Y-unbrako – et verktøytips for triatleter på farta

Triatleter jeg møter er ofte fascinerende mennesker, som er gode på mange ting både når det gjelder idrett, jobb og privatliv.

Noe de(vi) derimot ikke er spesielt gode på er rollen som sykkelmekaniker. Unntak finnes selvsagt, men jeg har hørt om profesjonelle triatleter som ikke er i stand til å bytte slange ved en punktering. På hver eneste Ironman-konkurranse jeg er på er det en kø av personer som trenger hjelp av mekanikere til f.eks. å justere gir, som alle burde kunne gjøre selv.

Siden vi ofte må reise for å konkurrere, og derfor demontere og remontere syklene selv så syntes jeg vi bør tilegne oss et minimum av kjennskap til hvordan sykkelen fungerer.

For å gjøre montering og demontering lettere vil jeg dele mitt tips om å gå til anskaffelse av 2 stk. Y-unbrako (eller 3-veisunbrako) som har hhv 2, 2,5 og 3 mm og 4,5 og 6 mm. Da slipper du å lure på hvor unbrakonøkkelen ble av, og forbanne deg over at det er så vanskelig å skru til med tilstrekkelig kraft. Det er rett og slett fantastisk praktisk, og selv om egne unbrakonøkler med godt håndtak er det sykkelmekanikere har på sitt verksted så er det upraktisk på reise med tanke på vekt og størrelse.

Selv har jeg AWS-1 og AWS-3 fra kvalitetsprodusenten Park Tool og er strålende fornøyd men det er også andre gode produsenter som Pedros. Billigverktøy er det like greit å holde seg unna først som sist så sparer du både penger og frustrasjon i lengden. De kommer for øvrig med ball (altså mulighet for å skru der du ikke kommer rett til) eller rett, og sistnevnte er betydelig bedre om du ikke må skru skrått. Merk at det kommer varianter med Torx-ende så hvis du (av en eller annen sinnsyk grunn) har skruer med Torx-hode på sykkelen din så må du ha dette også. 

Om det skulle være tvil så har jeg ingen tilknytning til Park Tool og kjøpt nøklene selv.

Triallan - Boardman - Y-unbrako - Park Tool-4
Y-unbrakoene har jeg blitt skikkelig glad i 🙂
Triallan - Boardman - Y-unbrako - Park Tool
Trengs for å justere setepinnen
Triallan - Boardman - Y-unbrako - Park Tool-2
Pads-ene på aerobarene
Triallan - Boardman - Y-unbrako - Park Tool-3
Og de integrerte bremsene, blant annet.
Triallan - Boardman - Y-unbrako - Park Tool 5
Har også et mer klassisk unbrako-sett som eg har hatt i mange år, med rett unbrako oppe og kule nederst. Det har høy kvalitet men når ikke Y-nøklene opp til knærne med tanke på praktisk bruk. Det går rett og slett mye raskere og smidigere med de i tillegg til at de veier mindre og ikke er like enkle å rote bort.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s