Supportguide til Norseman

Norseman er en unik triatlonkonkurranse og noe av det som gjør den unik er at utøveren må ha med sitt eget supportlag hele veien. Det gir en fantastisk mulighet til å prestere sammen og virkelig dele en spesiell opplevelse med dine nærmeste. Det gir også en unik mulighet til å «kødde det til», med misforståelser og påfølgende aggresjon og skjellsord. For å gjøre opplevelsen best mulig så tenkte jeg å dele mine tips og triks for å få et optimalt teamsamarbeid til Norseman.

Det står allerede mye god og essensiell informasjon på nxtri.com sine sider. De to viktigste kildene er:

Som det står nevnt så les de opp- og ned, og sidelengs. Spesielt viktig vil jeg trekke frem:

 • Følg traffikreglene og alltid parker utenfor den hvite stripa
 • Aldri kjør foran eller bak din triatlet og vær veldig obs på andre utøvere og bilister

Så til mine beste tips:

 1. Planning is everything – Desto mer konkurransen er planlagt sammen med både utøver og support desto større er sannsynligheten for at planen følges. Hva skjer når, og hvem skal gjøre hva da? Jeg laget i fjor en kjøreplan der alle milepælene ble ført inn med estimert klokkeslett, behov for ernæring/bekledning og eventuell notater. Se gjerne mitt eksempel nedenfor og eventuell last den ned og tilpass ditt behov. Om du aldri har vært med tidligere så er det ikke enkelt å vite klokkeslett og potensiell behov, men det er bra å ha et utgangspunkt med mulighet for å justere underveis. Jeg har konkurranseplanen min organisert i et såkalt ordrebrett med konkurranseplan på ene siden og sekunderingsskjema på andre siden.Tids- og ernæringsskjema - Norseman AllanDette er mitt tidskjema fra i fjor – du kan laste det ned og tilpasse det deg ved å klikke på Tidskjema Norseman 2015 – Allan                                                                                                                              .
 2. Være i forkant og tenk et steg videre – Nå har du kanskje akkurat gitt utøveren din en flaske vann og hun/han har syklet videre. Hva er det potensielle neste behovet? Varm jakke? Er den varme jakken klar? Hvor skal den tas på?
 3. Være forbredt i T1 og T2 – Dette er en spesifisering av de to punktene over, men ingenting er kjedeligere for enn Norsemandeltaker enn å komme syklende inn til T2 i Austbygda med supportlaget bak seg. De siste 30 km går raskt så ved toppen av Imingfjell så kjør rett til Austbygda og gjør alt klart.
 4. Gi support i motbakke – Desto treigere det går med syklisten, desto enklere er det å få flasker, energibarer, klær etc. For oss som er vant til å ta imot flasker i farta så er det selvsagt, men det er overraskende mange som prøver å lange i nedoverbakke der utøveren kommer i 50 km/t, og det er vanskelig. Hvis utøveren skal ha f.eks. både en vannflaske og en gel så er det viktig at enten farten er så lav at du kan løpe med siden av hun/han å gi det eller at de to som skal gi har tilstrekkelig avstand slik at utøveren rekker å sette flaska i ramma/eller energibaren i baklomma. Det er også mye lettere å kommunisere i sakte fart om det skal være behov for det.
 5. Ha motivasjonsplanen klar – Norseman er utrolig hardt uansett hvor god form du er i, og mens det forhåpentligvis er en god opplevelse totalt sett så er det alltid perioder som er mørkere enn andre. Min favoritt Norseman-video er er denne og heter mind over matter, og det er akkurat det alt handler om. Beina klarer å få deg fremover, men det er ofte i hodet at den faktiske begrensningen sitter. Det er er derfor viktig å ha en god motivasjonsplan når du ser at utøveren din sliter. Om utøveren føler seg elendig så er det ingen vits bekrefte det med å si at hun/han ser sliten ut eller at det de andre tar innpå. Selv ønsker jeg presise sekunderinger (også om de er negative) men kun til de foran meg. At noen tar meg igjen trenger jeg ikke å få beskjed om fordi det motiverer ikke til å presse hardere. Hovedregelen er kun positive tilbakemeldinger. Det er alltid lyspunkter, og når utøveren selv ikke klarer å se det så er det supportlaget sin jobb å fremheve det. «Du ser sprek ut!», «Nå tar du igjen XX!»,  «Nå er det bare et lite stykke så er du på toppen!», er eksempler på motiverende beskjeder.

