Strong is the new skinny, eller?

Skjønnhetsidealene har historisk sett vært svært varierende, spesielt for kvinner. Hvertfall for meg så har ikke alltid vært like lett å forstå bakgrunnen for idealene, og hvorfor det i en bestemt tidsperiode eller et området (verdensdel/land/landsby) har utviklet seg til å bli et ideal.

I dag er verden betydelig mindre enn før, og skjønnhetsidealene er i større grad likere enn det de var tidligere. Vi har kommet fra en lengre periode der skjønnhetsidealet har vært tynnhet, og catwalk modellene har gått fra å være slanke, til syltynne, og videre til alvorlig anoreksiatynne.

Heldigvis har vi fått nye idealer og nye trender. Strong is the new skinny, er navnet på den nye «bevegelsen» der styrke erstatter tynnhet. Synlige magesmuskler erstatter synlige ribbein, og idealet for overarmstørrelse er nå på nivå med det tidligere idealet for lårtykkelse. Det tidligere idealet om tynnhet er erstattet med styrke og helse. Vi er på riktig vei med sunnere idealer med mer fokus på helse og funksjonalitet og mindre fokus på utseende. Eller?

Jeg har aldri forstått trenden om syltynne modeller, fordi det er egentlig ikke det de fleste synes er penest. På samme måte har jeg ikke forstått stramme korsetter, ringer rundt halsen, store øyevipper eller ballongstore silikonpupper, før nå. Skjønnhetsidealene er ikke skjønnhetsidealer fordi det er hva vi menneskene mener er penest. Skjønnhetsidealene er satt, i stor grad av bransjen som selger skjønnhetsprodukter, på et nivå der nærmest ingen når opp til skjønnhetsidealene, slik at flest mulig føler på sin utilstrekkelighet og kompenserer denne utilstrekkeligheten ved å kjøpe seg flere skjønnhetsprodukter. Dessverre føyer «strong is the new skinny»-trenden bare inn i rekken med rent estetiske skjønnhetsidealer som for nærmest alle er umulig å oppnå. Jeg ser ikke hvordan idealiseringen rundt en ekstremt lav fettprosent og det som for de fleste er en unatulig muskeløs kropp skal gi noen mindre komplekser for egen kropp, mindre spiseforstyrrelser eller kjenne mindre på sin utilstrekkelighet.

Det er ingen som leser min blogg på grunn av mitt utseende, vurderer mine prestasjoner etter hvordan kroppen ser ut eller vurderer jobben jeg gjør etter et skjønnhetsideal. For mange andre så er utseende det eneste de vurderes i og det eneste de vurderer seg selv i, og det er ikke en solid grunnsten å bygge en balansert og selvtilfreds personlighet på.

2014-02-20_21-13-19Her er en reklame på treningsforum sine facebook-sider, der det reklameres for personlig trening. Stram, fit og lekker? Invester i personlig trening, i tillegg til silikonpupper, restylane, botox og Photoshop selvsagt. 

 

Dette er en flott video om forbedring av utseende med bilderedigering og konsekvensene av det. Vi vet at bildet er redigert, men lar oss likevel på virke. På samme måte som vi lar oss skremme, sjokkere eller bli rørt av en film, selv om vi godt vet at det kun er på film.

Å vurdere noen etter utseende er noe alle gjør hele tiden, men vi har mulighet til å legge mindre vekt på det og la være å fritt kommentere andres utseende, og da spesielt på en negativ måte. Det er absolutt mulig å finne andre egenskaper å se opp til.

Marit Bjørgen sine overarmer under Idrettsgalla 2011 skapte reaksjoner, og det var mange delte meninger om hennes muskelløse armer. Noen mente at det var såpass mandig at hun burde ha dekket de til(!). Jeg merket at det provoserte meg, for jeg mener at vi har ingen rett til å uttale oss om hennes overarmer, eller resten av utseende forøvrig. Hun er en idrettsutøver, som stiller opp i skirenn, og ikke skjønnhetskonkurranser. 

Det er på tide å gå videre, og bort fra det ensidige fokuset på rene visuelle skjønnhetsidealer, og over til et større fokus på viktigere kvaliteter. Jeg slår et slag for «Happy and healty is the new skinny».

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

7 kommentarer til “Strong is the new skinny, eller?

 1. Strong is the new skinny har jo virkelig eksplodert de siste årene, og selv om det først og fremst er jentene det er størst fokus på tenker jeg det er viktig og riktig og ta stilling til. Bra skrevet, er veldig, veldig enig med deg!

  1. Jepp, strong is the new skinny er nok hovedsakelig noe som blir markedsført mot jenter. Skinny har liksom aldri vært så trendy blant gutta, men uansett ideal så har vi sluppet mesteparten av det utseendemessige fokuset. Det var liksom ingen som kommenterte de tynne armene til Kurt Asle Arvesen når han vant en etappe i Tour de France. http://www.theepochtimes.com/n2/images/stories/large/2008/07/16/tourleadOne81951599.jpg

   Det er forsovidt helt riktig å ikke kommentere hans tynne armer fordi det er helt opplagt at han er formet av idretten. Likevel så er det mange som tillater seg nettopp å kommentere Marit Bjørgen sine armer. Det er et likestillingsproblem, men jeg tror at jentene er minst like raske å dømme som gutta så her er det flere som må gå i seg selv med sine holdninger.

   1. Markedsført mot jenter, men ikke nødvendigvis av gutter. Det er et godt poeng og en stor forskjell. Jeg har en venninne som elsker fitness og muskler. For 5 år siden ble hun sett på som en freak for dette, nå er det nesten ingen som reagerer hvis hun sier det. Utrolig mange fitnessblogger laget av nettopp jenter som skal stille i fitnesskonkurranser av diverse slag har eksplodert og dermed også fått sporten til å eksplodere. Det er flott for sporten, og mange gjør det også fordi de elsker det og med riktig fokus, og det er jo veldig flott. Men for de som gjør det av gale grunner og med hodet på feil sted, er jeg redd veien til spiseforstyrrelser og ulovlige stoffer er kort (dopingkontroll er dessverre et fremmedord). Det er selvfølgelig bare en side av strong is the new skinny, men det er da en. Hvordan har dessuten så mange jenter rukket å bli så stor og så tynn på så kort tid? En sånn kropp bør det jo ta flere år å trene opp.. Poenget er: Veldig mye av dette fokuset er det jo nettopp jenter som legger på hverandre. Vi er svar skyldig, definitivt og dessverre.

    Hadde forresten det bildet vært av en kvinne hadde du definitvt hatt mange spekulasjonsnyheter rundt spiseforstyrrelser o.l.

   2. Det er ikke noe galt med fitness eller jenter med mye muskler og lav fettprosent, men jeg syntes ikke det skal være det nye skjønnhetsidealet. I betydelig større grad en gutter er det store fysiologiske forskjeller på jenter/damer med tanke på muskelvekst ved styrkeløfting. Dette gjør det derfor uoppnålig for de fleste jenter å nå dette fitness idealet. I tillegg er det en sport med stor risiko for spiseforstyrrelser, som du nevner. For ikke å snakke om doping, som gir muligheten til å bli større og mer rippa på kort tid.

    Vi er nok alle ansvarlige for det overdrevne store kroppsfokuset på kvinner så her er det viktig at vi bidrar til en holdningsendring, og her mener jeg at kvinner er i en sterkere posisjon til å endre dette, med å bruke markedskreftene til å straffe firmaer som dyrker det urealistiske skjønnhetsidealet, og belønne formaer som ikke gjør det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s