Ukens mattips: Hjemmelagde energibarer

NB! Innlegget er relansert i dette blogginnlegget.

Å få tilført energi under lange treningsøkter er viktig for å holde piffen oppe i tillegg til at det bedrer ytelsen og restitusjonen. Å drikke sportsdrikk er en måte å gjøre det på men de er veldig syrlig som kan skade tennene i tillegg til at det ikke hjelper mot sultfølelsen som i hovedsak kommer når magesekken er tom. Energibarer syntes jeg er langt på vei å foretrekke, spesielt under trening. Under konkurranser ønsker vi gjerne nesten bare karbohydrater i «raske» og «langsome» former og vil unngå fett og fiber da det er vanskeligere å fordøye i tillegg til at vi ikke trenger det. I konkurranse bruker jeg derfor en spesiell type

energibar, gel, gelshots og sportsdrikk. Til trening derimot er de mer vanlige

energibarene å foretrekke.En typisk energibar fra kjente merker som Maxim eller Powerbar inneholder 70 g karbohydrater, 10 g fett og 5 g protein per 100 g. Prisen ligger mellom 20 – 30 kr per stk. Jeg mener at du kan lage egne energibarer med ca. tilsvarende energiinnhold til under 5 kr per stk. I tillegg smaker de mye bedre!

Oppskriften på Allan´s energibarer by Jenny

 • 2 egg
 • 1 kopp brunt sukker
 • 2 kopper Bjørns store havregryn
 • ½  kopp tørket aprikos/ananas/rosiner
 • 1 kopp hasselnøtter/mandler e.l. (brukte Nøtti Frutti fra den lille nøttefabrikken sist gang)
 • 200 g mørk kokesjokolade

Varm ovnen til 175 grader. Smør en ildfast form. Jeg bruker 26 x 26 cm så hvis du bruker mindre eller større form må innholdet justeres forholdsmessig etter det slik at barene får riktig tykkelse. Bland egg og sukker i en bakebolle. Knus hasselnøtt/mandel og sjokoladen i så små biter at barene vil henge sammen. Til det bruker jeg blender i noen sekunder men noen min med kniv fungerer også. Bland så dette, i tillegg til aprikos/rosiner og frokostblandingen, oppi bakebollen. Trykk blandingen ned i formen og prøv å få en jevn overflate før du setter den inn i stekeovnen i 25 min. La den stå til avkjøling og kutt opp i passe stykker. Det kan ta mange timer før den er avkjølt, men det gjør det mye lettere og mindre klissete å kutte opp stykkene.

Barene kan lagres i flere uker i kakeboks og pakkes i små plastposer eller plastfolie når du tar de med deg på tur. Energibarene passer ikke bare til trening, men passer også fint til fjellturer eller andre aktive utflukter.

Jeg har ikke finregnet på næringsinnholdet men vil tro det ligger på ca 65 g karbo, 10 g fett  og 6 g proteiner per 100 g.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

32 kommentarer til “Ukens mattips: Hjemmelagde energibarer

  1. Det er hvertfall et greit utgangspunkt for å begynne å lage energibarer. Alle ingrediensene kan jo byttes ut hvis du har andre preferanser. F.eks kan Go Dag frokostblanding byttes ut med din favoritt frokostblanding (Go Dag er min favoritt så derfor ble det den). Du må ikke bli skuffet over smaken i varm tilstand. Da syntes jeg den smaker veldig søtt og for mye rosin. De smaker mye bedre romtemperert. Allan

 1. Står i ovnen. Ble litt skeptisk når jeg ser hvor mye sukker som skulle i. 1 kopp sukker er mye sukker.
  Setter den til kjøling før svømmingen så kanskje de er klar for prøvesmaking i kveld. Sover sikkert godt med hundreåmange kalorier rett før sengetid 🙂

  1. Da er jeg spent på hvordan det gikk. Ble det bra «feste» slik at det gikk greit å skjære opp til barer? Syntes du det ble for søtt? Personlig så er jeg ikke så veldig glad i søt mat og syntes f.eks gels smaker pyton. Energibarene syntes jeg faktisk ikke er sååå søte. Akkurat passe etter en time inn i treningen når sulten kommer og blodsukkernivået er lavt 🙂 Jeg har tro på blandingen mellom veldig raske, litt raske og midt-i-mellom raske karbohydrater på tur. Om det er psykisk eller ikke er jeg usikker på men når jeg begynner på colaen etter 20 – 25 km ut på løpingen på en IM så kjenner jeg umiddelbart at energien kommer.

