Test av muskelaktivering – bruk av ny teknologi for bedre prestasjon

Mitt samarbeid med Klinikk For Alle er godt i gang og begynner å bli skikkelig spennende. Klinikk For Alle er tidlig ute med å bruke de nyeste teknologiske hjelpemidlene, og har et system for måling av muskelaktivering, såkalt SMEG (Surface Electromyography) utviklet av det islandske selskapet Kine.

Når jeg hørte at det hadde et slikt system ble jeg utrolig gira og så for meg et hav av muligheter som åpnet seg. Ja vel, måling av muskelaktivering, hvordan fungerer det og hva skal det brukes til?, er kanskje du tenker.

Målingen av muskelaktiveringen fungerer slik at du setter på sensore på de spesifikke musklene du ønsker å monitorere. Deretter kalibrerer du sensorene slik at du får et måleområdet fra 0 til 100 % som sier noe om hvor mye den spesifikke muskelen aktiveres i forhold til den maksimal ytelse. Deretter gjør du den aktivieten du ønsker å få sjekket muskelaktiveringen på for

Måling av muskelaktivering har et mye større bruksområdet enn du først skulle tro. Ved rehabilitering vil måling av muskelaktivering gi et presist bilde av hvilke muskler som aktiveres og hvor mye og i hvilke rekkefølge de aktiveres, noe som gir store muligheter for mer effektiv behandling. I sport og idrettssammenheng så ser jeg nesten ingen grenser for bruksområdet. Som nevnt så kan vi da kartlegge hvor mye spesifikke muskler aktiveres og når de aktiveres. Mer konkret kan jeg da finne ut akkurat hvilke muskler jeg bruker under de forskjellige aktivitene, og hvor mye de brukes. Denne informasjonen kan bli gull både for prestasjonsøkning og skadeforebygging.

Det første vi ønsket å kartlegge var muskelaktiveringen i beina under sykling. Jeg har en sterk mistanke om at høyrefoten er i stor grad dominant i forhold til venstre og at jeg bruker musklene på fremsiden av låret uforholdsmessig mye. Derfor tok jeg med meg sykkelrulla og min kjære Shiv ned til Klinikk For Alle i Bjørvika. Mine fysioterapeuter Nina Paulsen eller Kristian Brynestad, er blant Oslo’s råeste fysioterapeuter på idrettsfysiologi, hadde aldri testet muskelaktivering på sykkel før, så vi måtte prøve oss frem. De har muligheten til å koble på 6 sensore, men vi begynte med 4 stk. og kun høyrefoten for å ha bedre kontroll. Etter å ha syklet i totalt 15 min ved gitt ca. 200 watt både i oppreist posisjon og aeroposisjon kunne vi analysere resulatet.

IMG_9127Her kan jeg hele tiden se hvilke muskler, hvor mye og når de aktiveres i real-time. Kult! Ser du den sorte sensoren som stikker opp bak sykkelbuksa? Den måler gluteus medius.

Triallan - Kine - Klinikk For Alle - MuskelaktiveringHer går det tydeligvis ikke raskt, med nesten null muskelaktivering 😉

Triallan - Kine - Klinikk For Alle - MuskelaktiveringSensorene er på plass!

Triallan - Kine - Klinikk For Alle - MuskelaktiveringNina Paulsen og Kristian Brynestad analyserer resulatet.

Triallan - Kine - Klinikk For Alle - MuskelaktiveringHer er min muskelaktivering ved sykling i oppreist sittestilling. Ved ca. 200 watt ble min tensor fasciae lata (det som ofte går under navnet hofteleddsbøyern) aktivert i snitt 19,3 % av maks mens musklene på fremsiden av låret (ytre og indre) ble brukt hhv 41,7 % og 37,1 %. 

