Oppsummering av treningen i 2011

2011 er nå over og da er det greit å ta et tilbakeblikk på trenigen som er gjort. Når jeg sammenligner meg selv med andre triathleter så føler jeg at jeg trener minst i hele (triathlon)verdenen. Det er mange som ligger på nesten 600 t årlig og noen enda mer. I følge mitt treningsloggprogram TrainingPeaks så utførte jeg 519,3 t treningen i 2011 som gir et snitt på 10 t/uke. Noen syntes muligens at det høres lite ut, og det syntes jeg også. Likevel er det sannheten siden jeg verken under- eller overrapporterer min treningsmengde. Grunnen til at det ikke ble mer trening er at jeg har restituert mye. Jeg har en treningsfri dag i uken, en restitusjonsuke per mnd og en treningsfri mnd per år. I tillegg har jeg en restitusjonuke etter konkurranser som er halvdistanse eller lengre. En større treningmengde ville gått ut over restitusjonen og jeg tviler på at det hadde gitt formmessig gevinst. Jeg får uansett ta det som et positivt tegn at jeg slipper å trene så mye som andre for å få gode resultater og se at det ligger et potensiale i økt treningsmengde hvis jeg klarer å restituere tilsvarende.

Treningfordelingen har vært slik:

 • Sykkel – 230 t
 • Løp – 139 t
 • Svøm – 91 t
 • Styrke – 25 t
 • Konkurranse – 24 t
 • Annet (som f.eks ski) – 9 t

Det meste av treningen har vært kvalitet, men ikke alt. På en uke i Fuerteventura så logget jeg 33,5 t trening og jeg tviler på at alle de timene gav like bra utbytte selv om det var veldig moro og jeg klarte å holde «godfølelsen». Personlig så har jeg ingen tro på skippertak når det gjelder trening og tror at det er kvalitetstrening over tid som gir resultater.

Intensitetsmessig så har jeg ingen nøyaktig fordeling siden dette ikke blir loggført på en måte som kan gi statisik. Likevel vil jeg tippe at fordelingen var noe slik:

 • Sone 1 – 30 %
 • Sone 2 – 50 %
 • Sone 3 – 17 %
 • Sone 4 – 2 %
 • Sone 4 – 1 %

Restitusjonstrening er i sone 1. Langkjøring på sykkel/løp gjøres hovedsakelig i sone 2 men også en del i sone 1. Sone 3 er for intervaller og de lange konkurransene, mens sone 4 og 5 er forbehold kortere konkurranse som Bogstad treningstriathlon, Sentrumsløpet o.l.

Hva skal jeg gjøre annerledes i år? Siden jeg responderte så bra på treningen i fjor så blir det ikke store forandriner i år, men det er likevel viktig å lete etter forbedringspunkter. Min hverdag skal bli enda mer strukturert slik at jeg kan optimalisere treningskvaliteten med å være uthvilt og ha fylle glykogenlagre før treningene. Jeg har også gått til anskaffelse av trening og kostholdslitteratur for forhåpentligvis å øke kunnskapen om hvordan jeg skal trene og spise. Det primære fokuspunktet i 2012 blir å bedre svømmingen. Isolert sett vil det utgjøre lite på mine totale IM-tid, men forhåpentligvis vil jeg komme opp av vannet friskere, litt raskere og med bedre triathleter som vil hjelpe med pacingen på sykkeletappen. Dessverre så er Tøyenbadet stengt til ut april så det er ikke like lett å få timer i bassenget, men jeg får gjøre det beste ut av det. Selv om det er svømming som blir fokuset skal jeg trene sykling og løping som tidligere og jeg håper selvsagt å løfte meg der også. Det blir ikke nødvendigvis så lett å bli bedre i alt, men jeg er ikke innstillt på å ha nådd toppen enda. Jeg vet at jeg enda har stort forbedringspotensiale så det er bare et spørsmål om jeg har det som skal til får å nå mitt potesiale 🙂

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

3 kommentarer til “Oppsummering av treningen i 2011

 1. Virker som du har et svært fornuftig opplegg. Det viktigste er å ha god treningskvalitet – ikke mengde. Og ikke minst balansen med hvile, jobb…
  Husk på progresjon/endring: Det som gir framgang ett år, kan gi stagnasjon det neste – kroppen venner seg til det meste.

  1. Ja, det virker som mange fokuserer for mye på timeantall og undervurderer behovet for restitusjon. Det er ikke noe problem for fulltidstriathleter å trene 1000 t + i året, men for oss med jobb, familie osv så er det ikke like enkelt.

   Agående progresjon/endring så har jeg en britisk triathlontrener som lager treningsopplegget mitt. Han tar seg av periodisering osv og er veldig flink til å variere øktene. Likevel så er strukturen på treningsukene relativt like (selv om mengden, intensitet og struktur innad i øktene er forskjellige) så det er viktig å være obs på å utsette kroppen for nye utfordringer/belastninger hele tiden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s