Reduser saltmengden i maten! Eller??

Når jeg bodde i Southampton i England et halvt år i 2010 kunne jeg tydligvis se at de britiske helsemyndighetene hadde gått til «krig» mot saltet. Det var kampanjer for å redusere saltet og veldig mange produkter var merket med low salt. Jeg syntes det hele var litt rart fordi briter generelt har et forøvrig et forferdelig kosthold der alt er fritert, smakløst og består av mat av lav ernæringsmessig kvalitet. Å gå ut og spise og finne god og sunn mat kunne være en meget krevende øvelse. I stedet for å fokusere på et generelt godt kosthold så var det primært saltet som ble utpekt som synderen.

Et høyt saltinntak er utvilsomt forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdommer, noe denne nye og svært omfattende undersøkelsen kan slå fast. Et saltinntak på over 6g/dag er statistisk helsemessig uheldig, men studien gir også klare indikasjoner på at et saltinntak på under 3g/dag også er forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Generelt så spiser vi for mye salt men gjelder det deg? Bør du spise mindre av det?

Salter er utvilsomt livssviktige mineraler men gir problemer når vi overdriver mengden, i likhet med absolutt alt annet. Problemet er bare at et forhøyet saltinntak er svært vanlig og derfor assosieres med omfattende helseproblemer. Tidligere har man ikke funnet indikasjoner på at et lavt saltinntak kan være skadelig så anbefalingene har vært å redusere saltinntaket så mye som mulig. Denne anbefalingen settesstudien spørsmålstegn til. Som vanlig så ser det ut som det finnes gylden middelvei også på saltinntak for best mulig helst.

Nettopp dette er grunnen til at jeg misliker generelle råd som blir så generelle at de egentlig ikke bør brukes. Et meget høyt saltinnhold kommer gjerne av et stort inntak av ferdigmat og halvfabrikata som generelt inneholder veldig mye salt, i tillegg til mye annet vi ikke bør spise for mye av. Jeg forbinder også et stortinntak av ferdigmat og halvfabrikata med en «latere» hverdag og mindre aktiv livsstil, og har derfor stor forståelse for at nettopp høyt saltinntak utvilsomt gir statistiske data på økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

En utfordring slik jeg ser det er at utpeking av salt som en synder gir et ensidig fokus på et sammensatt problem. Det gås til «krig» mot saltet noe matvareprodusentene svarer på med å gi oss saltreduserte produkter (noe som isolert sett er bra), men gjør at vi fortsetter vårt forbrukt av halvfabrikata i den tro at vi har et godt kosthold. At vi generelt sett beveger oss altfor lite kan også raskt gå i glemmeboken.

Min klare anbefaling er derfor å så mye av maten fra bunn av med gode og sunne råvarer. Det er bedre for helsen, smaken, lommeboka og gi en helt annen bevistgjøring av det vi putter i oss. Det tar litt lengre tid i planlegging og innkjøp men når det er blitt en rutine så går det forbausende raskt og gjerne i kombinasjon med en ukesmatplan. Og saltet? Det trenger du ikke å kutte ut, men bruk det med fornuft. Det gir ofte maten en bedre smak og dessuten så tror jeg at personer som trener og svetter mye bør spise mer salt enn andre uten å bevege seg ut fra den gyldne middelvei for bedre helse.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

2 kommentarer til “Reduser saltmengden i maten! Eller??

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s