Hvordan kle seg for en triatlon i 2020

Merk at jeg har samarbeidsavtale med Bioracer og noen av deres produkter er omtalt. Ved å bruke koden «triallan» vil du få 30 % på Bioracer Speedwear Concept Tri Suit og Bioracer Aero tubes.

Merk også at besparelser oppgis i watt, et begrep som er relativt og avhengig av hastighet. Mine besparelser er basert på 45 km/t siden det er hastigheten jeg har testet i vindtunnel med. Besparelsen i 35 km/t er halvparten. 10 watt i 45 km/t vil typisk utgjøre rundt 4 minutter på 180 km. Selv om det bare utgjør 5 watt i 35 km/t så er tidsbesparelsen målt i tid cirka den samme.

Noen av deltakerne på tidens første Ironman Hawaii brukte en avklippet dongribukse på sykkelen. På 80-tallet svømte og syklet triatleter i badebukse for så å bytte til løpeshort og singlet. Når jeg begynte med triatlon i 2009 var det todelt shorts og singlet som dominerte på halv- og fulldistanse. Nå bruker de aller aller fleste profesjonelle triatleter hel drakt med lange armer. Grunnen til det og hvordan du bør kle deg til triatlon i 2020 skal jeg prøve å gi et svar på under.

Ironman Hawaii 1978 – en gal gjeng med lite peiling på hvordan de skulle kle seg optimalt. I dag er vi like galne, men har fått litt mer erfaring om bekledning.
Fra den såkalte Ironwar i 1989 – da byttet de fra sykkelbekledning til løpstøy.
Når jeg begynte med triatlon i 2009 var det Craig Alexander som var kongen, og todelt singlet som var det alle de gode brukte.

Triatlon starter gjerne med svømming, og det vil være naturlig å starte med bekledning til svømming. Valg av våtdrakt og svømmebriller er et såpass stort tema at det fortjener sitt eget blogginnlegg/guide. Derfor begynner jeg i T1, skiftesonen fra svømming til sykkel.

Sykling

Tridrakt – Når våtdrakten vrenges av er (forhåpentligvis) tridrakten under. Som nevnt over bruker de aller fleste profesjonelle hele drakter med lange armer. Grunnen til det er ganske enkel og rett frem, det er raskere. Mye raskere. Viktigheten av aerodynamikk har hatt sterk fokus de siste årene og det har skjedd store utviklinger. F.eks. på triatlonsykler har utviklingen kommet så langt at det er svært vanskelig å finne forbedringer (selv om jeg tror at inntoget av skivebrems vil gi større spillerom i design). Hjelmene har også tatt et stort steg fremover de siste 10 årene og mange ender opp på relativt lik design der den halvlange varianten ser ut til å være en vinner.

Bekledningsmessig derimot er det bare et fåtalls produsenter som har lagt betydelig ressurser i utvikling av aerodynamiske drakter til triatleter. Forskjellen fra en ok todelt tridrakt med helt ok passform til det aller beste kan være enorm. Gjerne 30 watt i 45 km/t (og da halvparten i 35 km/t). Fra min egen tur i vindtunnelen fant jeg ut at jeg tapte 8 watt bare med å ta på en tettsittende Castelli Gabba jakke over tridrakten. Det er over 3 minutter på 180 km!

Denne sorte Castelli Gabba-jakken i str. S som sitter veldig stramt kostet meg hele 8 watt i 45km/t.

Det overordnede målet med triatlondrakten er (eller burde være) prestasjon. Den bør derfor være tettsittende og laget av aerodynamisk materiale. I tillegg må den føles ok ut å løpe med. Når jeg sier ok så er det fordi at jeg selv opplever en hel tridrakt med armer som et kompromiss med tanke på løpskomfort. Det var også grunnen til at jeg brukte todelt drakt med singlet lenge og tok en aerotrøye over på syklingen. Når jeg da først fikk en aero tridrakt med god passform så var begrensningen kun noe jeg tenkte på de første 5-10 minuttene av løpingen. Drakten skal ikke være så stram at du føler det går ut over pustingen eller en oppreist løpsstilling. Det er grunnen til at jeg f.eks. aldri kunne løpt i en tempodrakt siden de vil føles såpass stramme ut i oppreist stilling.

Bioracer Speedwear Concept Trisuit var den drakten jeg testet best med i vindtunnelen og grunnen til at jeg valgte å inngå samarbeid med de.
Dette er min målsydde «hot»-variant av tridrakten. Foruten om å være sydd på mål så er stoffet på ryggen endret til mesh (marginal aerodynamisk tap til fordel for bedre lufting og økt komfort ved løp) samt to små lommer ved korsryggen. Foto: James Mitchell/Quintanaroo

Tridrakten bør være fri for folder i så stor grad som mulig når du sitter på sykkelen. Bruk derfor gjerne litt tid på å ta på deg drakten skikkelig sett fra en tempostilling. Folder gir dårligere aerodynamikk og er grunnen til at f.eks. Team Ineos har med seg skredder på Tour de France for å tilpasse draktene etterhvert som rytterne endrer kroppsform underveis i rittet. Det er også grunnen til at min triatlondrakt er spesialsydd til mine mål. Så har du en skredder i din omgangskrets så bruk det for alt det er verdt.