  Triallan - Allan Hovda - Norseman 2014 - Winner - Specialized Shiv - HumanspeedJeg fikk positive sekunderinger til teten i Norseman 2014 fra Eidfjord til Geilo, men så holdt avstanden seg relativt lik. Lars Petter tok innpå bakfra, noe min mor nevnte i beste mening. Da fikk hun klar beskjed om at det trenger jeg ikke å vite og at fokuset kun er på de foran.                                                                                                                            .

 6. Ha kontroll på ernæringen – Om din utøver aldri har kjørt en fulldistansetriatlon tidligere så kan være vanskelig å vite nøyaktig hva og hvor mye som skal spises. Likevel er det lurt å ha en formening om hvor mye som skal spises og hvor mye som er spist. Det er stor sannsynlighet for at utøveren blir kvalm og ikke vil ha mat, etterfulgt at et umettelig sukkerbehov. Dette resulterer ofte i oppkast eller diaré. Ca. 300 kCal/time er et ok utgangspunkt så sørg for at planen holdes og at det ikke blir 0 kCal en time etterfulgt av 600 kCal neste time. Det er lov å være streng og bestemt med sin utøver når de har lavt blodsukker og ikke er helt rasjonelle.Triallan - Allan Hovda - Norseman 2014 - Winner - HumanSpeed - Austbygdi - Jenny HovdaEn High5 Isogel eller en halv Powerbar performance hvert 20 min skal jeg spise fra syklingen til jeg er over mål uansett om jeg vil eller ei. Det vet Jenny og gir meg beskjed om jeg glemmer det ut.                                                                                                      .
 7. Ha kontroll på ekstrautstyret – En punktering er ikke usannsynlig så da er det praktisk å være forbredt på det og vite at det ekstra hjulsettet (fortrekksvis) er klart eller hvor slange/pumpe/CO2-patron ligger. Det samme gjelder for umbrako-nøkler, strips etc.
 8. Sjekk inn sekken ved Stavsro i forkant – Som pkt. 3, så er det kjedelig å stå ved Stavsro og vente på at sekken sjekkes inn eller i verste fall at sekken ikke inneholder minimumsinnholdet spesiefisert i «Race day info» slik at dere må begynne å finne det da. Ha kontroll på det og sjekk det inn før utøveren ankommer.Triallan - Osprey Packs Rev 6 - Norseman - Ultraløp - Ultrarunning - backpack Dette i tillegg til 0,5 l drikke og en mobiltelefon er minimumsbeholdningen du må ha i sekken for at du skal ha lov til å gå opp i fjelletTriallan - Norseman 2014 - Kristian Brynestad - Allan Hovda - Klinikk for AlleJenny hadde sjekket alt klart slik at Kristian og jeg bare kunne løpe videre:)                  .
 9. Ta vare på deg selv – Norseman er ekstremt tungt, også for supportlaget. Planlegg hva du selv skal spise og smør mye niste for det blir ikke nødvendigvis tid til de store stoppene underveis. Husk også gode klær da det kan blir kjølig underveis. Et ernæringstips er å lage Jenny og mine hjemmelagde energibarer for de er supre på spise underveis!Triallan - Hjemmelagde energibarer
 10. Kos dere – Å være med på Norseman er fantastisk kult så nyt stemningen, landskapet og det dårlige været til det fulle! Vi sees i Eidfjord 😀

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

2 kommentarer til “Supportguide til Norseman

 1. Veldig bra. Eg har vore support under løypedelen for Marie ein gong aleine, ein annan gong saman med ei venninne. Det er ganske krevande, men også morsamt. Me bytta på dvs ein support på sykkeletappen, og så ein support under løpeetappen fram til Stavsro, og så løp eg også (ja, Marie Veslestaul LØPER opp stien til Gaustatoppen 😉 ) opp te Gaustatoppen. Litt av ei motbakkeøkt det siste!
  Men ein skal vera i god form for å vera support også, det har eg erfart.
  Ein må vera litt pågåande, og «mase» om at utøveren skal få i seg mat, det er heilt sant. Sidan me var fleire som var support, så var det morsamt også, det blei køyrt og tråla gjennom lokale butikkar for å finne vørterøl sidan det var dette utøveren ville ha og fekk i seg. Eller pølse. Kjempespennande, og godt når det endar godt også.
  Lykke til i morgo Allan! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s