Svømming – kutt ut glidingen

Jeg må bare innrømme at jeg er en kikker. Når jeg er i svømmehallen så klarer jeg ikke å la være så se på de andre svømmernes teknikk, og spesielt da de som svømmer crawl. Det er svært enkelt å se forskjell på de som er svømmere, og de som har lært crawl de siste måndene eller årene. Svømming er ikke så enkelt (men heller vanvittig teknisk komplisert) og det er mange myter ute i bassenget, og en av de skal jeg prøve å slå i hjel i dag. Nemlig myten om at du skal gli mellom takene.

Grunnen til at mange triatleter tror det er om å gjøre å gli lengst mulig på hvert tak skyldes nok svømmeøvelsen med å telle tak og for at de har fått beskjed om å strekke ut armen lengst mulig for å få et langt og kraftig tak. Å strekke ut armen i front lengst mulig for å ta et lengst mulig tak er forsovidt riktig i seg selv, men det må ikke gå på bekostning av armfrekvens (antall armtak per min). Om du er en «glider» så la meg spørre deg om et enkelt spørsmål: Hvis du har venstrearmen din helt strukket ut bak (ferdig med armtaket) mens høyrearmen din strekkes ut i front, hva er det da som gir det fremdrift?

Svaret er ingenting. Selvsagt kan du få bitte bitte litt fremdrift med beina, men det er helt marginalt og hvis du ikke tror meg på det så prøv 100 m med kun bein og se hvor fort det går. I dødtiden mellom den ene armen er ferdig med taket og den andre armen har begynt å ta taket så bremser du opp, og desto mer dødtid desto mer bremser du opp. Du må derfor minimere dødtiden, eller glidingen om du vil. De som følger bloggen til Swim Smooth kunne i dette innlegget lese at Ian Thorpe hadde en dødtid må mellom 0,15 – 0,20 sek og en armfrekvens på 75 tak per min. Det er rimelig høy frekvens, men det finne mange (spesielt open water svømmere) som har langt høyere frekvens. Poenget er at det ser ut som han har lange glidende tak, mens han i realitenen har lange og hurtige tak men minimal dødtid. Det er grunnen til at han er en av verdens aller beste svømmere.

Ian Thorpe – Er regnet som en av de svømmerne i verden med aller best teknikk. Nå skal han ikke sykle/løpe etterpå så han trenger ikke spare beina, men foruten de massive beinsparkene så er det bare til å svømme så likt som han du klarer 😉

Nå er det ikke bare til å øke frekvensen og automatisk svømme raskere, fordi det kan være kondisjonskrevende å svømme med så høy frekvens, og det går gjerne ut over teknikken. Det må derfor jobbes med å øke frekvensen (og minimere døtiden) gradvis og holde teknikken (det sterke armtaket) så godt som mulig. En måte å gjøre dette på er å kjøre 10 x 50 meter med fokus på hurtig armfrekvens og minimere døtiden før du kjører hovedsettet på f.eks. 15 x 100 m eller 5 x 300 etc. Da overfører du forhåpentligvis litt av hurtigheten i det første settet inn i hovedsettet.

Er du fortsatt ikke overbevist om at høy frekvens er det beste? Du tror vel gjerne at vi som svømmer flere kilometer sammenhengende må svømme med lavere armfrekvens for å spare energi? Da kan jeg slå ihjel den teorien med en gang og si at i triatlon (svømmig i åpent vann), så fungerer gliding enda dårligere enn i bassenget, og spesielt om det er litt sjø. De beste open water svømmerne har enda høyere frekvens enn svømmerne pga nettopp det at bølger bremser glidningen mye raskere enn et stille basseng gjør. Sjekk ut videoen nedenfor

Her er en kul video fra en 10 km open water svømmekonkurranse i USA. Frekvensen er generelt høy hele veien og er over 100 tak per min på slutten!

Her ser du video av svømmingen til den britisk ITU triatleten Harry Wiltshire og han svømmer med relativt korte svømmetak og superhøy frekvens. Jeg liker spesielt klippet fra 1:12 til 1:48 der du ser han svømme 50 meter på 50 armtak (som er ikke regnet for å være spesielt «bra») men med en frekvens på over 90 tak per min. Det ser litt rotete og uryddig ut, men han ligger på en fart som er 1:10 sek per 100 meter, som er en veldig god fart å holde 1500 meter. 

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

9 kommentarer til “Svømming – kutt ut glidingen

 1. Ser og ein ting eg ikkje e flinkt. På han nederste svømmarn ser n att han har fingertuppane bikka ner sjøl når armen e heilt strak i starten av take. Eg prøve å ungå å visa håndflato t vattne forran meg. I måro ska eg prøva jera daso extremt so han britten dar.

