Swimcamp i Holmestrand

I helgen i uke 2 var jeg på svømmekurs på Holmestrand. Svømmekurset ble holdt av Tom Remman igjennom SBR Training. Med som instruktører var Nakamura Team-kamerat Bjørn Skollerud og svømmeentusiasten med stor E, Ronny Skaalien. Forventingene mine i forkant var relativt høye, spesielt med tanke på individuell veiledning og tilbakemelding. Det er noe jeg har savnet når jeg har svømt med trener tidligere, som blant annet tirsdagssvømmingene ved NIH.

Takk til Jørgen Melau for låning av dette og de andre bildene. Ovenfor er bildet av meg i fint driv. Armen er fin, pustingen grei mens høyre foten går litt for høyt?

På fredagen stillte 22-23 spente triathleter vi opp i badehallen i Holmestrand. Kl. 14:30 begynte vi med litt praktisk info før vi var klar i bassenget til 15:00. Vi begynte med litt oppvarming før vi tok en 100 meters test for å kartlegge nivået og se eventuell forbedring mot slutten av kurset. På bakgrunn av tiden ble i plassert i baner med 4-5 stk i hver bane. Jeg ble nr. 3 totalt med tiden 1:14 og var veldig fornøyd med det. For min del så blir en 100 m for kort til å få et presist resultat av hvor god teknikk jeg har. Dette er fordi jeg svømmer raskere når jeg svømmer «all-out» i 100 m enn når jeg tenker god teknikk. Jeg bare gir gass med høy armfrekvens og kraftige beinspark. En 200 eller 300 m test tror jeg ville gitt et mer riktig bildet av min svømmeteknikk siden jeg da ikke vil klare å gå «all-out» og blir tvunget til å svømme slik jeg vanligvis gjør.

De tøffe gutta i bane 5. Fra venstre: Fredrik A, meg, Are og suverene Jan-Sigurd med gul badehette. Dama med hvit og blå badehette var kun innom på en gjestevisit så jeg fikk ikke med meg navnet.

Etter 100 m testen var det igjennomgang av de forskjellige drillsene som skulle være i fokus denne helgen. Den mest brukte øvelsen var Kick on side (KOS) og forskjellige varianter av denne. Denne øvelsen har jeg svømt en del fra før og skrevet om i et tidligere blogginnlegg https://triallan.wordpress.com/2010/11/13/eureka/. Eneste forskjellen fra videoen er at i svømte med den nederste armen fremover. Vi gjorde også mange øvelser for å bedre alle fasene i armtaket. Høy albu under vann og riktig armbevegelse i «recovery fase». Vi gjorde subbeøvelser, Kill-a-kill og svømming med knyttneve. Jeg var heldig og hadde gjort de fleste øvelsene før slik at jeg slapp å stresse med f.eks pusting eller navigering. Det gjorde at jeg kunne holde høyere fokus på essensen i øvelsene. 1 t og 30 min i bassenget var nok og vi gikk tilbake til klasserommet svømmeteori og generelt triathlonprat.

Lørdagen begynte tidlig. Kl. 08:00 var vi klar ved bassenget. Ronny Skaalien, svømmetrener i Asker svømmeklubb, tok kommandoen og kjørte igjennom et landbasert oppvarmingsprogram for svømming. Det hele minnet litt om TV programmet Trimkvarteret som gikk på NRK på 90-tallet(?), men var fint for å få aktivert musklene før vi gikk i bassenget. I bassenget var det fokus teknikken og drillsene vi ble introdusert for på fredagen. Ronny hadde styringen fra land, mens Tom og Bjørn var i bassenget og observerte og korrigerte der det var behov. Veldig bra! Det ble også foretatt videofilming noen av deltakerne. Drøye to timer senere var det lunsj før vi gikk til analysering av videoene. Å filme svømmingen for så å se på det i etterkant er moro! Vi ble filmet over vannet fra siden og rett forfra. Ronny var kanongod til å analysere svømmevideoer og meget entusiastisk når han analyserte og fortalte om svømteknikk, Newton og Archimedes. Videoanalyse fortjener sitt eget innlegg som kommer så snart jeg finner ut hvordan jeg legger ut videoer på nettet uten redusere kvaliteten (noen som vet?) Enda mer svømme- og triathlonprat etterfulgte før gi igjen var klar til litt fysisk aktivitet. Coretrening var først ut før vi igjen gikk i bassenget. Det ble en videreføring av de vi hadde fokusert på tidligere på dagen. De resterende deltakerne ble videofilmet. Når vi var ferdige for dagen var det muligheter for å teste våtdrakter fra 2XU (eller Two Times U som Tom sier).

Her følger vi spent med på hvilke nytt triks Bjørn Skollerud skal vise oss

Søndagen begynte med analyse av de siste videoene før vi satt i gang med spesifikk styrketrening for svømming. Ronny`s sirkelgym fra He****te! For meg som er «utrent» i sirkelgym var det et blodslitt uten like. Det bør ikke taes i sammenheng med selve svømmingen for jeg var rimelig ferdig etterpå. Da passet det fint at vi gikk i bassenget og hadde en ny 100 m test etterpå for å se forberingen fra fredagen. Jeg hadde ingen tro på forbedring siden jeg var så sliten fra nesten 4 times svømming på lørdagen og en styrkeøkt rett før. Raskere gikk det heller ikke. Det gikk akkurat like raskt (eller seint) med en tid på 1:14, igjen. Det var jeg meget fornøyd med siden armene var kraftløse før jeg begynte på testen. Armfrekvensen gikk ned men jeg klarte å holde lik fart, noe som tilsier en bedre teknikk. De aller fleste deltakerne hadde imidlertidig betydelig fremgang. Godt gjort! Etter 100 m testen ble fokuset flyttet fra generell svømmeteknikk til spesifikk triathlonsvømming med fellesstart, navigering, drafting (ligge rett bak en svømmer), runding av bøyer og «slåssing» i vannet. Det var veldig morsomt, nyttig og utrolig slitsomt. Det er øvelser jeg definitivt skal ta med meg ut i vannet til sommeren. Ca. 15:30 var vi ferdige og sa farvel for denne gang. Forhåpentlig sees vi igjen i en konkurranse eller neste svømmesamling.

Tom Remman følger med som en hauk 😉

Jeg kan konkludere med at det svømmesamlingen til Tom var meget god! De fokuserte mye på å alltid tenke teknikk i stedet for søppelmeter (garbage yards). Hvis du går i bassenget og svømmer 4000 meter hver gang blir du utholden, men ikke nødvendigvis raskere. Progresjonen vil være god i begynnelsen, men raskt stagnere og flate helt ut. God teknikk er Alfa Omega. Samlingen var godt tilpasset for forskjellige nivåer som var tydelig på hvordan de aller fleste forbedret seg betydelig på 100 m testen. Vi fikk bra med individuelle tilbakemeldinger og tips etterhvert i tillegg til konkrete fokuspunkter å jobbe med fremmover. Teorien ble enkelt forklart og jeg forsto endelig hvordan vi svømmer med høy albue igjennom hele armtaket. Jeg vil gå så langt og kalle svømmekurset de beste investerte tid og pengene du overhodet kan bruke for å forbedre svømmingen din. Punktum!

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s