon på løpingen.
Swissman Xtreme triathlon - Triallan - Allan Hovda - Boardman TTE - Castelli Gabba - Swiss Alps
I år ble det min vanlige bekledning, men en aerodynamisk trøye over (som jeg hadde under våtdrakten/vlle hatt om det hadde vært svømming). Det tror jeg ikke ville vært tilstekkelig i Haugesund på søndag.
Swissman Xtreme triathlon - Triallan - Allan Hovda - Boardman TTE - Castelli Gabba - Swiss Alps-3
Da ville jeg heller tatt en veldig stram vindvest i tillegg til en aerotrøye, eller en tight sykkeltrøye som f.eks. Castelli Gabba som her.
Allan Hovda - Norseman 2015 - Foto-Ingeborg - Specialized_-4
På Norseman i fjor var det flott, men kaldt vær. Derfor syklet jeg med vinterjakke over tridrakten med refleksvest i mellom. I tillegg hadde jeg vinterhansker. Lars Petter Stormo (som her ligger bak) var betydelig lettere kledd og overrasket at jeg stoppet for å ta på meg jakke. Lars Petter er mer kompakt og muskuløs enn meg. Han tråkker hardere, og skaper derfor mer varme.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

2 kommentarer til “Bekledningtips for Ironman 70.3 Haugesund 2016

 1. Hei!
  Jeg er 21 år og begynte å trene mot triathlon i januar. Jeg skal delta på to olympiske distanser i år, og har planer om IM Haugesund neste år. Og kanskje en 140,6 året etter det. Jeg studerer på fulltid og har 2 deltidsjobber ved siden av, og sliter derfor litt med å få lagt ned nok mengde trening. Jeg har ikke noen bakgrunn fra svømming, sykling eller løping, og føler derfor at jeg har mye å jobbe med i alle disipliner. Fokuset mitt har vært mye teknikktrening i svømming, terskelintervaller på løp og å legge ned så mange kilometer som mulig på sykkelen(uten noe mål om intensitet). I tillegg til at jeg har trent en del overgangsøkter på eks 40+10km.

  Jeg lurer på om du har noen gode tips til hvordan jeg kan få mest mulig ut av treningen min(varierer fra 5-10timer i uken) og hvilke områder/treningsmetoder jeg bør fokusere på for å forbedre meg mest mulig i de ulike disiplinene? Personlig tror jeg løpingen er min sterkeste gren, men føler det er her det er enklest å trene spesifikt mot å øke VO2maks(målt til 62ml i mars 2016) . Samtidig som jeg merker at jeg helst skulle ha hatt flere timer både i vannet og på sykkelen. Tror du i det hele tatt jeg kan ha forventninger om å komme under 5/5.30 på et IM70,3 hvis jeg ikke trener mer enn 3-400t i året?

  1. Hei,

   Det du spør om er dessverre altfor vanskelig å gi et godt og enkelt svar på. Det er så mange faktorer som spiller inn. Anbefaler deg å lese mine innlegg om triatlontrening for nybegynnere del 1/2/3 (https://triallan.com/ultimate-guide-til-triatlon/) og mine øvrige treningstips.

   Med studier og jobb så kan det absolutt være krevende å få tilstrekkelig tid til god trening, og det handler om prioritering. Selv har jeg valgt nå å jobbe 50 % for å få mer tid til det som er viktigst for meg. Det gir selvsagt et betydelig inntektstap, som må kompenserese med redusert forbruk. Det blir min prioritering.

   Når det er sagt så er 3 – 400t trening per år mye, og det burde absolutt være tilstrekklig for å nå tidsmålene du har satt deg. Ta det gradvis og ha tålmodighet 🙂 Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s