Norges råeste triatlonsykkel?

Det er med stor glede og stolthet å kunne annonsere at jeg er blitt en ambassadør for triatlonsykkelmerket QuintanaRoo. Det amerikanske triatlonsykkelmerket har laget triatlonspesifikke sykler siden 1989 og vært en pionér innen dette nisjesegmentet siden.

Når jeg skulle velge ny sykkel så hadde jeg et mål, å skaffe den beste sykkelen for meg som overhodet mulig. Uavhengig av sponsor så var prestasjon prioritet nr. 1. Min kriterier var:

  • Aerodynamikk i verdensklasse
  • Muligheter for en optimal sittestilling
  • Skivebremser
  • Triatlonspesifikke løsninger for utstyr, ernæring og drikke
  • Fornuftig utformet for vedlikehold, demontering og montering

Hvilke triatlonsykkel som er best for deg er et svært komplekst spørsmål. Siden vi mennesker har et behov for enkle svar så velger vi ofte faktorer som er enkle å sammenligne, som f.eks. pris, utstyrtsnivå (høyprofilkarbonhjulsett, girgruppe etc.)  og aerodynamikk. Dessverre gir behovet for slike enkle svar deg sjelden den beste sykkelen. En utdyping av hvorfor jeg valgte QuintanaRoo PRSix Disc kan du lese nedenfor.

Nå er ikke dette nøyaktig min sykkel, men ramme og farge blir identisk. Øvrig utstyr er ikke satt 100 % P.T. men jeg kan garantere at det blir enda råere!

Aerodynamikk– I artikkelserien ”Triathlon bikes in the age of peak aero”,skrevet i Slowtwitch utfører de uavhengige vindtunneltester av flere triatlonsykler, der de antatt beste var med samt noen mindre kjente ”budsjett-varianter”. Konklusjonen følger de andre vindtunneltestene jeg har sett. De beste er best, men forskjellen fra best til nestbest og lavere egentlig er veldig liten. Det er snakk om watt i entall. For å si det på en annen måte, hvis du kjøper deg den sykkelen som tester best og for så å sette på en rund flaske til ramma så blir den flyttet fra topp til bunn av lista sammenlignet med andre high-end triatlonsykler. For meg er likevel watt i entall også viktige og valget måtte bli blant de triatlonsyklene som testet best. QR PRSix er en av disse. Med omfattende CDF simulering og vindtunneltesting har de utviklet en av de mest aerodynamiske triatlonsyklene som er verifisert av Matt Hanson som har satt Ironman Rekord på sykkelen.

Vindtunneltestingen av PRSix mot andre supersykler – Merk at denne er utført av QuintanaRoo selv, og jeg har ikke funnet uavhengige tester av sykkelen. Det er likevel ingen grunn til å tro at resultatet viser et feilaktiv bilde av de aerodynamiske egenskapene.

Muligheter for en optimal sittestilling– Det å lage aerodynamisk sykler blant de beste i verden tilsynelatende er noe mange produsenter klarer bra siden det er mange sykler som er ca. like gode fra et aerodynamiske perspektiv. Den aller største faktoren som påvirker aerodynamikken er verken sykkelramme, hjulsett eller hjelm, men rytteren i seg selv. Ca. 80 prosent av den totale aerodynamiske motstanden skapes av syklisten isolert sett, som gjør en optimal sittestilling mye viktigere enn rammen i seg selv. Derfor er det veldig mye bedre med en sykkel som presterer dårlig på aerodynamikk, men gir god sittestilling sammenlignet med den aller beste aerosykkelen som ikke passer helt. Sittestilling bør derfor være pri. 1 i valg av sykkel. QuintanaRoo, som har produsert triatlonspesifikke sykler i 30 år forstår viktigheten av dette. Når jeg la inn min faktiske stack og reach (som i dette tilfelle menes den vertikale avstanden fra senter av krank til høyden av pad, stack og den horisontale avstanden fra senter av krank til start av pad, reach), så kunne jeg få min nåværende sittestilling på samtlige sykkelstørrelser fra miste ramme str. 48 til den aller største str. 58,5(!). Nå vil jeg naturligvis velge noe midt i mellom som gir det største handlingsrommet. Det sier likevel noe om fleksibiliteten på QR-syklene. Derfor er jeg helt sikker på at jeg kan få samme sittestilling som jeg allerede har på min nye sykkel samtidig som jeg får stor mulighet for å gjøre store endringer om det skulle vise seg bedre fra et aerodynamisk/komfort/effektivitets perspektiv.

