Oslo maraton fullført i god stil :)

Oslo maraton var årets siste konkurranse, og for en fin konkurranse det ble. I forkant var mine egne forventninger lave. Jeg har bare hatt to treningsøkter etter København der beina har føltes virkelig gode og forbredelsene de siste kritiske dagene har ikke vært optimale. Evnen og viljen til å gi meg selv de beste forutsetningen før konkurransen har rett og slett ikke vært tilstede. Søvnkvalitet og kosthold har ikke vært som det burde.

Likevel føltes kroppen ganske god når jeg sto på startstrekken. Tempoet i begynnelsen var høyt og jeg traff raskt på «triathlongruppen» bestående av Gerhard Sletten, Arild Tveiten og Line Foss. Gerhard så i superslag ut og stakk tidlig. Vi andre ble liggende i 3:55 – 4:00 min/km tempo og løp uanstrengt i god stil. Arild satt et litt høyere tempo og siden jeg på forhånd hadde bestemt meg for starte relativt rolig lot jeg også han gå. Etter 8 km med «rolig» jogging var det nok og jeg satt opp tempoet. 10 km ble passert på rett under 40 min og tempoet var fortsatt bra. Jeg løp meg opp til Arild og løp lenge med han før jeg valgte å dra ifra. 21,1 km ble passert på 1:23 og jeg følte meg bra. Sub 4 min/km ble holdt helt til 32 km, men da gikk farten gradvis nedover til 37 km merket og jeg lå på 4:20 min/km. Jeg hadde også bestemt meg på forhånd at jeg skulle nyte løpet og ikke gå i kjellern denne dagen. Det slapp jeg heldigvis og kunne cruise inn til 2:49:44 etter en 300 m lang spurt. Selvsagt ble det tungt på slutten og jeg kunne ikke klart det mer enn 1 eller 2 min raskere om jeg hadde gitt absolutt alt, men det utgjør utrolig stor forskjell for opplevelsen av konkurransen og formen i etterkant at du gir 99 % og ikke 100 %. Det gikk over forventning og jeg er superhappy 😀 Nå kan jeg en 3 ukers sesongpause med en god følelse.

Ved rundt 30 km og fortsatt i fin form

Noen er litt mer fornøyd med å komme i mål enn andre. Jeg er en av de og strålende fornøyd med min 2:49:44 😀

Jeg vil gratulere Gerhard Sletten med tiden 2:46:43. Jeg var sjanseløs! Alle dere andre som også fullførte fortjener de største gratulasjoner. Kanongodt jobbet! Og til dere medtriathleter som kommer bort å hilser på meg etter løpet kan jeg si at det er veldig hyggelig og at det settes stor pris på. Jeg håper dere også tar dere en velfortjent sesongpause før dere begynner treningen frem mot 2012.

Gerhard kom inn på supre 2:46:43. Grattis 🙂

Min far, Jan, var også med og var vel den eneste som løp med hund. Dessverre så valgte han å bryte ved rundt 30 km etter store problemer med ernæringen. Han har flere utfordringer med trening som ekstrem stor arbeidsbelastning og høyt aktivitetsnivå som gir lite rom for trening og null rom for hvile. Han største problem er nok at han har vært veldig god til å løpe, med 2:32 som pers på New York Marathon. Det var på 80-tallet og selv etter 20 år med treningsmessig forfall sitter det langt inne å sette seg et «hobbymosjonistpreget», men realistisk mål. Han kan nok igjen klare å løpe en maraton han er fornøyd, men da må han jobbe mer systematisk med treningen, konkurranseernæringen og redusere arbeidsbelastningen. I tillegg må han ta hensyn til at han er 50 år og ikke 25 år lenger. Det blir spennende å se hvordan det går til neste år.

Milli hadde sitt eget startnummer og var fornøyd med løpeturen selv om hun syntes det gikk så sakte på slutten at hun begynte å finne pinner langs løypa å leke seg med. Da valgte pappa å kaste inn håndkle.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

13 kommentarer til “Oslo maraton fullført i god stil :)

 1. Så bra Allan! Og takk for at du og Jenny heiet på meg noen få km før mål. Da var jeg sliten huff. Hadde 178 i snittpuls, lå mellom 177 og 181 hele veien. Hardt!

 2. Helt sinnsykt! Jeg var fartsholder på halvmaraton og skulle sikte meg inn på 2:00. Morro å løpe med ballong og hjelpe løpere med å klare målene sine 🙂 Men maraton under 2:50 er ganske vilt, så jeg fortstår at du var glad ved målgang 🙂

  1. Du er ganske god til å sikte Jeanette. 1:59:36 er perfekt for en 2 t fartsholder. Hvis folk satser på 2 t så er det ekstra stas å komme rett under 🙂

 3. Imponerende at du klarer å holde så høy hastighet! Løp den halve distansen og lå rett under 5 minutter i snitt og hadde raskeste kilometer på ca 4:40. Hva skal til for å komme ytterligere ned i tid? Er det bare intervaller som gjelder?

  Forøvrig, du ser utrolig pigg ut undervei og når du kom i mål! Og ikke minst grattis med flott tid.

