Test av vinterskoen Lake MXZ 303 – vintersykling uten å fryse?

Jeg er en helårssyklist og trives veldig godt ute, nesten uansett værforhold. Dette forutsetter riktig utstyr og bekledning. På vinteren så er det piggdekk og skjermer som gjelder på utstyrsfronten og solid ullbekledning med softshell/skall utenpå når det gjelder bekledning.

Det er fullt mulig å trives på sykkelsetet i -10 grader, og bekledningsmessig har jeg funnet ut at lag på lag med ull, gjerne med en vest for å få mindre isolasjon på armene (der jeg svetten samler seg) med en softshell jakke utenpå fungerer godt. Sammen med en eller to gode luer og en god buff. Utfordringene for min del har vært hender og føtter der jeg fort har blitt veldig kald. Utfordring med hendene har jeg løst med Bar Mitts, eventuelt solide ullvotter med overtrekk.

Føttene har derimot vært en utfordring, og derfor gikk jeg til innkjøp av Lake MXZ 303, som har fått rykte som en av de aller beste vinterskoene. Fungerer den?

triallan-allan-hovda-lake-mxz303-test-review-vurdering-vintersko

Tja.. svaret er todelt. Det er en veldig solid sko, med gjennomgående god kvalitet og gode løsninger. Reflekterende «aluminiumsfolie» i sålen for å ta slippe ut så lite som varme som mulig er en av de. Sålen er av velkjente Vibram og hele skoen er av lær som er lett å rengjøre og godt motstansdykig mot regn. Boasnøring sørger for at skoene er lette å ta av, på og justere underveis. Jeg har absolutt ingenting å utsette på skoene når det gjelder kvalitet eller tekniske løsninger.

Problemet er bare at jeg likevel etter 3 timer på sykkelen i -5 grader blir kald på føttene. Målet/håpet var å kunne sykle langturer på 4-5 timer i -10 grader uten å bli skikkelig kald og der kom jeg ikke helt. En ekstra ullsåle og en solid ragsokk fra Ulvang hjalp, men fortsatt ikke tilstrekkelig til at jeg holder varmen godt. Et par elektriske varmesokker til 2000 kr(!) ble også forsøkt (ikke med Lake skoene riktignok), men de hadde akkurat samme effekt som et par solide ullsokker til 150 kr, noe som var utrolig skuffende.

Lake MXZ 303 har fått mange loveord og jeg har venner som kan sykle et par timer i -15 grader med de uten å bli kaldt. Jeg blir rett og slett veldig raskt kald på hender og føtter når det er kjølig. Lake skoene er mye varmere enn vinterskoene jeg har brukt tidligere, Specialized Defroster. Det er også en god sko, men den er beregnet for en sentraleuropeisk vinter, ikke en norsk vinter. Det er også tross alt mye bedre å bli litt kald på beina enn å miste følelsen i føttene helt, slik jeg gjorde før. Litt kjedelig er det likevel at jeg ikke kom helt i mål med den nevnte målsetningen over.

Alternativt var å gå for «storebroren» Lake MXZ 400 eller 45Nrth Wølfgard, men de er veldig store, mindre fleksible og har et ganske snevert bruktfelt sammenlignet med MXZ 303. Det hadde vært moro å testet de for å sammenligne, men ingen av de skoene er av den rimelige sorten, så det blir litt kostbart å kjøpe inn bare for å få testet begge to.

Alt i alt så er jeg overbevist om at jeg kommer til å bli veldig glad i Lake MXZ 303 og at de kommer til å brukes lenge på høst, vinter og vår. Så får jeg heller bare godta at jeg blir litt kald på føttene de dagene jeg skal sykle langtur i -10 grader. Det er tross alt ikke så veldig mange av de siden jeg trives godt på rulla også.

Stian Sport/Merida er distributør av Lake og den selges på deres nettsider. I tillegg er det mange sykkelbutikker som har de inne som f.eks. Anton Sport Sykkeldelisk i Bogstadveien, der jeg kjøpte mine. Og som alltid når du kjøper sko til vintersykling, gå opp en størrelse fra det du normalt bruker slik at du har plass til et ekstra par tjukke sokker om behovet skulle være der.