   Hanneko, ble det noen energibarer? Lagde ikke du blåbærsmuffins med selvplukket blåbær til en Bogstad tri? De blir det hvertfall vanskelig å slå… Lykke til på jentesamlingen! Jeg stemmer hvertfall for flere jenter til triathlon.

 2. Hei! Tenkte å prøve å lage disse barene i morgen før jentesamlinga, men lurer på hva «en kopp» egentlig er, snakker vi om amerikanskje cups her, eller er det halvannen dl eller noe liknende?

 3. Hei Allan!!

  Energi barene såg gode ut, sikkert supre å ha med på tur 😉 Men er det Jenny som lager de for deg? Hva er dette for noe??.. hehe 😉 Håper alt står bra til, gøy å følge med på bloggen din. Og det blir SPENNENDE i Mexico ! God tur 🙂

  Klem fra Hilde Marie (nå i Boston!)

  1. Barene e supre på tur ja. Fekk prøvd 2 stk i dag når blodsukkeret var på sitt laveste og det fungerte perfekt! Ble mindre gretten umiddelbart. Eg har vært med på å laga barene før altså og eg kan nok få det til, hvis eg må. Siden det var Jenny så lagde de nå så blir det feil for meg ta æren for det. Så du e i Bosten å kose deg altså? Hvor lenge blir du? Høres fint ut å være i det store Amerika 😀

 4. Hei og takk for smaksbiten på svømme samlinga i dag. Tenkte oppskriften kanskje lå på bloggen din så nå skal denne prøves i løpet av uken. Jeg tenker at dette må være ok å legge med i matpakken til barna også når de skal på tur i barnehagen, litt ekstra tur»snacks» uten at det blir altfor usunt 🙂

  1. Hei Monica! Hyggelig du likte energibarene. Barene i dag var ikke helt identiske som oppskriften. Jeg testet ut noe nytt når jeg lagde de i går ser du. Det er som forandret er: Sjokoladen er redusert fra 300 g til 200 g. I stedet har jeg lagt til 100 g tørket ananas og papaya. Frokostblandingen fra Go`dag er byttet til Havregryn med store gryn. Mengden lik. Vaniljeessensen droppet jeg. Poenget den nye oppskriften var å redusere fettet og erstatte de vanlige sukkeret med fruktsukker. I tillegg har havregryn mye lavere GI en Go`dag som gjør at baren «holder» lenger. Om den nye baren smakte bedre enn de gamle tror jeg ikke, men smaken virket relativt lik. Barene fungerer helt kanonbra på tur. Perfekt for å øke energinivået og humøret!

 5. Jeg lagde disse i helgen. Utrolig gode. Og etter noen timer bakpå ryggen under sykkeltur blir de perfekt myke. Vil nesten putte dem i kategorien godteri, her forsvant langpanna på en helg! Vi brukte havregryn, kokesjokolade, aprikoser, hasselnøtter, egg og brunt sukker. Neste ladning blir dobbelt så stor – garantert! I kveld blir det eggerøre med spinat, ost og grønnsaker 🙂 Takk for supert energibartips!

 6. Så bra at du lagde energibarene. Enda bedre var det at de ble suksess 🙂 Jeg brukte faktisk akkurat de samme ingrediensene som deg + (tørket ananas/papaya) sist jeg lagde energibarer og syntes også de er veldig gode. Enig med at de nesten kommer under kategorien godteri. Blir veldig brownie aktig…

 7. Prøver meg på en ny variant til Nordmarkstravern i morgen. Med valnøtter, mørk sjokolade, firkorn, havregryn, aprikoser, litt solsikkefrø og blåbær! Det blir spennende.