  1. En halvmaratontid på 1:43:24 er bra det! Første gang jeg løp den distansen brukte jeg 1 t og 45 min.

   Hva som skal til for å komme videre ned er et veldig godt spørsmål som det er forsket mye på og skrevet utallige bøker om, som f.eks. Tim Noakes Lore of Running. Det er vanskelig å si konkret akkurat hva som har gjort at jeg har gått fra å løpe maraton på 3:22 i 2009 til 2:49 i år (eller fra 14 t på Norseman 09 til under 9 t i København i år). Grunnen til at det er vanskelig å si akkurat hva som gjør forskjellen er fordi «alt er avhengig av alt», sagt på en litt kryptisk måte. Det blir totalen som avgjør. Treningsbelastning, restitusjon og kosthold henger nøye med hverandre og det blir derfor umulig å si at det er intervallene som har gitt effekten, mens langturene har vært bortkastet, eller omvendt. Min fremgang tror jeg skyldes en god og variert treningsplan og stor gjennomføringsvilje av treningsplanen, god restitusjon og bra kosthold. Jeg har begynte på en innleggsserie om mine treningmetoder der jeg skriver om hvordan jeg trener og hva jeg tror er viktig for fremgang. Første del står i innlegget under og flere kommer etter hvert.

   Å se pigg ut mens jeg løper er faktisk noe jeg er bevisst på. Jeg prøver å holde en god holdning og smile mye. Det gjør faktisk at jeg klarer å holde meg mer positiv mentalt og nyter løpingen mer. Prøv det selv 🙂

 4. Mye interessant lesing på siden din! Gjennomgående grundig vil jeg beskrive måten du skriver innlegg på. Løp maraton i Oslo på søndag selv. Første gang jeg løp over 10km i konkurranse. Konkurranse er morro! Gav mersmak. Lurte på hva du hadde i snittpuls under maratonet?

  Lars-Erik

 5. Det var godt at løpet gav mersmak. Løp du også helmaraton? På 3:13?

  Jeg løper faktisk ikke med pulsklokke på konkurranser så jeg vet ikke hva min snittpuls var. Jeg tipper den var rett under 170 BPM som er 84% av maks. Når jeg tidligere har løpt med pulsklokke, har jeg ligget såpass høyt.

 6. Hei! Grattis med veldig bra tid, utrolig, har selv som mål å komme under 3 timer.
  Ser at du har på deg 2XU kompressjonstøy, hvordan er din erfaring med det? Har selv vurdert å bestille en pakke fra Wiggle med noe godsaker, og tenkte da kanskje noe fra 2XU.

  1. Jeg er veldig fornøyd med kvaliteten på treningstøy fra 2XU. Det har ikke vært noe feil på ett eneste plagg. Kompresjonseffekten er jeg derimot skeptisk til og har skrevet ett innlegg om det her. https://triallan.wordpress.com/2011/04/14/2xu-%E2%80%93-veldig-bra-eller-overpriset-treningst%C3%B8y/. Kommentarene under er også verdt å lese 🙂

   2XU får hvertfall mitt anbefaltstempel og det samme får wiggle som leverandør (selv om noen har slitt med levering derfra).

 7. Gratulerer med enda et godt løp, Allan!
  Berlin var fantastisk! Jeg løp på 4.22 og var godt fornøyd med det, særlig siden jeg ikke hadde fått løpt siden Nordmarkstravern der jeg overbelastet foten. Halvannen uke før Berlin maraton kunne jeg fortsatt ikke gå.

  Flott vær og utrolig mye folk i Berlin, både i og utenfor løypa. Neste gang jeg er med der skal jeg faktisk starte i en litt bedre startgruppe, jeg mistet mye tid fordi jeg måtte løpe forbi så mange, og fordi feltet mitt løp akkurat litt for sakte for meg. Tror nok det var mange som hadde overvurdert sin egen form, for jeg startet egentlig i riktig gruppe. Måtte løpe mye rundt folk, og Garminen viste da også at jeg hadde løpt litt over 43 km. Den siste km var fantastisk. Rundt et hjørne ser man plutselig Brandenburger Tor foran seg, jeg hadde en del igjen og kunne sette inn en vinkende, smilende, hoppende glad sluttspurt som publikum responderte på. Siste km var som vanlig den beste, på alle måter, kuttet 40 sekunder i forhold til snittet.

  Vel i mål fikk vi alle en stor, flott medalje og en herlig alkoholfri, kald øl!. Konge!

  Først flere timer seinere turte jeg å se på tærne mine. Det var verre enn fryktet. I alt 6 tær var rammet av noen spektakulære gnagsår. To av tærne hadde i sin helhet rett og slett blitt store blodblemmer som så hadde sprukket. Det var de to tærne jeg faktisk hadde gnagsårplaster på. Virket som trykket hadde blitt for høyt. Tærne så/ser helt latterlige ut, siden blemmene også er under neglene har neglene faktisk skiftet plass. Dette blemmeproblemet må helt klart løses før Challenge København!

  1. Gratulerer selv med supert løp! 4:22 er bra da! Berlin høres knall ut og jeg må dra der selv snart om det så må bli som vanlig turist.

   Problemet med at folk melder seg/stiller seg opp i en raskere gjelder overalt, dessverre. Du får kompensere med å være veldig optimistisk i dine egne tidsestimater 😉

   Blemmeproblemer på føttene kan fort bli medaljens bakside. Jeg har ikke slitt med det samme selv, men mistet to negler etter IM Cozumel etter et stunt med knytingen (lock-lacene) dagen før start. Å finne på noe nytt rett før konkurranse er som kjent passe dumt, spesielt på IM distanse da det skal lite til før problemet blir ganske vesentlig. Ditt blemmeproblem må definitivt løses før København ja! Har du prøvd alle tiltak? Ny sko, nye sokker eller talkum i skoen for å redusere friksjon? Begynn med det rimligste tiltaket og vurdere derfra. Det finnes også spesialister på føtter og hvis du finne er fotpleier som er god på «idrettsføtter» kan de sikkert også hjelpe. Slitter du med det samme i sykkelskoene?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s