Stretchcordz – Svømmespesifikk styrketrening med introvideo

Ofte nevner jeg at jeg har gjort en 15 – 20 min økt med StretchCordz for å utføre svømmespesifikk styrketrening. Hva er SC og hvordan bruker jeg det?

I grunn så er det ikke så komblisert, men det er definitivt noen fallgruver. Teknikken må være rikitg. Punktum. Ved å bruke riktig teknikk så får du trent både styrke, fleksibilitet og en korrekt såkalt muskelhukommelse (muscle memory). Trener du uten riktig teknikk så få du ingenting av dette. Nedenfor er en video der jeg sier litt om SC, og hvordan jeg bruker det. Videoen er tatt opp en gang og lastet rett opp på youtube så den holder ikke helt den standarden jeg ønsker, men siden jeg ikke er god på videoredigering eller har tid til å jobbe mye med det nå så var det enten det eller ingenting.

En video av hvordan jeg bruker StretchCordz. Takk til Jarle og Kristina som hjalp til med filmlingen 😀

Jeg varierer ikke så mye på måten jeg utfører selve øvelsen på og den er som regel en simulering av «pull» bevegelsen på armtaket, men annenhver arm. Av og til varier jeg litt med å ta f.eks. 3 med høyre, 3 med venstre, eller begge armene samtidig. Som nevnt i videoen så legger jeg det opp i intervaller/set og for tiden er 90 sek på og 60 sek av ganger 8 favoritten. Den tar 20 min, men om jeg har ekstra energi og tid så legger jeg gjerne på et par set til. Om jeg har dårligere tid så har jeg tatt f.eks. 5 ganger 2 min med 1 min pause (tar 15 min). Poenget er hvertfall at du er  lenge nok «på» til at du får jobbet skikkelig med musklaturen, og lang nok pause til å kunne gi en god innsats hele veien mens du kjører. Det gjør ingenting om det føles relativt enkelt de første set-ene, men på slutten så skal du kjenne at det brenner i skuldrene.

Dette er StretchCordz sitt eget produktbildet av StretchCordz with Paddles 😀 ahahaha.

Her en kort liste over hva du ikke gjøre når du bruker SC:

 • Lar albuen falle i pull/dra-sekvensen. Den skal være høy og fin hele veien for å få størst mulig areal å dra med. På den måten får du brukt underarmen til å skyve med i tillegg til håndflaten.
 • Vri ryggraden sideveis for å få høy albue tidligere. Den skal være rett hele veien så for å få høy albu tidligere så må fleksibilitet og styrken i skuldrene bedres.
 • Inkluderer «recovery»-fasen av armtaket, altså fasen fra du har tatt hånda ut av vannet til du setter den i vannet igjen. Skuldermsuklaturen tåler ikke nødvendigvis å bli belastet i den fasen. Dessuten er det ingenting som må øves på i denne sammenhengen.
 • Kjøpe SC for så å la det ligge i en skuff å samle støv. En triatlet jeg treffer av og til i Tøyenbadet har SC, men syntes ikke det var spesielt nyttig. Bruker du det mye?, spurte jeg. Aldri, svarte han… Om du kjøper SC så må det selvsagt brukes!

Så gå til anskaffelse av SC, og bruk det innimellom bassengøktene for å gjøre deg bedre rustet når du først er i bassenget. For meg som med jevne mellomrom er både to og tre uker uten å svømme, så har jeg merket STOR forskjell på hvor raskt jeg henter meg inn igjen etter svømmeoppholdet etter at jeg begynte å bruke SC jevnlig.

Så hvor skal du eventuelt kjøpe SC? Du kan enten bestille fra diverse utenlandske nettstider eller kjøpe fra norske swimshop.no. Jeg kjøpte min fra trisports.com men ser nå at de er på tilbud hos swimoutlet.com til $ 32 slik at du kommer under den magiske 200 kr grensen.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

9 kommentarer til “Stretchcordz – Svømmespesifikk styrketrening med introvideo

  1. Jepp. Sheila Taormina, som har vært i OL både i svømming og triatlon (og skrevet boken Swim Speed Secrets) brukte SC jevnlig, selv om hun sikkert svømte 10 – 14 ganger i uken. Jeg har som målsetning og bruke det nesten hver dag jeg ikke er i bassenget.

 1. Hei.
  på trishop har de fire valgmuligheter. hva bruker du? og hva synst du en nybegynner bør starte med?
  •Silver(3-6)-Light
  •Yellow(5-10)-Medium/Light
  •Green(6-16)-Medium
  •Red(7-23)-Medium/Heavy.

  1. Hei Roger.

   Jeg har den grønne varianten og er fornøyd med den. Ved å variere hvor langt bort du står fra strikkfestet så kan du få det både lett (til oppvarming) og ganske tungt om du står langt vekke. Jeg tror nok du som nybegynner også kan gå for den grønne varianten. Det var ikke en øvelse jeg var god i når jeg kjøpte strikkene men det gikk helt greit med tanke på belastning.

   Det er selvsagt mulig å kjøpe de variantene med mer belastning, men jeg syntes det er viktig at den er lett nok til å holde riktig teknikk hele veien i f.eks. 8 x 1,5 min. Rene svømmere ønsker nok mer motstand, men de har ofte en svært høy svømmespesifikk styrke.

 2. Veldig bra innlegg!
  Kjekt med videodemonstrasjon også!

  Eg har i korte periodar brukt strikk for å vedlikehalde muskelstyrke i svømmerelatert muskulatur, når bassenget ikkje var noko alternativ.
  Eg har riktignok ikkje dei originale stretchcordz (herlig produktbilde forresten :D), men brukar vanlege tubes.
  Det funkar fint, det. Skulle fått tak i eller lage meg slike «pads» for å få riktig haldning på handledda, men i utgangspunktet er jo vinkelen i skulderleddet det viktigaste (høg albu).

  Har sett at også nokre av dei proffe triatletane (f.eks. Mirinda Carefrae) bruker stretchcords til oppvarming foran konkkuranse, ikkje dumt det heller!

  1. Hei Imke.

   Det fungerer selvsagt å bruke vanlige tubes. Som du sier så er høy albue det som er viktig.

   Ja, det er en del som bruker strikker som oppvarming. Er ikke dumt det, men jeg har ikke testet det selv. Under en vanlig Ironmankonkurrnse så tar det ofte så lang tid mellom du får brukt strikkene til svømmingen starter, så jeg har tenkt at du blir kald igjen før start, men det er ikke sikkert det stemmer.

 3. Det var den!! Tusen takk:-) Veldig greit å få demonstrert teknikken på video slik. Stretchcordz er jo noe du kan ha med over alt, så nå er det ingen unnskyldning for ikke få seg litt svømmespesifikk trening:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s