Eureka!

Eureka, det greske ordet som kan oversettes til  «Jeg har funnet det», som ble sagt av Arcimedes i det han gikk oppi et badekar og la merke til at vannivået økte og dermed forstod sammenhengen mellom en gjenstands volum og fortregningen av væske. En slik følelse fikk jeg i dag, hvertfall på lavt nivå. Mitt badekar var Tøyenbadet og katalysatoren var Øyvind Johannessen. Jeg hadde engasjert Øyvind som min private svømmetrener og håpte han kunne hjelpe meg å gjøre noen småjusteringer før jeg drar til Mexico og Ironman Cozumel. Å si at jeg endte opp med småjusteringer vil være en kraftig underdrivelse her var det vesentlige monenter som ble (forsøkt?) endret. Problemet mitt med svømmingen er at jeg hovedsakelig har lært det av youtube og selv om jeg har hatt svømmetrener både i England og nå på NIH så får jeg veldig sjelden tilbakemelding. Jada, farten er helt ok men jeg føler ikke at 1.10 – 1.15 t på 3800 m maksimalt av det jeg kan klare. Jeg skal under 1 time!

Treningen begynte med at jeg svømte 2-300 m oppvarming for å få en evaluering av svømmestilen. Øyvind virket ikke veldig imponert. Svømmetakene var alfor korte, rotasjonen var ikke riktig og jeg svømte med en bøy i kroppen der beina og hode var opp mot vannet mens hoftene var langt under vannet. Dette måtte lukes bort og da er det teknikkøvelser, også kalt drills som gjelder. Drills som jeg aldri hadde gjort før og var elendig i. Jeg pusta inn litervis med vann og krasjet hele tiden i baneskilleren. Det var øvelser som virkelig fikk avslørt min crawlteknikk som en spak etterligning av crawl. Øvelsene gikk hovedsakelig ut på å ligge på siden med armene langs kroppen og kun bruke beina som fremdrift. Poenget med øvelsen for min del var å få kroppen i (vann)rett posisjon og ha riktig rotasjon. Når du ligger på siden så vil en kropp som ikke er i rett linje svinge til en av sidene og manglende kontroll over overkroppen i forhold til beina vil gi mye bevegelse i skuldrene. Jeg har lagt med ett klipp viser hovedpoenget med øvelsene.

 Det ser lett ut med hvis du ikke har en rett kroppsposisjon og sliter med å isolere bevegelsen overkroppen fra underkroppen er det ikke fullt så lett. Det er var faktisk ganske pyton! Heldigvis gikk det bedre etter hvert og når armtaket ble implementert begynte det faktisk å minne om crawl. Så for å komme til poenget med overskriften eureka var det følelsen jeg fikk når jeg svømte 100 m vanlig crawl etter 1 time med ubehagelige drills som jeg ikke var god på. Det fungerte som bare pokker! Det var en helt utrolig stor forskjell og jeg følte at jeg hadde betydelig bedre glid og et kraftigere armtak. Fantastisk fint!

Mitt tips blir da å melde seg på svømmekurs og/eller få privattimer for å sikre at du ikke svømmer inn uvaner. Svømming, i motsetning til løping og sykling, er nesten utelukket teknikk og da hjelper det lite med timevis i bassenget hvis teknikken er feil. Jeg må også legge til at Øyvind var en svært flink trener som kan anbefales på det sterkeste. Han har aldri hatt meg som elev før men så alikevel umiddelbart mine svakheter og øvelser for å motvirke de. Topp valuta for pengene. Han har normale svømmetreninger også på Nordtvedt og Hundsund. Se www.ostmarkatri.com under treningstilbud.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Én kommentar til “Eureka!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s