Vedlikeholdstips for dine triatlon og sykkelsko

Når du først har gjort investeringen med kostbare triatlon eller sykkelsko så kan du like greit ta godt vare på de slik at de holder lengst mulig. Mine eldste sykkelsko er et par Shimano R131 som er 8 år gamle og til tross for en del bruksmerker så fungerer de utmerket fortsatt. Mine første triatlonsko, Lake CX401, måtte derimot kastes pga svært dårlig lukt, etter «bare» 2-3 år. Nedenfor står mine beste tips til å holde triatlon- og sykkelskoene så flotte som mulig over tid.

Bruk sokker – muligens et opplagt tips, men som triatlet så konkurrerer vi hovedsakelig uten sokker (burde hvertfall det for å spare tid i T1), så da er det viktig å «sykle inn skoene» uten sokker også. Over tid gir det dårlig lukt, så begrens den sokkeløse bruken.

Brukskoovertrekk – triatlonsko generelt er laget for maksimal lufting. Det gjør de relativt kalde 9 av årets 12 norske måneder, og skoovertrekk er fordelaktig. Det gjør også at skoene holder seg flottere siden de får mindre grus og sølevann på seg. Skoovertrekk er både billig og praktisk og jeg sykler som regel med en HUUB tåovertrekk i kombinasjon med et lettere overtrekk avhengig sv forholdene. De store bomull-«sokkene» fra f.eks. Defeet er både kule, synlige og kan brukes ved vask av sykkelskoene i vaskemaskin.

Tørk skoene – svette lukter i utgangspunktet ikke vondt, det gjør bakteriene som lever av svetten. Ved å tørke skoene skikkelig etter hvert brukt så blir de største luktprobleme fjernet. På sommerstid holder det ofte å ta ut innersålen og la de og skoene tørke i sola, men ellers så er en skotørker utrolig praktisk. Jeg har en liten Thermi-ic Refresher og er veldig fornøyd med den.

Jeg har spesiallagde såler fra gebioMized (http://gebiomized.de/en/products/custom-products/custom-insoles/) og ønsker å holde de flotte så lenge som mulig. Derfor tørkes de skikkelig hver gang.


Vask skoene – nå er det vel få skoprodusenter som anbefaler at du putter skoene i vaskemaskinen, men av og til vil det være nødvendig for oss triatleter. Det jeg gjør da er å legge skoene opp i hver sin oversokk, kjøre et skånsomt vaskeprogram på 30 grader uten sentrifugering. Så en skikkelig tørk etterpå. Om du skal være veldig nøye så kan du skru av cleatsene for å få bort all fuktigheten der også, men jeg opplever at resultatet blir bra uten å gjøre det.

Hiv skoen inne i sokken og så i vaskemaskinen 🙂

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s