Snorkelen min får du aldri!

Om noen har sett meg svømme i Tøyenbadet så har de etter all sannsynlighet sett meg svømme med en snorkel. Det er ingen badesnorkel, men en snorkel beregnet for crawlsvømming, og den har blitt min desidert beste venn i bassenget. Jeg overdriver ikke når jeg sier at jeg bruker den over 90 % av tiden min i bassenget.

Triallan - Finis Freestyle Snorkel

Triallan - Finis Freestyle Snorkel

Så hvorfor bruker jeg den og er det noe du også bør bruke?

Svaret på det første spørsmålet er delt. Å svømme crawl er svært teknisk krevende og det er mye som skal stemme for at det skal gå hurtig. Ved å fjerne pustingen som en faktor så kan du bruke mer fokuset på de andre aspektene ved svømmeteknikken. Høy albue, godt «tak» på vannet, hurtig armtak uten pause, rytmisk beinspark, god linje osv. Det er nok av ting å tenke på og problemet oppstår når intensiteten, pulsen og behovet for luft økes. Behovet for luft blir til slutt det eneste du klarer å tenke på og det går ut over teknikken.

Ingen svømmer perfekt og alle har større eller mindre feil med teknikken sin. Jeg vil påstå at de største feilene ved ikke-svømmere sin teknikk i all hovedsak stammer fra en dårlig pusteteknikk i læringsfasen av crawl. Det har seg nemlig slik at god pusteteknikk er avhengig av en minimumsfart. Ved korrekt pusting er det nederste brilleglasset under vannlinjen (så lavt skal hodet altså være) men det krever at du svømmer så raskt at hodet lager en liten bølge som du kan puste over. Utfordringen for de som skal lære å svømme crawl er at de ikke svømmer hurtig nok, og konsekvensen av det blir at de løfter hodet unødvendig høyt, som igjen kan gi synkende bein. Om ikke det var nok så gir også pustingen en usymetrisk svømmeteknikk der det typiske er å gli lengre når du puster, og dermed stoppe litt opp, eller at armen brukes til å «støtte opp» det høye hodet med å presse den fremre armen ned som igjen gir et ueffektivt armtak.

Her ser du hvor lavt hodet skal ligge, og bølgen som lages når hastigheten er høy nok.

De nevnte tekniske feilene over blir ofte mer eller mindre permanente, selv om pusteteknikken isolert sett bedres. Ved å bruke snorkel i veldig tidlig fase, og gjerne fra begynnelsen, tror jeg kan gi dramatiske forbedret teknikk fra starten, og et betydelig bedre fundament å bygge teknikken videre på.

Personlig bruker jeg fortsatt mye tid og energi i bassenget på å rette opp min usymetriske svømmeteknikk som jeg utviklet når jeg første gang lærte crawl. Det er hovedgrunnen til at jeg bruker mesteparten av tiden min i bassenget med snorkelen på. I tillegg så liker jeg snorkel spesielt godt ved harde intervaller fordi det lar meg konsentrere meg om å holde god teknikk under tung belastning mye lengre enn om jeg ikke hadde hatt snorkel fordi behovet for luft hadde tatt alt fokus. Pusteteknikken min er også litt spesiell og jeg «svelger» mye luft, noe som er ubehagelig i etterkant og kan redusere kvaliteten på neste økt. Å svømme med snorkel reduserer også det problemet.

Men hva når det kommer til konkurranse? Da svømmer jeg selvsagt uten snorkel og det går helt fint. Jeg kjører noen spesifikke drills for pusting, som å svømme liggende på siden med svømmeføtter og puste med så lavt hodet som mulig, og kombinert med svømming med et rent fokus på pusting så tar det ikke lang tid før jeg svømmer nesten like tekniske korrekt som med snorkel.

For å komme tilbake til spørsmålet i begynnelsen av innlegget, bør du også brukes snorkel?? Har du ikke svømmebakgrunn så er mitt klare svar ja, og om du har svømmebakgrunn så har du mest sannsynlig allerede en snorkel som du bruker av og til. Min snorkel heter Finis Freestyle Snorkel, men en vanlig Finis Snorkel (altså svømme-spesifikk men ikke crawl-spesifikk) fungerer også fint. Snorkelen kan kjøpes på f.eks. Swimshop.no (hurtig levering) eller på swiminn.com (billig med lang leveringstid). Sleng gjerne med et par svømmeføtter/zoomers også om du ikke har det.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

6 kommentarer til “Snorkelen min får du aldri!

 1. Hei Allan!
  Nok et godt innlegg! Er selv selvutnevnt utstyrs-/teknofreak som jeg forstår du er?;)
  Har i en lengre periode benyttet meg av polarklokker, men nå sett meg lei av deres tungvinte formater etc. Bytter til Garmin nå. Lurte i den anledning på hvilke (om noen) treningsprogrammer du bruker? Har selv prøvd TrainingPeaks, men ble tungvint med Polar. Noen tips til slike programmer?

