Specialized Evade Tri – Aerodynamisk landeveishjelm for triatlon

Triatlon/tempohjelm med lang hale uten kombinasjonen tempodress og aerodynamisk skoovertrekk (noe triatler normalt ikke har) er ofte det sikreste tegnet på at vi har med en triatlet å gjøre. Fornuftig er det også fordi det gir stor effekt på aerodynamikken, og over 10 ganger så mye aerodynamisk valuta for pengene sammenlignet med høyprofilshjulsett.

Denne aerodynamiske fordelen kommer med noen ulemper med tanke på praktisk bruk. De tar stor plass, har mindre ventilasjon, begrenser hørselen og veier litt mer. I tillegg krever de hjelmene med lang hale ofte at du holder hodet veldig statisk og ”riktig” for at de skal være aerodynamisk optimale, noe som kan være vanskelig i praksis og gi smerter i nakken. Mange velger derfor å bruke en konvensjonell sykkelhjelm, noe du uansett må ha i tillegg til tempohjelmen siden den er så upraktisk til bruk i trening. Jeg digger min Specialized McLaren Tempohjelm, men velger alltid min Specialized S-Works Prevail til alt annet enn viktige konkurranser.

I forbindelse med økt fokus på aerodynamikk de siste årene har det i midlertidig dukket aerodynamiske konvensjonelle sykkelhjelmer, noe som var tydelig da Giro kom med sin Air Attack som minnet om en pottehjelm. Specialized fulgte raskt etter med sin Evade. Som førstemann i Norge fikk jeg den nye tri-versjonen av denne hjelmen og har testet den flittitg. Tri-versjonen har en magnetisk klipps som gjør det mulig å ta av og på hjelmen med en hånd og foruten om det så er den identisk med den vanlige Evade.

Er det hensiktsmessig med en aerodynamisk landeveishjelm og bør det velges i stedet for en tempohjelm?

I vindtunneltestingen min i fjor så hadde jeg med meg en demoversjon av Giro Air Attack i tillegg til 3 stk. tempohjelmer og min vanlige landeveishjelm Prevail. Det teoretiske tapet mitt over 180 km fra den beste tempohjelmen til Prevail var rett under 10 minutter(!). Air Attack på sin side var midt i mellom og gav et teoretisk tap på 5 minutter sammenlignet med den beste tempohjelmen. Den var i midlertidig bedre enn den dårligeste tempohjelmen og jevn med den nest beste tempohjelmen. Det skal også sies at den aerodynamiske landeveishjelmen var mindre sensitiv for endringer i hodestilling, noe som kan gjøre at differansen i praksis blir mindre til fordel for den aerodynamiske landeveishjelmen.

På tidspunktet jeg var i vindtunnel så var ikke Evade lansert, men i følge denne tråden på forumet til slowtwitch.com har nøytrale kilder testet Evade til hakket bedre en Giro Air Attack. Det skal også legges til at dette varierer fra person til person og den eneste måten å vite det på er å dra til vindtunnel for å sjekke.

Svaret er derfor soleklart ja! En aerodynamisk landeveis har definitivt hensikt.

Om du skal velge en aerodynamisk landeveishjelm fremfor en tempohjelm er et spørsmål som ikke er like lett å svare på. Om du kun skal ha en hjelm av enten praktiske eller økonomiske årsaker så ville jeg definitivt valgt en aerodynamisk landeveishjelm som Specialized Evade. Den er akkurat like praktisk og behagelig som en vanlig landeveishjelm men betydelig bedre aerodynamisk. Aerodynamisk taper du noe mot de beste tempohjelmene (som f.eks. min Specialized McLaren eller TT4 som en nå kommer til å hete. Ref: denne tråden) mens den er jevngod eller bedre en mange andre tempohjelmer. Det beste er selvsagt å ha begge deler og velge McLaren for de flate løpene uten veldig høy temperatur, og velge Evade i løyper med høy temperatur eller mye motbakker. Valget er ditt, men er du usikker så vil du aldri bli skuffet med den råstillige og allsidige Specialized Evade Tri 🙂

Kan sees og prøves hos din lokale Specialized forhandler som f.eks. Velo City – Specialized Concept Store på Lysaker 🙂

Triallan - Specialized Evade Tri - S-Works - Perfect triathlon helmet - Aero Triallan - Specialized Evade Tri - S-Works - Perfect triathlon helmet - Aero-2 Triallan - Specialized Evade Tri - S-Works - Perfect triathlon helmet - Aero-3 Triallan - Specialized Evade Tri - S-Works - Perfect triathlon helmet - Aero-4 Triallan - Specialized Evade Tri - S-Works - Perfect triathlon helmet - Aero-5 Triallan - Specialized Evade Tri - S-Works - Perfect triathlon helmet - Aero-9 Triallan - Specialized Evade Tri - S-Works - Perfect triathlon helmet - Aero-8 Det er gode innstillingsmuligheter som gjør at de aller fleste vil finne seg til rett med en Evade på hodet. Det gjorde hvertfall jeg!

Triallan - Specialized Evade Tri - S-Works - Perfect triathlon helmet - Aero-6 Triallan - Specialized Evade Tri - S-Works - Perfect triathlon helmet - Aero-7 Triallan - Specialized Evade Tri - S-Works - Perfect triathlon helmet - Aero-11 Triallan - Specialized Evade Tri - S-Works - Perfect triathlon helmet - Aero-10Den magnetiske spennen er genial og utrolig gagdet-aktig. Den gjør at du kan ta spennen av og på kjappt med en hånd i tillegg til å glise hver gang du gjør det. Tommelen opp for fancy løsninger som faktisk fungerer veldig godt i praksis 🙂 Sjekk ut videoen under og se selv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASuperfornøyd med Specialized Evade Tri!

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

2 kommentarer til “Specialized Evade Tri – Aerodynamisk landeveishjelm for triatlon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s