En fot i bakken om treningstimer

Hvor mye trener du? Utallige ganger har jeg fått det spørsmålet, og ofte svarer jeg litt motvillige.

For å ha det helt klart. Jeg trener veldig mye og jeg trener mer enn det som strengt tatt er ”nødvendig” og ikke usannsynlig mer enn det som er prestasjonsmessig gunstig. Hvorfor gjør jeg det? Fordi jeg elsker å trene. Når sola skinner så lengter jeg etter landeveien, og om muligheten er der så drar jeg ut på treningstur. Når det er overskyet eller regner så lengter jeg ofte etter landeveien da også. Det blir det treningstimer av.

I fjor trente jeg 968 timer og så langt i år har jeg logget 807 timer med trening/konkurranse som betyr 21 timer i snitt per uke, eller 3 timer per dag.

”Jeg har bare tid til å trene 10 timer/uke” er det mange som innleder en samtale/mail med. Nå vet jeg ikke hvem dere sammenligner dere med (sikker slik som meg, Lars Christian Vold, Kristian Blummenfelt og andre som har et hinsides timeantall), men 10 timer trening per uke er MYE! Det er også mer enn tilstrekkelig for å nå de fleste målsetninger som er bygget på et snev av realisme.

Treningsmengde Kristian Blummenfelt - NRK.no - TriallanTreningsmengde Allan Hovda - NRK.no - TriallanI NRK artikler som denne så får den høye treningsmengden altfor mye fokus. Kristian sier at en normal treningsuke er 35 timer med opp mot 42-43 i de største ukene. I mitt hodet samsvarer det ikke helt med et totalt treningstimeantall på 1250 timer. 35 timer/uke gir 1820 timer i et årssnitt og jeg har aldri hørt om noen med så mange timer. Restitusjonsukene og de rolig periodene med mindre trening blir ikke nevnt. Dette uheldig fokuset er med på å vri virkelighetsoppfatning om hva som er normalt. Personlig så beklager jeg om min fremstilling bidrar til økt fokus og press på treningstimer. Journalister ønsker å fokusere på det ekstreme i stedet for det som triatlon egentlig handler om, mestring og treningsglede.

Til sammenligning så trente jeg 520 timer i 2011, samme år som jeg kjørte Challenge (nå Ironman) København på 8:55, og det var «bare» 10 timer/uke. I 2012 konkurrerte jeg mer, som betydde mer restitusjon og mindre trening og endte på 450 timer totalt. Det var samme år som jeg ble raskeste av alle ikke-profesjonelle i Ironman New York og satt ny norsk rekord på Ironman Hawaii.

Oppsummering av treningen i 2011Treningsmengde og fordeling i 2011

I mål - Ironman New York2012 var et fantastisk triatlonår for min del med sterk prestasjoner i IM Regensburg, IM 70.3 Haugesund, IM New York, IM 70.3 World Championship og Ironman Hawaii. Her kommer jeg i mål som førstemann av alle ikke-profesjonelle under Ironman New York og kvalifiserer meg til Ironman Hawaii. Og det på «bare» 450 timer trening.

I et triatlonmiljø er det lett å bli miste perspektiv på treningsmengde og sitte igjen med en følelse av at du ikke har trent nok. I mange tilfeller så er nok det motsatte tilfelle, at det blir for mye trening i forhold til restitusjon.

Hvor mange timer du trener er ikke en god indikasjon på noe som helst i grunn annet enn nettopp det. Det sier ingenting om hvordan du trener eller kvaliteten på treningene. Derfor syntes jeg at antall treningstimer får ufortjent høyt fokus og liker ikke å svare på hvor mye jeg trener uten en lengre forklaring. På samme måte som jeg ikke liker å svare på hvor mye sykkelen min koster.

Dropp fokuset og besettelsen på treningstimer og se heller på treningsplanen i sin helhet og formålet med hver enkelt trening. Tenk kvalitet, fremfor kvantitet og aldri glem treningsgleden. Det er tross alt den som får deg til å dra på trening igjen og igjen år etter år, som er det som gir resultater.

Allan Hovda - Jenny og Jonas - SykkelturÅ kunne dra på sykkeltur med Jenny og Jonas i perfekt sykkelvær i fantastisk natur er kanskje det jeg liker aller best. Det er det som er å leve. Å logge treningstimer for timeantallets skyld er ikke.

Hvor mye og hvordan jeg trener er irrelevant med tanke på hvordan nettopp du skal trene. Når det gjelder spørsmål om hvordan du skal trene så vil jeg henvise til Triatlontrening for nybegynnere del 1, 2 og 3 under Den Ulitmate Triathlonguiden

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

6 kommentarer til “En fot i bakken om treningstimer

 1. Takk.
  Kjente det var godt noen kalibrerte perspektivet.
  Har hatt følelsen av at når jeg «bare» klarer 6t i uka så er det nesten ikke vits å trene.

  Hilsen
  3 barns far.

  1. Hei.

   Det er dessverre veldig raskt å få følelsen av du trener altfor lite. Trening har alltid en verdi, om det er 1 eller 35 t per uke (med forbehold om overtrening). 6 t per uke er bra! Det er også det som bør være mulig for alle som har lyst. Som Norseman-grunnlegger og fullfører av triple-Ironman på 5t trening per uke har sagt, klarer du ikke å få trent 5 t per uke så har du et organisatorisk problem.

   Mvh
   Allan

 2. Bra og veldig motiverende innlegg!

  Skulle gjerne lest litt mer om hvordan du spesifikt trente når du lå på 450-500 timer i året. Jeg ligger på ca samme antall og er usikker på fordelingen mellom lange økter, intensive økter og hviledager. Det er mange som snakker om restitusjonstrening og roligere økter, hvor viktig er dette når man «bare» trener 10 timer i uken? Syntes generelt det er vanskelig å finne informasjon om dette da de fleste som blogger om treningen sin (spesielt innen triathlon), trener usannsynelig mye i forhold til hva vi «litt mer normale» får til…

  Hilsen
  Anders

  1. Hei Anders. Jeg har skrevet en del om hvordan jeg trente tidligere under min trening. Dessuten så står det en del under triatlontrening for nybegynnere i Den Ultimate triatlonguide. Det var mye slikt jeg selv trente tidligere med de fire nøkkeløktene per uke. Jeg mener den veiledningen kan brukes til alle fra nybegynnere til de som satser på sub9 og kvalifisering til Hawaii.

 3. Når det er snakk om 8-10-12 timer trening i uka, hva er dine mest utprega tips og triks for å holde kvaliteten oppe? Leser jo at i 2011 kjørte du fantastiske løp på «bare» 8-10 timer/uka 🙂
  Du hadde helt sikkert en god base, men må ha gjort det meste rett ved å ha kvalitet og restitusjon.

  1. Hei Martin,

   Velg ut 3 økter (intervall løp, intervall sykkel og langtur sykkel) som du har som nøkkeløkter der du har god restitusjon i forkant/etterkant og sørger for riktig kosthold før og etter. Kast ut TV-en og gi deg selv skjermforbud etter kl. 21 sånn at et godt søvnmønster får prioritet 1.

   Mvh
   Allan

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s