Plantar Fasciitis – en oppdatering

Som mange av dere har fått med dere så gikk jeg på en smell etter søndagens lange løpetur og fikk smerte på undersiden av høyrefoten. I går var jeg innom Joakim Særheim hos Hans & Olaf Fysioterapi i Torggata 16.

Den «dårlige» nyheten var at han langt på vei konstanterte plantar fascit (PF), men det positive var at skaden mest sannsynlig var liten og med riktige tiltak så bør jeg være klar til å løpe  i IM Regensburg om 10 dager. Normalt så er PF en skade som kommer gradvis da senen blir skadet (men ikke alvorlig) for så å gro igjen. Dette skjer igjen og igjen helt til det er dannet betydelig arrvev som gjør at skaden/smertene blir kroniske. Du må da massere og strekke for å bryte opp dette arrvevet slik at dette kan gro normalt igjen. Det jeg har fått derimot er en akutt skade som følge av for høy totalbelastning ( 3 timer på asfalt med lettvektskonkurranseskoene) og det eneste jeg trenger å gjøre er å sørge for at jeg gir senen tid til å gro. I førsteomgang så gir vi det 5 dager før jeg skal undersøkes på ny.

Så hva skal jeg gjøre i de 5 dagene?

 • Belaste senen så lite som praktisk mulig. Det vil si ingen løping, mens svømming og sykling går bra så lenge det ikke fremprovoserer smerte. Pga sykkelskoens stivhet så blir ikke senene belastet på samme måte som ved løping.
 • Tape foten for å avlaste senen ved aktivitet som sykling, gåing o.l. Hvis noen lurer på hvordan det skal tapes så har jeg en video av hvordan det skal gjøres og kan legge den ut hvis det er interesse for det.
 • Ta en pillekur uten like med Ibux og Paracet. 400 mg Ibux og 1 g Paracet 3 ganger per dag. Ibux er betennelsedempende og Paracet fanger opp og uskadeligjør visse sterke og vevsirriterende stoffer. Det er viktig å huske at Paracet er smertestillende så det kan være vanskelig å kjenne hvis jeg gjør en aktivitet som belaster senen.
 • Gå med sko innendørs. Dette avlaster også senen.

Hva skal jeg ikke gjøre de neste dagen?

 • Belaste senen, spesielt ikke ved løping.
 • Massere eller strekke senen. Dette er et normalt råd mot PF, men det gjelder ikke den akutte varianten. Da har senen fått en skade (ikke arrvev) og all massasje eller strekk av denne vil hindre legningsprosessen og/eller gjøres skaden større.

Hvorfor fikk jeg skaden?

Jeg nevnte det tidligere at totalbelastningen ved løpeturen ble for stor. Det ble lenge, på hardt underlag og på lette og lite dempede konkurransesko. Hadde jeg løpt 15 min kortere, på grus eller på bedre dempede sko så kunne skaden vært unngått. Selvsagt lett å være etterpåklok her, men one way or the other så er det akkurat det jeg må gjøre i konkurranse. Løpe hvertfall 3 timer på hardt underlag og med konkurransesko. Selvsagt kan de lette konkurranseskoene byttes til noen med bedre demping, og det vurderer jeg å gjøre under IM Regensburg. Poenget mitt er hvertfall at i stedet for å fokusere på at jeg overbelastet kroppen, så må fokuset være hvordan kan jeg robustgjøre muskler og sener til å tåle belastningen. Jeg er derfor på jakt etter flere bakenforliggende årsaker og her funnet en mulig tilleggsårsak. Joakim S fant ut at leggmuskelen var forholdsvis stiv. Leggmuskelen skal sammen med nettopp hælsenen plantar fascia dempe slaget ved løping og hvis den er veldig stiv så må mer kraft avlastes på senen under foten. Som tiltak for den stive leggen så kan den masseres f.eks. ved hjelp av en massasjerulle.

Selv om jeg er rimelig sikker på grunnen til skaden og optimistisk for restitusjonsperioden så har jeg booket en time hos refleksolog Kåre Nordanger på Medika Nova i Pilsetredet 7. Jeg prøvde å får time både hos Hans & Olaf og Kåre N for å få raskest mulig behandling og raskest gikk det hos Hans & Olaf, men i dag fikk jeg mail av Kåre at han hadde ledig time i morgen tidlig. Jeg var usikker på om nødvendigheten av å få en annens vurdering av skaden, men valgte å gi Kåre en sjanse siden han mente han kunne bidra til årsakssammenheng for skaden. Det kan hvertfall ikke skade og dessuten får jeg større innsikt i hva refleksologer driver med.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

8 kommentarer til “Plantar Fasciitis – en oppdatering

 1. Jeg vil gjerne ha ei sånn rulle, har du funnet noen steder som selger det og sender til Norge. Jeg bestilte nemlig, men bestillingen ble kansellert fordi pakken visstnok var for stor (!).

  1. Jeg var faktisk innom Oslo idrettssenter i dag og kjøpte den siste rullen de hadde igjen. Den er av merket Togu i dimensjonen 15 x 45 cm. Jeg sa de måtte bestille inn flere, men vet ikke når de får det. Jeg var innom Mobech i sentrum også, og de ventet inn ruller om noen uker. Rart at det skulle være så vanskelig å få tak i. Når det koster 500 kr (!) for en plastrulle så burde det by på eventyrlig avanse for det kan neppe koste mye å produsere.

   Nå gleder jeg med til å rulle! Skal vist være sånn passe smertefullt for de mye tighte muskler og mye knuter.

 2. Godt at det ikke var mer alvorlig Allan. @Hanne Gro, jeg kjøpte min rulle på Pilates Room i Oslo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s