Min løpsteknikk

Jeg fikk en forespørsel av Dave Scott om jeg kunne sende han en film av meg mens jeg løper på tredemølle. Det har jeg gjort fra høyre, venstre, bakfra, forfra + en i slow motion fra høyre. Farten er satt til 14,5 km/t som er IM-Race pace. Video har jeg akkurat sendt til Dave Scott og venter på tilbakemelding.

Nå er det ikke så veldig gode lysforhold ved tredemøllene på jobb, og jeg syntes filmen ble litt hakkete når jeg lastet den opp, men det gir uansett et greit inntrykk av min løpestil når jeg løper i konkurransefart i uthvilt tilstand. Det ser selvsagt helt annerledes ut når jeg har løpt 35 km av de 42,2 km, men jeg forsøker å holde en god løpestil så lenge som mulig og trener kjernemusklatur og stabiliserende løpemusklatur for å kunne holde en god løpestil lengre.

Men hva er god løpestil? Har dere noen tanker om hvordan dere løper og hvordan du ideelt sett burde løpe? Har dere noen kjente triatleter/løpere som dere syntes løper spesielt bra? Eller har du aldri tenkt over det og i stedet bra drar ut å løper? Skriv det gjerne i kommentarfeltet under.

Her er en kort og grei video som jeg syntes forklarer enkelt hva god løpsteknikk er. 

En video av min store helt Craig Alexander, som jeg syntes løper med en veldig god teknikk.

 

 

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

14 kommentarer til “Min løpsteknikk

 1. Oi da er eg veldig spent kva Dave Scott har å sei om løpestilen din!
  Eg tenker mykje teknikk/god løpeform spesielt på mine lengre turar. Då reduserer eg heller farten littegrann og løper med god form (=bedre løpsøkonomi).
  Mirinda Carefrae synst eg har ein fantastisk bra løpestil (ho har også dei beste løpetidene på Hawaii), og ho inspirerar meg veldig til å løpe med god teknikk.
  Ho er heller ikkje så høg, men løper kraftfult men uanstrengt liksom.
  Det kan eg godt kalla forbilde for meg 🙂

  1. Jeg prøver også å tenke på teknikk på langturene, spesielt mot slutten når jeg begynner å bli sliten og raskt faller inn i en dårlig løpsstil. Jeg er helt enig med deg når det gjleder Mirinda Carfrae. Hun er faktisk nr. 2 på min liste over triatleter jeg syntes løper best (eventuelt best stil). Det er en veldig lang video på youtube der emnet er Gazelles vs Gliders. Mirinda er da en Gazelle mens Chrissie er en Glider. Du har kanskje sett videoen? http://www.youtube.com/watch?v=tJWPwVF30yo&list=UUk9Rj6zbcGKdW5FCLO4tKXw&index=2
   Du har definitivt funnet et godt forbildet for det er utrolig imponerende å løpe så raskt og uanstrengt når hun er så lav.

   1. Ja videon har eg sett. Det var litt pussig sidan eg alltid tenkte at Chrissie har ein spesiell løpestil. Oppreist og rett i overkroppen, som om ho svever, så «glider» pass bra.
    Eg har nok sett dei fleste videoane som studerar løpestilen til Mirinda.
    Kjempeinspirerande og motiverande!

   2. Chrissie løper litt pussig, men veldig raskt likevel. Det spørs vel om ikke hun kunne løpt enda raskere enn Mirinda under Hawaii 2011 om hun ikke var skadet i forkant. Noe skoleeksempler på løping er hun riktignok ikke og selv om hun påstå at hun tror hun hadde klart å løpe London Maraton på 2:20 (!) så tviler jeg sterk akkurat.

 2. Det blir spennende hva tilbakemeldingen sier. Uten at jeg lenger kan kalle meg noen løper skal jeg driste meg til noen synspunkter. Jeg synes foten treffer bakken godt (på mellomfot). Dette på trass av at jeg synes du «sitter» litt. (Jeg sliter ofte med at jeg blir sittende på slutten av løp samtidig som brystet peker for mye opp. Dette resulterer i landing på hælen.) Videre synes jeg du er litt for «anspent» i overkroppen, med litt høye skuldre og antydning til «commando»-stil over løpinga di. Det kan se ut som du knytter nevene noe. Dette er ofte en årsak til at man løper litt anspent i overkroppen. Dette er bare småting. I det store og hele synes jeg det ser bra ut.

  Når dette er sagt; jeg har sett folk med «unormale» (i mine øyne) løpsteknikker som på trass av dette løper fort. Du løper jo både fort, og pent slik at jeg vil ikke tro at det er nødvendig med noe store endringer, men det gjenstår jo å se hva coachen sier.

