Barfotløping, en ny religion?

I 2009 ble det utgitt en bok som het Born to run av Christopher McDougall. Jeg har ikke lest boken men har forstått at den handler om følgende: Enkelt fortalt så handler boken om hvordan vi mennesker er skapt til å løpe, uten hjelp av ”moderne” hjelpemidler som joggesko som er støttet opp og dempet i øst og vest. Mr. McDougalls påstand blir da at mennesker er genetisk skapt til å løpe uten sko og ved bruk av oppbygde joggesko så hindrer det oss å bruke vårt naturlig løpesteg og blir dømt til evig hælløping. I tillegg gjør støtten til moderne joggesko at vi ikke får bygget musklatur i fot og legg, som i kombinasjon med hælløpig gir oss høyere skaderisiko.

Denne boken har blitt meget populær og barfotløping har utviklet seg til en bevegelse, en stor bevegelse i raskt vekst. Barfotløping har blitt en elsk/hat greie, som setter engasjementet i sving hos mange. Det som har overrasket meg er hvor mye både mostanderen og tilhengerne tror/ikke tror på konseptet/teorien. I en tråd på terrengsykkel.no’s forum var det en person som spurte om anbefalinger av en godt dempet joggesko. Det kom mange mer eller mindre gode og balanserte svar, men så var det en av Christopher McDougalls disipler som svarte: Du skal ikke ha løpesko med demping eller oppbygning, men med en nøytral lettvektssko. Påfølgende kom påstandene om bedre løpssteg og mindre skader ved å gå ”back to the nature”. Selv ble jeg rimelig provosert av den bastante påstanden, fullstendig blottet for nyanser eller forbehold. Likevel så fikk det meg til å tenke og sjekke ut hva alt oppstyret handlet om og lese litt mer om påståtte fordeler og ulemper sett fra både tilhengerne og motstandernes side. Dessverre så gjør de sterke følelsene til begge partene det vanskelig å finne sakelig og objektiv vurderinger siden artiklene var enten veldig for eller veldig i mot. Statistikk ble brukt useriøst over en lav sko der begge sider påstår en eksplosjon i skader ved bruke den ene eller den andre ”metoden”.

Mitt foreløpige inntrykk er at barfot løping har mange gode poenger, spesielt med tanke på fokuset på biomekanisk riktig løpsteknikk. Jeg sitter også igjen med inntrykket at tilhengerne mener barfotløping er den eneste veien til Nirvana og at det er misforståelse når det gjelder forskjellene på demping og støtte, og hvilke effekt det gir sammen med høydeforskjellen på hæl og tå. Hvorfor barfotløperne insisterer på at personer med sterk overpronasjon skal løpe med sko ute støtte, er noe jeg ikke helt forstår.  Så lengde du løper med sko med hæl-tå drop vil ankelen vi falle innover uavhenig om du løper forfot/midtfot eller på hælen, og jeg ser verken kort- eller langsiktig gevinst av det.

Se forøvrig en morsom video som tar mange av barforløpingens tilhengere på kornet

Likevel så fordømmer jeg ingen og har bestemt meg for å studere bevegelsen nærmere. Boka Born to run er bestilt og jeg skal få tak i den nye minimalistskoen K Swiss Blade Foot Run når importøren får den inn.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

9 kommentarer til “Barfotløping, en ny religion?

 1. Jeg har også reagert litt på «nyreligiøsiteten» i barfotbevegelsen. Jeg er plattfot og har sterk overpronering. Jeg reiser hvert år til Runners Service i Belgia for å få produsert gode såler. I tenåra ble jeg fortalt av en lege at jeg ville vokse av meg plattføttene ved å ikke bruke sålene. Det endte i kronisk beinhinnebetennelse, kronisk akillessenebetennelse og tretthetsbrudd i begge bein, og dette uten å trene noe særlig mye. Etter dette har jeg holdt meg til sålene mine og fulldempede sko. Jeg har ikke hatt noen skader relatert til plattføtter og overpronering de siste 15 år. I fjor anbefalte Runners meg å konkurrere, ikke trene, med Boston Adizero med såler. Jeg løp bla maraton på disse og det gikk fint. Runners anbefalte meg å ikke trene med lettvektsko eller kjøpe enda lettere sko, skaderisikoen ville være for stor. Poenget mitt er at «naturlig løping» slett ikke passer for alle og det er galt å anbefale noen det uten en foranalyse. Det viktigste for de fleste er tross alt flest mulig skadefrie år.

  1. Takk for en super kommentar Hanne. Jeg er helt enig med deg og har satt opp en prioriteringsliste der pri. 1 er å holde seg skadefri, nr. 2 er fart og nr. 3 er løpsteknikk. Hvis jeg ikke holder meg skadefri så risikerer jeg å ikke få løpt i det hele tatt og jeg løper heller en maraton på 2:50 på hæla enn på 2:55 med perfekt teknikk

   Dessuten så føler jeg at barfotbevegelsen mangler en realistisk vinkling til det med løping med minimalistsko. Vi har ikkevåre forfedres livsstil (som jeg kan tenke meg løp langt fra ung alder og ikke slet med overvekt), og det er ikke sikkert vi automatisk kan/bør ta deres løpemåte. For løpere i god form og uten biomekaniske vanskligheter som har 4 – 7 løpeøkter i uka, kan nok som regel trene seg opp til å løpe med minimalistsko, men for andre er det ikke sikkert det går eller er hensiktsmessig.

 2. Hvis man overpronerer og lander på hæl, og i tillegg overpronerer, vil man få skader hvis man ikke bruker såler. Hvis du derimot lander naturlig (midtfot/forfot) vil det være veldig liten belastning i proneringsfasen i forhold til å lande på hæl. Derfor vil man ikke få skader, siden musklene tilvenner seg dette.

  1. Det du sier da er at hvis du løper forfot/midtfot så vil du ikke ha en klassisk pronasjon og derfor ingen eventuell overpronasjon? Hvis du er en «overpronator» så er min påstand at du uansett om du løper forfot/midtfor vil oppleve at ankelen falle innover hvis du løper med sko som har hæl/tå-drop (eventuell høy såle) uten støtte. Når jeg løper barfot på en tredemølle så har jeg tilnærmet ingen innfall av ankelen, mens når jeg løper med sko uten støtte så gjør den det. Grunnen til at jeg ikke ønsker at ankelen skal falle innover er å hindre gjentagende horisontal belastning på achillesen.

   Jeg utelukker selvsagt ikke mulighetene for at jeg tar feil.

   1. Det var dette fysioterapauten min sa, har selv fått skade pga hæl landing og pronering, har bytte til newton med nøytral såle+forfot, ingen skade, selv om jeg pronerer.
    Pronasjon er naturlig, det er bare skadelig hvis det er i veldig «høyt lag» etter det jeg har forstått.

    Selv Mirinda Carfrae pronerer

 3. Jeg leste boken for 2-3 år siden, og kan si en ting: GLED DEG! Det er egentlig trist at boka har rykte på seg for å handle om barfotløping, fordi egentlig er det en bok om noe helt annet: LØPEGLEDE!

  Boka er så spekket med livsglede og løpeglede at du blir gira på å komme deg ut å løpe med en gang – og gjerne langt! Ja, masse anekdoter og fortellinger om barfotløping, men også evolusjonsteorien om mennesket som løpere, kosthold og masse flott fortellinger om hvordan ultraløp har utviklet seg.

  Så det er bare å glede seg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s