  1. Hei Mats,

   Jeg har en naturlig dragning mot gagdets og flott utstyr ja, men samtidig syntes jeg livet er for kort til å bruke på å knote med teknologi blottet for et godt brukergrensesnitt og lett arbeidsflyt. Så om pulsklokka et utall fancy funksjoner så betyr det absolutt ingenting om den ofte tuller med f.eks. å finne/registrere pulsen, få kontakt med GPS, har vanskelig og tidskonsumerende overføring av data eller et svakt software.

   Polar hadde jeg selv når jeg begynte med triatlon (800 CX) og var sånn passe fornøyd med klokka isolert sett til reimen løsnet og klokka forsvant i Kongsbergelva. Softwaremessig var de hvertfall da veldig svake, men det kan jo ha bedret seg nå.

   Garmin liker jeg mye bedre på den fronten. Nå har jeg trialonklokka med stor T, Garmin 910XT, og i kombinasjon med Garmin Connect og Trainingpeaks fungerer det helt ok. Det er definitivt forbedringspotensiale, men jeg føler ikke at det er opplagt store problemer med løsningen som gjør at jeg bruker for lang tid med loggføring av treningsdata.

   Det jeg gjør er følgende: Utfører en treningsøkt og resetter aktiviteten på klokka for å lagre denne. Ved å sette inn Garmin sin Ant+ USB stick så overføres treningsøktene automatisk over til Garmin Connect. Selve treningsloggen kan sikkert gjøres greit i Garmin Connect men siden jeg alltid har brukt trainingpeaks så ønsker jeg å fortsette med dette. Derfor så fører jeg manuelt opp treningene jeg gjør i Trainingpeaks og legger ved Garminfilene på de øktene jeg ser det hensiktsmessig (som f.eks. intervalløktene, konkurransesimulerte øktene, watt-tester osv) i trainingpeaks. Det er noe manuelt arbeid, men å lagre Garminfilen fra Garmin Connect til PC/Mac-en og så legge de inn i Trainingpeaks er fort gjort, og jeg må uansett skrive manuelt opp hva hvilke økt jeg kjørte, strukturen på denne, og hvordan jeg selv følte at det gikk.

   På mange av øktene, som restitusjonsøkter og de fleste svømmeøktene, så legger jeg ikke over dataene fra Garmin Connect til Trainingpeaks siden jeg ikke ser at det skal gi meg noe verdifull informasjon. Da fører jeg gjerne bare opp snittpuls og watt-tallene fra Garmin Connect.

   Når det er sagt så er det sikkert lettere måter å gjøre ting på, men jeg føler ikke at min måte er så tungvint at det vil være betydelig tid å spare på å finne en lettere metode.

   1. Er nok 910 jeg går for, har sett litt på fenix 2, men tror kanskje det blir vell mye av det gode for min del. Virker dog som en del fine funksjoner som er integrert..

    Har nå RC3 GPS, for all del en god klokke, men savner sømløsheten med andre programmer..

    Men det blir uansett en del manuelt arbeid i TP med Garmin også altså? Har til nå kun benyttet meg av gratisversjonen, er pro en annen verden? Synes mye der virker gammelt og noe tungvint..

   2. Hei Mats,

    Jeg oppdaget først nå at Garmin Connect har tilsvarende kalender som Trainingpeaks 🙂 Hvis du ikke trenger analyseverktøyet som er i Trainingpeaks så kan du like godt føre treningen din på Garmin Connect. Da slipper du å føre inn manuelt foruten om kommentarene du har til treningen.

    Fenix 2 hadde jeg ikke hørt om før, men den er sikkert bra. Personlig har jeg mer enn nok funksjoner på min 910XT uansett og liker displayet godt på den, men Fenix 2 viker absolutt interessant.

  1. Det var et godt poeng! Det er noe som heter teori og noe som heter praksis. Bassengsvømming VS utesvømming. Du har helt rett i at bølger er forstyrrende og gjør at hodet generelt løftes høyere når du svømmer ute. Trikset er å lære seg å puste bilateralt (fancy ord for å puste både til høyre og venstre) slik at du puster motsatt vei av det bølgene kommer. Det gjør ting mye lettere! I tillegg så bør ikke en grovere sjø kompenseres med å løfte hodet så mye høyere, men heller har litt mer rotasjon på hodet. Heldigvis så gir våtdrakten såpass godt oppdrift at vi generelt tåler et høyere gode uten at det går ut over «linja» i vannet, men armtaket kan bli dårligere likevel.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s