Triallan - Kine - Klinikk For Alle - MuskelaktiveringI aeroposisjon så kan vi se at jeg faktisk har en enda mer balansert aktivitet mellom de tre nevnte musklene med mer aktiv bruk av tensor fascia lata. Det betyr at jeg mest sannsynlig har et mer effektiv muskelbruk i aeroposisjon enn i oppreist sittestilling. Det var en positiv overraskelse 🙂 

Det skal sies at både Klinikk For Alle og jeg er i læringsstadiet når det gjelder testing av muskelaktivering under sykling. Vi må derfor jobbe mer med å peke ut de mest sentrale musklene og få gode prosedyrer for testing. Når vi får gjort en skikkelig kartlegging så får vi sett om noen muskler er passive, mens andre er overaktive, som vil si at de jobber uforholdsmessig hardt i forhold til de andre. Med å få med flest mulig muskler vil det kunne gi et sterkere tråkk med bedre energieffektivitet, i tillegg til å unngå å overbelaste noen spesifikke muskler som potensielt kan gi problemer med kramper på løpingen i etterkant (been there, done that!). Muskler som er mer eller mindre passive kan vi aktivere med spesifikke øvelser der de musklene brukes. Forhåpentligvis kan dette bidra til at jeg både sykler raskere og løper bedre i etterkant. Fortsettelsen følger!

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

5 kommentarer til “Test av muskelaktivering – bruk av ny teknologi for bedre prestasjon

 1. Stilig! De venter visst på en sånn en i Bergen også, og massøren min ville gjerne kjøre mine ekstremt stramme hoftemuskelknuter gjennom en sånn test. Syntes det hørtes ganske spennende ut, særlig etter å lese dette, så det får jeg forhøre meg mer om.

  1. Sjekk av muskelaktivering kan nok være nyttig for å få muskelknutene til å slippe. Det bør dessuten være mulig å kartlegge hvorfor du får anspente muskler i hoftepartiet, og hvordan dette kan unngås. Jeg er veldig stram i hoftepartidet generelt, og det skyldes forskjellige ting, som f.eks. en veldig sammekrøket aeroposisjon, men osteopaten min har også en teori med at jeg puster «høyt» (dvs puster med øvre del av lungene) og at mellomgulvet blir anspent og det bidrar til at psoasene blir anspente som igjen gir fremoverlendt bekken sammen med stram musklatur på fremsiden av lårene. Det høres kanskje i overkant komplektst og fjernt ut, men alt henger sammen med alt, og ved at jeg jobber med å puste også med mellomgulvet (midt i mellom å puste høyt og det å puste med magen) kan gi redusert tilting av bekken og bedre løpestil og mindre smerter i korsryggen.

 2. Hei Allan, morsomt å hilse på deg og sykkelen din på Klinikk for Alle i dag, lykke til med både bloggen og triatloner videre, jeg skal heie om jeg ser deg suse forbi Vasstulan på Uvdal i Norseman til sommeren.

  1. Hei Anne Line. Det var hyggelig å hilse på deg. Jeg håper du fikk god effekt av din time hos Klinikk for Alle! Det er en utrolig dyktig og nyskjerrig gjeng som er veldig flinkt til å jobbe tverrfagelig.

   Du får heie litt ekstra når jeg passerer 🙂 Jeg trenger nok all den motivasjonsboost jeg kan få på det tidspunktet 😉

   Og så anbefaler jeg deg å kjøpe deg en landeveissykkel om du ikke har det. Det er flott å sykle rundt i området ved hytta di, for ikke å snakke om til jobb nå i vår og sommer 🙂

   1. Hei, og ja, jeg har fått veldig god hjelp så en litt kranglete hofte er fin igjen – og mange gode råd på veien. Viktig å ha kroppen i orden for å kunne være aktiv, selv om det ikke er på triatlon- nivå! I Uvdal er det supert til fots, med kano, på ski – og, ja på sykkel. Har ikke så proff sykkel, men har syklet Rallarvegen flere ganger med den ihvertfall 😉
    Følger deg videre her!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s