Hjelmpåbud – et livsfarlig tiltak

Med ujevne mellomrom er det diskusjoner og ytringer angående hjelmpåbud for syklister. Sist ute var Geraint Thomas, årets Tour de France vinner, som mente at det var ingen grunn til at det ikke burde være påbudt. Vi har også hatt mange opphetede debatter i Norge om emnet med tunge aktører som støtter hjelmpåbud. Min påstand er at et hjelmpåbud er livsfarlig.

Begrunnelsen for min påstand er ganske enkel. Hjelmpåbud gjør det mindre attraktivt å sykle, og helsegevinsten ved økt sykkelbruk er svært mye høyere enn den økte risikoen ved hodeskader. Vi har ikke en epidemi av hodeskader forårsaket av sykkelulykker, men vi har epidemi av fedme- og livstilsykdommer. Statistisk sett er det ikke farlig å sykle uten hjelm, men å la være å sykle eller være aktiv på andre måter kommer til å gi deg en tidlig død.

”Problemet” er at vi mennesker påvirkes av følelser og enkelthistorier, ikke tall, statistikk og objektiv vurdering av risiko. Hvis vi ønsker å redusere hodeskader ville et mer fornuftig tiltak å ha hjelmpåbud ved bilkjøring, men jeg har aldri hørt at det har vært et tema.

Å bruke hjelm reduserer risikoen for alvorlig hodeskade ved fall på sykkelen og slikt sett har jeg ingen problemer med å se hvorfor noen mener at hjelmpåbud er fornuftig. Selv har jeg hatt flere fall på sykkelene der hjelmen brakk mens hodet mitt var (tilsynelatende) helt fint. Jeg kjenner også flere bekjente som mest sannsynlig vært døde hvis de ikke hadde brukt hjelm. Derfor sykler jeg alltid med hjelm og anbefaler alle andre å gjøre det samme.

Norseman 2018 - Allan Hovda - foto- Ola Morken-13
Jeg ser selvsagt ikke i mot påbudet om bruk av sykkelhjelm i konkurranser. Farten er høy og vurderingsevnen lav. Photo: Ola Morken
Triallan - Specialized Shiv - Ironman 70.3 Mallorca - Trinordic
Jeg bruker alltid hjelm i trening og konkurrane som er fornuftig. Likevel så er det viktigste å sykle sikkert og ta gode vurderinger i trafikken. Å ta bilder mens du sykler (som jeg gjør hele tiden) er nok betydelig farligere enn å ikke bruke hjelm.

Likevel mener jeg at her må vi bruke gulroten og ikke pisken. Vi må oppmuntre, ikke bøtelegge. Vi må legge ressursene i tilrettelegging for gode sykkelfelt (ikke de farlige sykkel- og gangfeltene) og en kultur og infrastruktur der sykkel, ikke bil er det foretrukne transportmiddelet. For oss i ”kondomdress” koster det ingenting å ta på oss en hjelm før vi hiver oss på sykkelen. For de som skal flytte seg noen kilometer i byen og kommer over et bysykkelstativ derimot har sjelden med seg en hjelm i sekken. Et hjelmpåbud vil derfor forårsake det som virkelig er livsfarlig, at de tar bus, taxi, bane eller bilen.

En veldig god video om emnet kan sees her:

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s