  1. Hei Hanne! Du er tøff som har meldt deg på Nordmarkstravern (30 km)! Jeg klarer meg fint med halve distansen 🙂

   Min videreutvikling av energibarene har dessverre ligget brakk den siste tiden så det er godt du tar ansvar og prøver ut nye varianter 😀 Nå som sesongen er ferdig skal jeg begynne også prøve meg på noe nytt på den fronten. Oppskriften din høres veldig god ut!

   1. Barene ble veldig gode, og perfekt til en sånn hard økt. Pga. melkeallergi kan jeg ikke spise kjeks osv. som blir servert underveis og jeg var veldig glad jeg hadde med meg en liten pose med hjemmelagde energibarer (jeg hadde drikkebelte også) når kreftene begynte å ta slutt.

   2. Det var godt de var suksess! Det er ekstra lurt å lage egne energibarer ved type allergi som du har. Da har du full kontroll 🙂 Jeg må snart begynne å bake igjen merker jeg…

 8. Har planlagt en ukestur i kano langt fra folk og fe. Lenge tenkt på hva man skal satse på hva man skulle satse på som mellommåltid, og det har vært litt vrient med hensyn til kostnad, vekt og volum. Kom over bloggen din og oppskriften på energibarene. Lagde opp en porsjon i dag, og suverent gode i tillegg til mettende. Lett å lage, suverent billig i forhold til å kjøpe + tar lite plass! Takk takk 🙂

 9. Hei! Jeg ser at vi skal blande egg, sukker og vanilje i en bolle, men der det står hva du trenger, nevnes ikke vanilje. Skal jeg da bare blande egg og sukker? 🙂 Kjempe bra blogg du har!

  1. Hei Ørjan. Vanlije var i utgangspunkt noe som var skrevet i en orginal oppskriften jeg hadde som utgangspunkt for energibarene, men siden jeg ikke smakte noen forskjell med eller uten (eller hadde noe stort behov for en mer vaniljeaktig smak) så valgte jeg å droppe det fra oppskriftenslisten men så ikke at det stod vanilje lengre ned i beskrivelsen. Tusen takk for tipset! Dette er nå rettet.

   Prøvde du å lage energibarene??

   1. Okei 🙂 Ja, jeg har lagt de og de smakte utrolig godt! Blir ikke siste gang jeg lager de 🙂

   2. Jeg gjorde bare en forandring etter tips fra ei veldig god venninne om å ikke bruke kokesjokolade, men heller 70% kakao sjokolade (Freia sin som ligger i snopehyllen) for å få ned sukkerinnholdet noe 🙂 Jeg brukte da bare 100 gram av denne 😉

   3. Ja, det går fint å bruke mindre sjokolade. Om du ønsker sukkerinnholdet opp eller ned er avhengig av hva du skal bruke de til. Om det er til aktive treningsturer så er det høyt sukkerinnhold som fungerer best. Det er det som gir raskest energi slik at du kan yte maksimalt kort tid etter inntak. Nesten alt high-performance energimat er i utgangspunktet bare rasktopptakende sukker i ulike former.

    Om du bruker den til typisk fjelltur eller etter treningsøkter så kan det være bedre med høyere innhold av f.eks. nøtter for å få mer sunt fett fremfor sukker.

 10. Hei! Jeg lurte på om det gikk an å droppe rosiner og annen tørket frukt, fordi jeg ikke så glad i det? Eller blir det da kun godteri og ikke sunt i det hele tatt? Tror du det eventuelt går an å tilsette mer havregryn i stedet for rosinene?

  1. Hei Signe. Selvsagt går det ann å ta bort det du ikke liker og erstatte det med noe du liker. Det er bare til å prøve seg frem. Om du erstatter rosiner/tørket frukt med mer havregryn så blir barene enda sunnere i den forstand at de inneholder mindre sukker 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s