  1. At du ikke lenger er løper diskvalifisere deg selvsagt ikke til å mene noe om min løpestil. Jeg er nok enig med deg i at jeg har tendens til «sitting», altså rompa litt ut, men svai i korsryggen og litt bøyde knær. Det er ikke mye, men mer enn jeg selv trodde. Når det gjelder anspente overkropp så er det noe jeg har slitt litt med tidligere, blant annet når jeg løp maraton for første gang så var det nakken/skuldre som krampet seg etter at jeg kom i mål, så det er tydlig at jeg løp med veldig anspent nakke/skuldre da. I kickboxing var det også et problem at jeg spente skuldrene så mye. Jeg prøver å slappa av i skuldre og nakke når jeg løper, men jeg må tenke på det, hvis ikke så spenner de seg. Desto raskere jeg løper desto mer spenner det seg.

   Som du sier så er det personer med veldig spesiell løpestil som løper raskt, men det er selvsagt ikke en grunn til å ikke prøve å forbedre sin egen løpestil.

   Jeg setter pris på din vurdering!

 3. Som vanlig, spennende og viktige temaer du tar opp på bloggen Allan. Personlig har jeg fokusert mye på dette siste året – midt/for fot fokuset som har inntatt verden med storm. Du er selv hyppig på youtube, noe jeg også er. Videosnuttene som du sikkert har sett selv, «best running techniqe part 1 & 2» har veldig mye bra momenter i seg – har prøvd å adoptere mye fra disse snuttene. Håper du legger ut tilbakemeldingene fra Mr. Scott.
  Ps; har noen foiler fra en Philip Maffetone – svært interessant lesning – gjelder basetrening/bygging av aerob terskel. Du er kanskje kjent med mannen? Han referer bla. til Friel som du har henvist til på bloggen tidligere. Jeg sender de på mail til deg, så kan du jo lese de hvis du har tid/lyst. Følger også nøye med på ditt nye treningsregime. Har Scott planer om å kjøre deg på dette regimet både in-season og off-sesaon eller er det så høy intensitet bare nå i forbindelse med inntoget til konkurranser?. Bare litt nysjerrig iforhold til disse foilene jeg referer til.
  Lykke til i en henktisk treningshverdag:-)

  1. Løpeteknikk er som du sier både viktig og spennende. Når jeg kom på 2. plass i min AG i København så vant jeg et gavekort på en løpsanalyse, men jeg klarte dessverre aldri å komme meg tilbake til København for å få tatt en slik analyse. Jeg har ikke sett best running technique part 1 & 2, men skal sjekke det ut.

   Philip Maffetone hadde jeg aldri hørt om før, men han er veldig klar på at det er lange turer i sone 1 som gjelder, eller? Send gjerne foilene til meg når du har tid så skal jeg se igjennom de.

   Jeg vet ikke hvordan Scott legger opp treningen i off-season, men jeg tror han kjører lavere intesitet da. Han er hvertfall ikke så ivrig på at jeg skal kjøre så mye lang lavintensitetstrening nå som det nærmer seg konkurranse. Jeg har fått den nye treningsplanen for de neste 6 ukene så mer om det kommer asap.

 4. Så bra innlegg! Tenkte faktisk ganske mye på løpestil i dag på en rolig tur ette rå ha lest denne 😀 Tommel opp!

  1. Hei Malene. Det var godt at du var fornøyd med innlegget 🙂 Hvordan tenkte du på løpestil? Hva forsøkte du å oppnå? Gjorde du noen løpedrills i forkant? Jeg spør fordi jeg lurer litt på hvilke forhold andre har til løpeteknikk og hvordan de jobber for å bedre den.

   1. Jeg bare prøvde å fokusere på det som var i videoen: beina rett under, lande midt på foten og så skøt jeg hofta frem 🙂 Jeg har en tendens til å lene meg fremover når jeg løper tungt, men dette var jo en lett tur så da var det lettere å fikse litt på stilen 🙂 Jeg tenker ærlig talt ikke så mye på løpestilen min, men på tirsdag fikk jeg beskjed om at den var god så tommel opp for det! 😀 Sånn forresten: Trener du mye styrke i løpet av en uke? 🙂

   2. Det høres bra ut det. Det er mange som har en tendens til å lene seg fremover med hodet og få rumpa bakover og med litt knekk i knærne. Dette gir høy belastning på hamstringen og får ikke utnyttet spretten i leggene.

    God jobba! Fortsett å ha fokus på god løpsteknikk, også når du løper raskere.

 5. Jeg snakket med Dave Scott, og var litt overrasket for hva han syntes burde forbedres. Det var først og fremst armbevegelsen han reagerte litt på, og at jeg løp med et litt kort armslag og litt for langt bakover og for lite fremover. Han mente at jeg måtte svinge armene fremover helt til albuen var på linje med hoftebeinet og på den måten få et kraftigere fraspark. Han syntes også at jeg lente hodet litt langt frem.

  Jeg får prøve å legge inn større armbevegelse fremover, men det krever nok en del tilvenning og fokus, siden jeg har løpt så mange løpesteg med det armutslaget jeg har.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s