Innledningsrapport fra vindtunneltestingen

På mandag var jeg på en avansert sykkeltilpassning og på tirsdag var jeg i RJ Mitchell vindtunnelen i Southampton. Til nå har jeg publisert svært lite informasjon derfra så nå er det på tide men en innledningsrapport fra oppholdet. Grunnen til at jeg ikke publiserer alt derfra er at jeg venter på en full rapport fra vindtunnelen og det kan ta et par ukers tid. Jeg har derfor ingen konkrete tall, men bare grovt sett det jeg husker av tall fra de forskjellige testesekvensene. Hver testesekvens varte i 20 sekunder og jeg utførte kanskje 40 – 50 slike sekvenser, så jeg vil derfor ikke oppgi noen konkrete tall, rett og slett fordi jeg ikke har de. Noen av testene var også utført i samarbeid med Landevei så de kommer først i bladet. En kort forklaring av testingen med noen kule bilder er uansett på plass.

Den lille sykkelbutikken Prestige Cycles i Hove England, med Stephen Roche (ikke Tour de France-syklisten Stephen Roche nei) i spissen har spesialisert seg på eksklusive sykler/sykkeldeler og sykkeltilpasning. Tidlig i år så begynte de å tilby vindtunneltesting i samarbeid med University of Southampton, for å kunne optimalisere sittestillingen både med tanke på komfort, biomekanikk og aerodynamikk. Dette er med andre ord det nærmeste du kommer optimalisert sykkeltilpasning som tilbys kommersielt.

Hele sykkeltilpasningen foregår over over to dager. På første dag er det det en gjennomgang med en fysioterapeut der fleksibilitet og styrke blir klarlagt. Etter det er en det en avansert sykkeltilpasning der setehøyde/seteposisjon, styre, cleats etc blir justert. Tilpasningen foregår grovt sett slik at du sykler en rulle med video kamera forfra og fra siden som blir overført til en TV foran deg. Sittestillingen blir så justert etter mål av vinkel i bein og hofte, og etter tilbakemelding fra deg om komfort o.l. Hele seansen tar rundt 2,5 t og skal gi deg et godt utgangspunkt for vindtunneltestingen på dag nr. 2.

En grundig sjekk av fysioterapeut og spesialist på sykkel- og løpsmotorik Matt Philips er det første jeg fikk.

Inne hos Prestige cycles for justering før vindtunnelen

Vindtunneltestingen foregår som nevnt på RJ Mitchell vindtunnelen i Southampton, som er halvannen time fra Hove. I den ordinære vindtunnelpakken er det satt av 1 t og 20 min i vindtunnelen, men jeg hadde betalt £ 500 for en time ekstra testing. Tiden i vindtunnelen går vanvittig raskt så her gjelder det å ha absolutt alt klart. Utgangspunktet er sittestillingen fra dagen før og du kjører normalt fem testsekvenser på 20 sek med litt tid i mellom der du kan lese av motstanden mens du sykler. Du prøver da å få en så aerodynamisk sittestilling som mulig. Det gjøres da større eller mindre endringer etterpå før det kjøres nye 20 sekunders testsekvenser. Dette repeteres helt til sittestillingen er blitt så god som mulig, eller at du har brukt opp tiden. Om det er ekstra tid kan du teste forskjellig utstyr. Å teste hjelmer går raskt, mens det å test hjulsett krever en demontering/remonteringssekvens som raskt tar 3-5 min. Og for å teste fra forskjellige vinkler (yaw angle) så tar det fort over 5 min å endre riggen i tillegg til tiden for selve testingen. Derfor sier det seg selv at du får ikke testet all verdens hjulsett og yaw vinkler på 1 t og 20 min, men det er ikke så farlig siden sittestilling er med veldig god margin den største faktoren for den samlede aerodynamikken. De hadde en genial løsning i vindtunnelen der de prosjekterte kontrollpanelets skjerm foran meg når jeg var i tunnelen. På den måten kunne de kommunisere med meg og jeg kunne også se hvor mye aerodynamisk motstand jeg lagde til en hver tid. Nå var jeg ikke overrasket over at det i all hovedsak er min egen sittestilling som var avgjørende for aerodynamikken men hvor lite som skulle endre fra en god til en veldig god sittestilling. Det var rett og slett veldig stor forskjell på to sittestillinger jeg i utgangspunktet trodde var like aerodynamiske. Det var rett og slett fantastisk lærerikt, og jeg er overbevist at alle forbedringene jeg gjorde i tunnelen ikke er mulig å gjøre med en såkalt «field» test, der  du f.eks. kjører en x antall kilometer løype med et fast antall watt med så like værforhold som mulig for å finne ut om noe går raskere enn noe annet. Jeg kunne leke meg med sittestillinger og se motstanden i real time, og med en gang vi fant en god sittestilling så tok vi en 20 sek test. Er ikke så lett å finne den stillingen om du sykler en 20 min test eller renner nedover en bakke 100 ganger. Alt i alt er jeg storfornøyd med turen!

Vindtunneltesting - Allan Hovda

Inne i tunnelen med avlesning av watt og motstand foran meg

Specialized Shiv - Allan Hovda - Team TriNordic

The Beast 😀

Er du selv interessert i å ta en sykkeltilpasning og test i vindtunnelen? Sjekk ut Prestige Cycles. Det koster £ 899 og kan lett kombineres med en shoppingtur til London.

Det må rettes en stor takk spesielt til UBQ for økonomisk støtte, og takk til Rasmus Henning/TriNordic, Unaas Cyling, Landevei for hjelp med utstyr. Jenny var også uvurderlig støtte, både som utstyrsbærer, kartleser og fotograf. Tusen takk!

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

2 kommentarer til “Innledningsrapport fra vindtunneltestingen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s