Foredrag på Birken – Trening, kosthold og restitusjon

Jeg nevnt tidligere at jeg var opp på Skramstadsetra torsdagen og fredagen før Birken. Der var jeg for å holde et foredrag i tillegg til å treffe deler av familien som bor der oppe. Så hva kan en triatlet lære skiløpere? Skiteknikk eller smøring skal jeg holde meg langt borte i fra, så da valgte jeg heller å snakke om samspillet mellom trening, kosthold og restiusjon. Det er mit hjertebarn og det aller viktigste for å formfremgang. Jeg har valgt å kalle det Allans fremgangstrekant etter sterk inspirasjon av branntrekanten.

Så kom jeg på at mitt hjertebarn ikke er blir belyst tilstrekkelig her på bloggen, og kan derfor raskt nevne essensen i foredraget, som varte ikke mindre en 1 t og 20 min. En mer detaljert forklaring om hvert emne er på planen, men det skader aldri men en rask innføring.

Når vi trener så brytes kroppen ned. I etterkant går i inn i en restitusjonsperiode der kroppen bygger seg opp til samme nivå og så over det nivået vi var i forkant, også kalt superkompensasjon. Avhengig av tid og intensitet på treningsøkten så vil en normal resitusjonstid være mellom 24 – 72 timer. Vi ønsker da å trene på nytt etter resitusjonen er ferdig for å løfte formen enda høyere. Trener du for tidlig så har ikke kroppen bygget seg opp til et høyere nivå enn du var før du bryter den ned igjen og trener du for lang tid etter så har kroppen/formen gått tilbake til det nivået den var før treningen. Under fornutighetens grenser så vil en hardere treningsøkt sende deg i en dypere utslitt tilstand, med potensiale for større superkompensasjon. Se illustrasjonen under.

Forutsetningen for å bygge seg opp etter trening er at du gir kroppen næring og restitusjon. Den er helt avhengig av begge deler for at du skal bli i bedre form. Mitt budskap er derfor at du må se på trening, kosthold og restitusjon som en helhet og at ingen av de tre faktorene kan oversees. I dette innlegget så skal jeg ikke gå nærmere inn på noen av delene (selv om jeg har skrevet om kosthold ifm trening i dette innlegget), men ønsker at ikke bare skal tenke på hvilke trening du skal gjøre, men også hva skal du spise før, (eventuelt under) og etter treningen. Hvordan er hvilen i etterkant? Får du tilstrekklig søvn? Dette er spørsmål jeg ønsker at du spør deg selv og forhåpentlig tenker på neste gang du skal trene. Trening, kosthold og restitusjon. Train, eat, sleep and repeat 🙂

Det var helt fantastisk flott vær før Birken, men så utrolig kaldt. 17 minus ute ved Skramstadsetra fjellstue.

Så mens alle var ute i solen og gikk på ski så gjorde jeg det eneste fornuftig og dro til 25 metersbassenget på Rena leir. Min far har gode kontakter der så jeg fikk svømme der uten vanlig åpningstid. Mulig jeg er «litt» sær, men det var digg å ha en hel bane for meg selv 🙂

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

4 kommentarer til “Foredrag på Birken – Trening, kosthold og restitusjon

 1. Gode gamle svømmehallen vår på Rena leir 🙂 Har tjenestegjort på Rena Leir. Var ofte i gymsalen og svømmehallen. Leste artikkelen om kosthold også – veldig godt skrevet Allan 🙂 Takker for alle tips som alltid.

  God påske !!

  1. Selv om jeg aldri har tjenestegjort på Rena (eller noen andre plasser for den saks skyld) så har jeg vært noe innom svømmehallen og gymsalen på Rena leir. Det er veldig fine lokaler spør du meg.

   Alltid hyggelig å gi bort nyttige tips. Det er utrolig viktig å tenke på kosthold som en stor del av det å få formfremgang.

   Du får ha en super påske også!

  1. Hei Stig. Har du fått drakten din du eller??

   Jeg prøvde den for første gang på fredag og var veldig spent på hvordan den føltes ut. Jeg syntes at beina ble løftet skikkelig opp uten at overkroppen gikk opp, så linja ble perfekt (føltes det hvertfall ut som). Dessuten var den veldig fleksibel i hele overkroppen så armtakene gikk minst like lett som på min tidligere Aquaman og pustingen gikk enda lettere. Førsteinntrykket mitt var veldig bra egentlig 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s