Ved å se på bilder av meg selv så kan jeg se at jeg har forbedringer med tanke på å ta på meg drakten skikkelig for å unngå folder i så stor grad som mulig. Foto: James Mitchell/Quintanaroo

Oppbevaring er også noe å tenke på. Bioracer Speedwear Concept tri suit har ingen lommer på ryggen. Det var noe jeg ønsket og fikk laget på min versjon av drakten. I utgangspunktet er det bedre å lagre gels/energibarer/salttabletter i en boks på overrøret både med tanke på aerodynamikk og funksjonalitet og på løp så putter jeg det bare under drakten. Etter å ha brukt versjonen uten lommer i blant annet Lofoten Triathlon fant jeg ut at lommer ikke var viktig for meg.

Drakten bør ideelt sett dekke så mye hud som mulig siden «skin is slow». Det blir da ned til kneet og ned til albuen normalt sett. Temposyklister har armene helt ut, som er bitte litt raskere, men triatleter pleier å velge det bort pga komfort. Det gir relativt liten gevinst siden det er lite av arealet som treffer vind i motsetning til albuen og opp.

Aero legger – Siden hud er saktere enn stoff så er det også svært fordelaktig å dekke til leggene. Bioracer lager aero tubes som jeg har skrevet om tidligere. Hvorfor ikke alle profesjonell og ambisiøse triatleter bruker dette allerede er for meg uforståelig. Innkjøpskostnaden på 269 kr er lav, ulempene finnes ikke og det gir garantert en betydelig besparelse.

Aero legger – jeg ser ingen grunn til å ikke ha det. Ta det på under våtdrakten og ha det på til du passerer målgang. Fra dette bildet så ser du hvorfor det kan gi så stor effekt. Leggene er en stor del av det totale arealet til en rytter og en forbedring av aerodynamikken der vil gi god effekt.

Sykkelsko – en oversett komponent i det aerodynamiske bildet er sykkelskoene. Det finnes mange sykkelsko laget spesielt for triatlon, men det er ikke spesielt gode i triatlon, hvertfall ikke langdistanse. De er laget for å kunne tas på enkelt og raskt i skiftesonen typisk med en stor borrelås for å feste. Alternativt er boa-lisser også populære. Utfordringen med dette er at aerodynamikken er dårlig og de sekundene spart i skiftesonen er garantert tapt før første drikkestasjon. Det finnes en person (meg bekjent) som jobber spesifikt med denne problemstillingen og firmaet heter Velovetta. Jeg blir nok en av de første på kundelisten, men inntil da så har jeg gått for det som har blitt standarden for aero-nerder i triatlon. Giro Empire ACC sykkelsko der lissene er erstattet med strikker. Personlig bruker jeg 5mm sort strikk som fås kjøpt i pakke på 10 meter for 30 kr på Stoff og Stil. Denne bruker jeg også til å feste startnummer. Med denne metoden så kan jeg ta skoene av og på fra sykkelsetet (nesten) like enkelt som triatlonskoene.

Dette er mine triatlonsko – Giro Emipre ACC kjøpt på finn.no for 600kr. Skoen til høyre er slik den kommer orginalt, mens varianten til venstre er lissene byttet ut med strikker for å kunne ta skoen raskt av og på. Jeg har også et aerotrekk fra Bioracer som jeg har klippet under ankelen for å passe akkurat over. Det kan jeg bruke til kjøligere dager.

Hjelm – En komponent som også fortjener sitt eget innlegg, men jeg kan gi et kort og enkelt svar. «Regel» jeg har hørt er at en klassisk landeveishjelm koster 10 watt sammenlignet med en tempohjelm og at en aero landeveishjelm lander et sted mitt i mellom. Hvilke fart er da uvisst. Mine egne tester viste at den klassiske landeveishjelmen kostet 30 watt(!) i 45 km/t (!). Forskjellen på den beste og dårligeste tempohjelmen var 26 watt. Valg av riktig hjelm er viktig. Generelle gode råd er å alltid gå for en tempohjelm med mindre det er varmere enn Ironman Hawaii. Velg hvit farge siden det har overraskende stor betydning for temperaturen. Velg en halvlang hjelm som f.eks. Kask Bambino Pro Evo, HJC Adwatt eller POC Cerebel. Det er store variasjoner i forhold til sittestilling og kroppsfasong men det var tipsene fra en bekjent som jobber i vindtunnel og de hjelmene som normalt testet best. Selv valgte jeg førstnevnte siden jeg hadde prøvd den på en expo og viste at størrelsen passet meg bra. Å finne ut at tempohjelmen egentlig er en størrelse for liten en halv time ut i syklingen er rimelig kjip.