NB! Om noen er i posisjon til å utvikle nye produkter til sykling så tror jeg forøvrig et ekstra isolerende tåcover vil være meget effektivt for å redusere vindkjølingen på tærne, der jeg først og fremt blir kald. P.T. finnes de kun i neopren med begrenset effekt.

triallan-allan-hovda-lake-mxz303-test-review-vurdering-vintersko-2
Overdelen består av solid skinn som er bestandig mot regn, snø og lett å tørke av.
triallan-allan-hovda-lake-mxz303-test-review-vurdering-vintersko-5
Boa-snøring er blitt gullstandarden for sykkelsko, og spesielt praktisk på vintersko da kulden kan gjøre at følelsen i fingrene ikk er de beste.

triallan-allan-hovda-lake-mxz303-test-review-vurdering-vintersko-4

triallan-allan-hovda-lake-mxz303-test-review-vurdering-vintersko-6
En veldig solid Vibramsåle som gir godt grep om du må ut å gå. Der er også muligheter for å feste pigg i front.
triallan-allan-hovda-lake-mxz303-test-review-vurdering-vintersko-7
Sålen til venstre følger med skoene, mens ullsålen til høyre har jeg lagt under denne igjen for å få enda mer isolasjon mot pedalen, der jeg mistenker at mesteparten av kuldeoverføringen skjer.
triallan-allan-hovda-lake-mxz303-test-review-vurdering-vintersko-8
Vintersålene til Lake gir god isolasjon og reflekterer varmen
triallan-allan-hovda-lake-mxz303-test-review-vurdering-vintersko-10
Et par solid ragsokker brukes (gjerne i tillegg til et par tynnere under) når det er på sitt kaldeste
triallan-allan-hovda-lake-mxz303-test-review-vurdering-vintersko-9
Lake MXZ303 er i en helt annen liga en de («litt» skitne) Specialized Defroster jeg har brukt de siste årene. Det er det ingen tvil om når du sammenligner de mot hverandre. Faktisk skiller det 164 g på skoene der Lake veier solide 740g, til sammenligning med 574g for Specialized og 325g for mine LG tri sko.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

5 kommentarer til “Test av vinterskoen Lake MXZ 303 – vintersykling uten å fryse?

 1. Jeg sykler i Wølfgardene – de er store og tunge, men overraskende gode å sykle i. Veldig varme og gode, og har fremdeles til gode å bli våt på beina så lenge jeg har en bukse som går ned over skoene (hvis det renner inn fra toppen av skoen kan man ha så gode sko man vil – og regner det skikkelig vil det renne inn uansett hvor gode og tette skoene er opp mot leggen).

  Wølfgardene passer iallefall ypperlig til pendlersykling – og de fungerer helt greit til lengre turer på vinteren. Iallefall om man prioriterer komfort fremfor fart 🙂

  1. Wølfgarden er nok helt sikker veldig gode, sammen med Lake mxz400. Hadde jeg hatt fatbike og syklet mye langturer utendørs på vinteren så hadde jeg definitivt kjøpt det. Er ikke umulig at jeg kjøper det heller, men det koster en del og det er bare helt nødvendig et par ganger i året med de milde vinterne vi har hatt de siste årene. Jeg blir kald etter noen timer i minus 5, men ikke uutholdelig kald heller. Med ekstra trekk i tillegg så går nok 5 t helt ok

   1. De er en dårlig investering ved bruk 5 ganger i året ja:) Hvis man derimot pendler mye på vinteren (og vil slippe å gå inn og ut av barnehagen med klikkpedalsko!) er de imidlertid supre! Så kanskje først og fremst en pendlersko, som også funger de gangene man skal på langtur i skikkelig møkkavær.

 2. Hei. Jeg sykler mye ute, sliter med fort kalde føtter/tær og bruker de samme skoene. Jeg benytter skotrekk utenpå og varmesåler fra Thermacell (noragent.no) inni. Varmesålene har fjernkontroll og jeg setter de først på etter halvannen-to timer, og da på medium varme. Synes dette da fungerer ganske bra på 5t tur.

  1. Takk for tipset angående såler. Ble så skuffet over sokkene til 2000kr som var ubrukelige at jeg ikke ble videre ivrig på å bruke enda mer penger på elektriske oppvarmingsenheter. Såler er nok bedre da

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s