 2. Ikke så fort i svingene her mister Allan! Helt enig i det du sier om armfrekvens. Men, når man puster er det veldig greit å ha den ene armen helt utstrakt forann seg (eller «gli» om du vil). For, viss man er begynt på neste armtak med eks. høyrearmen, mens venstre armen er ute av vannet (i det du roterer hodet for å puste) vil du automatisk miste litt oppdrift, og ende opp med å synke litt lengre ned i vannet med kroppen når du trekker pusten (mindre «totalt areal» av kroppen vendt mot bassenget=mindre «oppdrift». Totalt areal kan forståes som arealet av projisert skygge mot basseng-gulvet med en diger lyskaster over deg. En utstrakt arm=større tot areal, En arm som er på vei ned/bak=mindre tot areal). Og, når overkroppen synker et par cm i vannet, øker vannmotstanden, og det blir tyngre å svømme. Ok. Stopper meg selv her. Det var en smule komplisert forklart. Muligens helt uforståelig. Men greit å ha i tankene, spesielt viss man skal konkurrerer uten våtdrakt eller trener i basseng (og når det kommer til teknikk i våtdrakt; anything goes 😉 ). Viss jeg ikke hadde hatt det så travelt, kunne jeg skissert en forklaring. Svømmeteknikk er GØY! og sinnsykt tidskrevende…

  1. Hei Ane og takk for kommentaren.

   Dette må du nok forklare nærmere hvis du får tid. Nå er ikke akkurat dette noe jeg har tenkt mye på men jeg forstår ikke helt hva areal har med oppdrift å gjøre. Dette trodde jeg var avhendig av totalt fortrengt volum, og uavhengig om armen er flat strukket ut eller peker nedover. Jeg ser jeg at du sender fra en IP-adresse fra NTNU så dette har du veldig mye mer peiling på enn meg.

   Mitt poeng er ikke at du skal strekke ut armen (for det mener jeg at du skal gjøre) med at med en gang armen er strukket ut så bør taket begynne. Jeg har ikke noen god teknikk på pustingen og bruker for lang tid på å puste. Konsekvensen blir da at jeg blir liggende å gli på venstre (siden jeg puster mest på høyresiden) og at dette bremser meg litt. Jeg tror derfor at en høyere armfrekvens og kjappere pusting vil gjøre at jeg svømmer raskere, spesielt i tøft vann.

   Du har helt rett, svømmeteknikker sinnsykt krevende (men også fasinerende og itt morsomt).

 3. Meget bra innlegg, Allan. Et spørsmål, i mengden av tekniskefordypninger i bassenget. Hvordan er pustefrekvensen din (mener jeg så et lite klipp på youtube fra Las Vegas at du pustet på annenhver bare til høyre)?. Hatt bla. fokus på dette det siste året, de som kan dette best sier at det optimale er hver tredje på annenhver side. Men jeg har nå konkludert med at for meg får jeg best rytme og høyest kapasitet med å pusten annenhver bare til høyre. Uten sammenligning «what so ever», så har Sun Y. denne pustefrekvesen da han setter WR på 1500. Det viktige antar jeg er å være besvisst på at venstrearmen ikke faller igjennom pga. denne pusterytmen?. Takk for en veldig bra og lærerik blogg.

  1. Hei Asbjørn. Når jeg begynte å svømme så ble også pusting på hvert tredje tak set på som viktig så det var det jeg lærte meg. At pusting på annenhver side er det beste er kun delvis sant. Om intensiteten er høy nok så er pusting på hvert tak bedre. Jeg puster derfor på hvert tak i begynnelsen av svømmingen siden det er bånd gass og går over til pusting annenhver side når jeg har funnet roen (og det kan raskt ta 2000 meter). Dessuten så er det avhengig av forhold i vannet så hvis du eksempel får bølger inn fra høyre så er det mer gunstig å puste til venstre. Det kan også være navigeringsmessige forhold som gjør at du ønsker å puste til den ene siden fremfor den andre. Lær deg derfor å puste bra på begge sider.

 4. Sikkert et poeng å ha høy nok frekvens men jeg synes det er liit feil å sammenlikne toppsvømmere i konkurransefart på kortere distanse med triatleter som skal videre i løypa etter endt svømming.
  Mener også å se, spesielt i første videoen, at det er en liten glidfase alikevel. Akkurat nok til å få god strekk og tid til å puste.
  Det er jo et poeng at en arm strekt frem ikke gir fremdrift akkurat i utstrakt stilling men den «gjør jo så mye mer» med resten av armtaket og flytestillingen.
  Hilsen Erik Nilsen
  Mosjonstriatlet i Risør

  1. Du har helt rett i at det aldri blir riktig å sammeligne toppsvømmere og mosjonister. Svømming er utrolig komplekst og det er ingen on «way fits everyone», så det blir opp til hver enkelt å finne ut hva som fungerer. Personlig mener jeg likevel at mange mosjonister glir for mye og hadde hatt mye å hente på å jobbe opp en bedre frekvens. Jeg ser mange i bassenget som øver på å gli og få lange gode tak, uten at jeg ser at de blir så mye raskere av den grunn (har ingen statistik, bare egne observasjon).

   Mvh
   Allan

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s