Jeg hater småbarnsforeldre!

Nå er jeg selv i kategorien småbarnsforelder, men jeg må likevel bare få det ut; Jeg hater småbarnsforeldre!

De tar seg til rette overalt. Med store barnevogner, bråkete unger, sparkesykler og all verdens leker. Det gjør det komplett umulig for oss andre å gjøre våre ærende uforstyrret og nyte stillheten. Og gud forby om de har vært så teite å fått seg tvillinger og må ha tvillingvogn. Jeg blir så forbanna når jeg ser en tvillingvogn på trikken (som de tross alt ikke må betale for heller) at jeg rett og slett har lyst å dytte de ut i fart.

En annen ting jeg hater er pensjonister. De er jo så sjukt trege og blodet koker om jeg får en pensjonist foran meg i køen på min lokale Rema 1000 som skal betale med mynter(!). De hadde fortjent at jeg tok med meg et balltre og klabbet til de for å kaste bort min dyrbare tid!

Det høres litt voldsomt ut, eller? En uforholdsmessig stor aggresjon mot noen som har nøyaktig like stor rett til offentlig rom som deg og meg. Mens det strengt tatt ikke er innafor å si at du syntes småbarnsforeldre eller pensjonister burde skades alvorlig eller drepes for å være i veien for deg, så er syklisthets allment akseptert i mange kretser.

Naturligvis vil de aller færreste ”ta en syklist med døra”, selv om de sier det, og 99 % av bilistene behandler syklister helt topp. Problemet er den ene % som ikke har spesielt mye til over for syklister og syntes det å passere en syklist med så lite klaring som mulig er det eneste riktige å gjøre. Å gi et tydelig tegn på at veien er for bilister, og at syklister ikke har noe der å gjøre. Det er veldig ubehaglig for oss syklister og er strengt tatt et vindkast unna å bli et potensielt trafikkdrap. Jeg har i all hovedsak veldig positive opplevelser med bilister, men har også opplevd noen episoder der jeg veldig gjerne skulle ha tatt en prat med bilisten og spurt hva de tenkte på. Hva tenkte de på når de f.eks. kjørte forbi meg i en sving de ikke hadde oversikt over eller passerte meg i 80 km/t og nærmest sneiet meg med speilet når det var helt klart i motsatt kjørebane.

Triallan - Drep syklisten - kill the cyclist
Skilt på Mallorca – Alltid like trivelig
12974519_10153956604135049_6946152931451753562_n
Noen dager etter mitt innlegg om min frykt for å ikke leve dro min bror, Kim ut på sykkeltur i Follo. Det endte ikke spesielt bra da en billist valgte å krysse veien rett før foran Kim og en kollisjon var uungåelig. En knust albu var et heldig utfall fordi han knuste bilens frontrute med korsryggen og kunne like godt a blitt lam eller verre. Nå beskylder jeg ikke billisten for noe annet en grov uaktsomhet da det var en oversiktelig vei, lys dag og min bror syklet med refleksvest, men det er viktig å anerkjenne syklister plass på landeveien.

Syklister hører til i veibanen eller på egne sykkelveier, og ikke sammen med gående, barn på sparkesykkel, hundeluftere etc. Det er viktig at alle har forståelse, aksept og respekt for det. Sykling er fremtidens transportmiddel, og en syklist på vei til jobb betyr at køene med biler blir enda litt kortere.

På Mallorca var det veldig mange flere syklister og bilister enn i Norge, men konfliktnivået var betydelig lavere. Når en spansk billist kommer kjørende bak en syklist så pleier de i all hovedsak å passere umiddelbart om det er klart. Er det ikke klart så ligger de bak til det er mulig å passere forsvarlig og før de tar en rask og effektiv forbikjøring. Vanskeligere er det ikke, og når de får det til så er det ingen grunn til at ikke vi skal få til det samme.

Når det er sagt så vil jeg også oppfordre syklister til å ta hensyn og ikke stå på sin ”rett” uansett hva. Så om dere er 24 stk. som er ute å sykler så kan det være greit å dele seg inn i grupper på 3 x 8 og ligge med 100 meters mellomrom slik at det er mulig å passere. Det gir også bedre trening da flere må dra 🙂 I tillegg er det en enkelt å vinke billister forbi når det er klart rundt en sving og sykle forutsigbart og strukturert to og to.

Håper det blir en super vår med hakket lavere bilist/syklist-konflikt enn tidligere 🙂

IMG_7662
Å dra på sykkeltur med familien er det aller morsomste jeg vet, og jeg gjør det så ofte som mulig. Vi tar hensyn og sykler på lite trafikkerte veier, og vinker bilistene forbi når det er klart. Håper alle gir oss samme respekt tilbake og kjører forbi med en sikkertmessig forsvarlig klarig.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s