Noen ganger går det bra…

Og andre ganger går det utrolig bra. Dessverre så er det av og til det går dårlig, skikkelig dårlig. Formmessig syntes jeg at de siste måndene har vært en eneste lang opptur, og på fredag foretok jeg en lakmustest/big day/konkurransesimulert trening for å bekrefte at jeg er i mitt livs form. Slik gikk det jo ikke, og jeg fikk full uttelling for samtlige av mine svakheter. Planen var å sykle 6 t i sone 2 etterfulgt av 1 t og 30 min rolig løping. Jeg var godt på plass på den nye etter en bikefitting på Unaas Cycling og følte meg rimelig sterk og avslappet, men samtidig kompakt og aerodynamisk i den nye sittestillingen. Jeg begynte bra og med delvis solskinn i ansiktet så rundet jeg de første 3 timene med over 250 watt i snitt og pulsen godt plantet i mid sone 2. Derfra gikk det dårligere og proporsjonalt med temperaturen sank både watt, puls og form. Jeg har noen svake sider og det er ernæringssensivitet(ved høy intensitet), krampe, nattskiftjobbing og kuldehåndtering Det ble rett og slett utrolig kaldt og når jeg til slutt forsto at her er det bare å komme seg hjem, så var jeg 2 timer hjemmefra. Kroppen min håndterer varme overraskende bra, men kulde tilsvarende dårlig (jepp, jeg bor på feil sted), og jeg blir rett og slett ubrukelig når jeg fryser. Jeg spiste min planlagte konkurranseernæring som består av mengder av gel, men i kombinasjon med lav temperatur ble jeg bare kvalm og svimmel. Jeg holdt på å sykle ut av veien to ganger pga manglende balanse og i tillegg fikk jeg store kramper i begge lår. Kombinert med en sykelig tvangstanke om at jeg ser på det å «gi opp» en trening, som et personlig nederlag så  ender det med at det ble en lang og vond tur. Den planlagt joggeturen, var bedre enn siste halvdel av sykkelturen, men tempoet og løpestilen var begredelig. Jeg må nok tilbake til IM Cozumel 2010 for å finne tilsvarende løping. Jeg gikk enkelt og greit på en solid smell.

Resultatet blir ikke bra uansett hvor super sykkelen er så lenge kroppen på toppen faller i fra hverandre. Jeg hadde hvertfall bare meg selv å skylde på for sykkelen fungerte perfekt og hadde ingen problemer med å håndtere mine watt 😉

Jeg pleier å kombinere konkurransesimulerte økter med konkurranseernæring. Det ble 12 gel og 2 energibarer. Emballasjen tas selvsagt med og kastes i søppelet, ikke naturen.

Slike treningsøkter er lærerike og gir en påminnelse om hvor skjør en god prestasjon egentlig er. Fra å sikte på en ny sub 9 så ville jeg måtte mobilisere alle krefter for å komme under 10 t og 30 min. Det minner meg på at ernæring fortsatt er min achilles hæl og noe jeg må få til å sitte for at jeg i det hele tatt skal nærme meg mitt potensiale og målsetning. Krampe er nr. 2 på min liste av faktorer som har størst sannsynlighet for å redusere min prestasjon. Nå kan det være mange grunner til krampe, men overbelastning av musklene som resultat av en ny sittestilling kan være en og høyt salttap igjennom svette (som ikke ble erstattet) kan være en annen. Resultatet ble uansett at jeg fikk solide kramper som gjorde at jeg måtte merkbart av med «gasspådraget». En annen faktor er påvirkningen nattskift har på formen. I utgangspunktet følte jeg meg helt ok, men når det virkelig skal legges inn en innsats så er ikke 3 uker sammenhengende nattskift en optimal oppladning. På førstkommende fredag skal jeg i ilden på ny med 4 t sykling etterfulgt av 2 t løping. Alt i høy sone 2! Det er IM-racepace og vel så det. Da får vi se om kroppen fungerer bedre. Jeg har hvertfall trua 😀

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

8 kommentarer til “Noen ganger går det bra…

 1. Hei! Lurer på en ting, du sier at du bruker konkurranse fôr når du trener konkurranse spesifikt, det blir jo ganske dyrt i lendgen å kjøre i seg 12 gels… Det jeg lurer på er hva du spiser når du kun kjører langkjøring og lignende 🙂

  1. Hei.

   Til vanlig så spiser jeg mine hjemmelagde energibarer. Ref https://triallan.com/2010/11/14/ukens-mattips-hjemmelagde-energibarer/. De smaker mye bedre, gir mye energi, er lett å lage og koster lite. Problemet er bare at de har for mye fett og fiber til å kunne brukes under konkurranse (der intensiteten går opp og fordøyelseskapasiteten ned).
   Det stemmer at å spise konkurranseernæringen min på trening er kostbart i lengden og det koster da typisk 150 kr hver gang. Likevel er dette noe jeg ser på helt nødvendig for å sikre at konkurranseernæringen sitter. De siste to IM før Challenge København så ble de ernæringmessig katastrofe med totaltinntak på rundt 1000 kCal. Det er problemer med næringsinntak som jeg ser på som aller størst sannsynlighet for å redusere min prestasjon. Når jeg tar meg råd til å kjøpe en rimelig kostbar sykkel så må jeg også ta meg råd til å bruke 1500 kr på gels.