Denne hjelmen kostet meg utrolige 26 watt sammenlignet med den beste tempohjelmen jeg testet i 2013.
Jeg testet fem hjelmer i vindtunnelen sist gang. Best ut kom Kask Mistral, men var kun en watt bedre enn hjelmen jeg hadde, LG LP-09. Når jeg tilslutt byttet så valgte jeg Kask Bambino Pro Evo (ble lansert etter jeg testet) som jeg strengt tatt ikke har testet i vindtunnel. Grunnen er at den har en mer «allsidig» form og håndterer variasjoner bedre. Den skal testes i virtuell vindtunnel snart.
Tidligere har jeg trodd at fargen på hjelmen var irrelevant siden det er et tykt isolerende lage mellom skall og hode, men det viste seg å ikke være riktig. I følge Josh Poertner i Silca har de målt 2 – 5 grader forskjell på hvite og sorte tempohjelmer. – derfor valgte jeg en hvit. Foto: Ola Morken

Hansker – Normalt bruker jeg ikke det siden det er liten aerodynamisk gevinst å hente samt at det tar tid å ta på og av. Norseman pleier å være unntaket pga temperatur og det er viktig å velge et par som er enkle å få av og på. Klarer du å kombinere det med en aerohanske er det naturligvis å foretrekke.

Sokker – Normalt noe jeg heller ikke bruker i konkurranser med mindre det er kjølig. Da bruker jeg et par tynne og lave ullsokker som er romslige for å lett kunne tas på.

Løping

Tridrakt – Det er ikke nødvendig å bytte til løpetøy om tridrakten er god. Noen liker følelsen av nytt og tørt tøy. Personlig synes jeg det er trassig å stoppe opp i skiftesonen og bytte. Jeg blir bare kaldt og stiv av det samt får ofte kramper. Hvis det er varmt så blir du uansett vått ved første drikkestasjon og hvis det regner så blir du gjerne våt før det også.

Sokker – Har du ikke tatt på deg sokker før løpingen så er min anbefaling å bruke dette fra løpedistanser på 21 km eller oppover. For noen vil nok det fungere uten på 21 km og for andre vil nok sokker være nødvendig fra 10 km. Nøkkelen er å teste i forkant. Sokkene bør fortsatt være lette, lave, enkle å ta på samt ha et kult design.

Sko – Heldigvis er det flere produsenter enn Nike på markedet som kommer med raske sko. Likevel så har de nok overtaket. Selv testet jeg betydelig bedre med Nike Vaporfly 4 % sammenlignet med min tidligere konkurransesko. Om du ikke blir skadet av å løpe i de så er min anbefaling Nike Vaporfly Next %. Personlig har aldri testet de siden jeg ikke har fått tak i de, men tror at på generelt grunnlag vil dette være den raskeste skoen P.T. Jeg følger spent med utviklingen og tester gjerne nye modeller opp mot hverandre.

Visir – Skal du løpe i solfylte omgivelser vil jeg anbefale visir eller caps. Det gir en skygge i ansiktet som reduserer følelsen av å være opphetet, som igjen gjør at kroppen i trekker fullt like hardt i prestasjonsbremsen. Det finnes pannebånd som gir en kjølende effekt og jeg har testet det. Det fungerer veldig bra så jeg venter bare på at de skal komme med en visir-versjon av den samme.

Solbriller – Chris «Macca» McCormick anbefalte en gang mørke solbriller for å gi en illusjon av kjølige omgivelser. Dette støtter jeg med begrunnelse at effekten det har på kroppens evne til å prestere absolutt er reel. Skal du bruke brillene til sykling så bør de enten ha høy bro eller ingen bro for å kunne holde hodet så lavt som mulig. Mine favorittbriller til løp er Oakley EVZero Path. De har ikke bro, men burde ideelt sett være større til bruk i sykkel for å unngå tørre øyne. Til sykling bruker jeg tempohjelmens visir.

Dette er min konkurransebekledning for varme omgivelser. Fra topp til bunn. Omius hodebånd, Okakley EVZero Path briller, Bioracer formsydd tridrakt, bioracer aero tubes, Sporcks lave triathlonsokker og Nike Vaporfly 4 %. Foto: Ola Morken

Spørsmål eller kommentarer? Ikke nøl med å fyr løs 😀

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

2 kommentarer til “Hvordan kle seg for en triatlon i 2020

  1. Hi Allan, thank you for all of your insights that I find very informative.
    On the helmet point, I used to wear the Garneau with the little tail (same as yours on the pictures). One of the best on the market.
    In order to keep my position very low and in order to see where I was riding I found a «trick» to avoid lifting my head too often, and loose aero. I started to turn my head on the side and using the white line on the road as a reference. So I realised that the small tail of the helmet was then pointing on the side, and increasing drag😱. So I went for a helmet that was more round and I found the Casco speed time. Looking super good and I feel I am not penalised while looking on the side when riding. Never checked the aero drag but I feel fast (and nice). Maybe the truth is different but..as long as the feeling is there, it works for me.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s