   Ernæring er veldig individuelt og gels fungerer ikke for alle. Jeg vil uansett anbefale å kjøre et par konkurransesimulerte økter der du tar din planlagt konkurranseernæring. 2 -3 slike økter i måndene før konkurranse holder.

 2. What does not kill you, only makes you stronger;-)

  ….men jeg ville gjort noe med all den gelen. Prøv Nutri eller lignende på sykkel, sammen med sportsdrikk. Ikke gel før på løp.

  1. Jeg følte meg ikke spesielt sterk etter treningsøkten da jeg så vidt orka å dusje før jeg la meg strekk ut på sofaen. Jeg måtte virkelig mobilisere krefter for å komme meg opp og spise min kones hjemmelagde burgere (og det sier litt for de er gode!). hehe. Jeg var fullstendig kjørt!

   Når det gjelder ernæring så har jeg vært på vurderingsstadiet om forskjellige løsninger. Klassiske sportsdrikker fungerer ikke og energibarer er vanskelige å få ned. Når jeg gikk for nesten utelukket gel (14 gels, 1,5 energibar og et glass cola) under Challenge København så var det første gang ernæringen fungerte bra. Likevel så var totalkaloriinntaket litt lavt, så jeg kommer nok til å prøve å øke litt.

   Jeg skulle gjerne hatt en annen løsning der jeg hadde fått alle kaloriene mine på sykkel fra en 500 ml aeroflaske på ramma. Kanskje jeg må få lagd noe eget til det.

   Når det gjelder nutridrink så prøvde jeg det på Norseman og det fungerte greit, men hvordan oppbevarer du det under konkurranse? Heller det opp i en flakse eller tar med deg småflasker?

   1. Hei
    Jeg brukte Nutridrink sjokolade for første gang på IM Austria. Før det har jeg brukt sportsdrikk og barer på sykkel, og gel/cola/vann/sportdrikk på løp.
    Men etter total kolaps av magen på Norseman 2010 (pga for hard sykling til å ta opp fast føde) testet jeg Nutri før Austria i fjor, og syntes det fungerte såpass på trening at jeg brukte det i konkurranse. Med hell.

    Fylte en 750ml flaske med Nutri (nesten 4 små flasker a 200ml) og hadde den på stativet i ramma på sykkelen. Hadde i tilegg med 2 små (500ml) flasker med Squeesy sportsdrikk. De erstattet jeg med PowerBar fra arrangøren når de var tømt. Tømte flasken med Nutri jevnt på hele syklinga, en god slurk ca hvert 30. min. Sportsdrikk rett før hver drikkestasjon, samt at jeg drakk vann på de fleste drikkestasjonene, men bare kastet flaska.
    Gel, sportsdrikk,vann og cola fra arrangøren på løp.

   2. Umiddelbart så ser det ut som du får i deg mye kalorier og det er veldig bra. Så lenge intensiteten er relativt lav så kan jeg spise hva som helst, men når jeg skrur opp tempoet et hakk til konkurranseintensitet så går fordøyelseskapasiteten såpass kraftig ned at det skal nesten ingenting før jeg spyr. Det har skjedd på Bergen Triathlon, IM Cozumel ++. Derfor så prøver jeg meg på nesten kun gels og cola i IM Regensburg så får jeg vurdere en annen løsning om det ikke skulle fungere. Nutridrink er et godt alternativ siden det smaker godt og er lettdrikkelig, men kaloritettheten er noe lav med 150 kcal/100 ml mot gels sine 260 kcal/100 ml slik at du må ha med deg en mer masse på syklingen. Vektbetydingen er normalt ubetydelig, men lagringskapasitet står det dårlig til med. Vi får se hva det blir til slutt, men jeg vil takke for tipsene uansett 🙂

 3. Min ernæringsplan på IM:
  -På sykkel: 5t:
  1 dl nutridrink = 150 kcal = 17 g karbohydrat pr time
  0,7 l maxim (2,5 skjeer) = 175 kcal = 47 g karbohydrat pr time
  1 maxim gel (25g) = 75 kcal = 18 g karbohydrat pr time (redusere til 4 totalt ila sykkel)
  TOTALT = 400 kcal = 82 g karbohydrat pr time
  + 1-2 salttabletter/hammer pr time.

  -På løp:
  Cola + Vann (1 dl + 1 dl) ca. hvert 15 min. = 168 kcal = 43 g karbohydrat pr time
  1dI sportsdrikk pr runde. (erst. for vann) = 30 kcal = 8 g karbohydrater pr time
  En gel pr fullført runde dvs totalt 3 stk = 90 kcal = 21 g karbohydrat pr time
  TOTALT = 288 kcal = 73 g karbohydrat pr time
  + 1 salttablett/hammer pr runde.
  Næringsinnhold i 1 dl cola = 42 kcal / 10,6 g karbohydrat

  Funker for meg, men tåler du sportsdrikk dårlig, så kan det jo bli en utfordring…

  1. Det så ut som e veldig god ernæringsplan, og vil gi stabil tilførsel av energi hele dagen. Utfordringen min er at jeg langt ifra er sikker på om jeg hadde tålt det, men det er nok et slik nivå jeg bør jobbe opp mot. Jeg snakket litt mer Dirk Bockel når vi syklet, og han var veldig bestemt på at jeg måtte få i meg 1 g karbo per kg kroppsvekt per time og at svømmingen måttes «spises inn». Det stemmer sikkert og ligner på det nivået du er på, men hvis jeg ikke klarer å holde næringen nede så hjelper det lite.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s