Skivebrems –Det har vært store diskusjoner om skivebrems i triatlon. Jeg ytret mitt ønske ovenfor Chris Boardman når vi møttes i 2016, uten av vi kom til enighet. Det gir noe økt vekt, samt økt behov for stivhet i hjulet og dermed behov for flere eiker. Dessuten er det alltids et spørsmål om det er et behov for bedre bremser. Personlig er jeg ganske sikker på at vi kommer til å le av denne diskusjonen om 5 år. Du kan jo spørre hver eneste deltaker i Norseman som har syklet ned Imingfjell på en regntung dag med karbonfelg med ordinære bremser om han/hun ønsket seg bedre bremser. Skivebremser er udiskutabelt bedre til å bremse sykkelen enn felgbremser. Selv om de fleste triatlonkonkurranser ikke har det store behovet for veldig gode bremser (som f.eks. Ironman Hawaii) så skal du trene på sykkelen i forkant. Gode bremser gjør at du kan sykle raskere og sikrere i tekniske partier i tillegg kan de være avgjørende om utfallet av at en bil kjører ut rett foran deg blir en kollisjon eller nesten-kollisjon. Derfor satt jeg skivebrems som et krav når jeg skulle ha ny sykkel. Foruten om de nevnte grunnene er det mange andre fordeler med skivebrems, som f.eks. at det kan gjøre bytte mellom konkurransehjul og treningshjul mye enklere (hvis det brukes en huub med samme bredde på begge hjulene). Da trengs ikke bremsene å justeres hver gang, noe som kan være ganske trøblete med aerosykler. Å bremse på skiven gjør også at felgbanen ikke slites, noe som øker levetiden dine dyrbare hjulsett.

PRsix sine skivebremser foran | Photo by Dan Henry / DanHenryPhotography.com
Skivebremsene bak er godt gjemt for å ikke redusere aerodynamikken| Photo by Dan Henry / DanHenryPhotography.com

Triatlonspesifikke løsninger for utstyr, ernæring og drikke– Fordi vi triatleter typisk bruker 4,5 – 8 timer på sykkeletappen må vi ha med oss ernæring underveis. I tillegg er det ingen servicebil klare for å bytte dekk eller gi oss annen teknisk hjelp ved behov, som gjør at vi må ha med oss ekstra slange og eventuelt utstyr selv. Derfor er det også veldig praktisk at dette tas hensyn til i selve designet av sykkelen. QR har både en romslig beholder på overrøret for ernæring og en beholder over bakhjulet for reservedekk/co2-patron etc. Begge deler gir bedre aerodynamikk.

Her er et bilde fra QR PRSix på lanseringen på Hawaii i fjor. Her ser du den romslige løsningen for oppbevaring av gel, salttabletter etc. foran og bentoboxen for reservedekk bak.

Fornuftig utformet for vedlikehold, demontering og montering– Dessverre er det lite som minner om Team Sky i triatlonverdenen. Vi har ikke egen buss, mekaniker og flere reservesykkel. Vi må demontere, pakke og remontere sykkelen selv. For ikke å snakke om hvis noe blir ødelagt rett før konkurranser som må fikses. Jeg har hatt 5 forskjellige supersykler som fra et prestasjonsmessig perspektiv har vært veldig gode. Fra et vedlikeholdsperspektiv har det vært et lite mareritt, som er heller standard enn unntak for alle de såkalte supersyklene med skjulte bremser, innvendige kabler og egne løsninger for styret og stem. QR er laget av triatleter for triatleter, og har tatt dette behovet på alvor. Få, om noen supersykler er like enkle å demontere/montere som QR PRSix noe du kan se på QRs egen monteringsvideo under i en serie av gode instruksjonsvideoer de har på sin hjemmeside.

Å velge den beste sykkelen for deg er ikke enkelt. Desto mindre du vet om sykler, desto viktigere er det med god kompetanse til den som skal hjelpe deg. Vurderer du en ny triatlonsykkel og syntes QR virket interessant? Ta kontakt med Jonas i JBS Sport som er den norske importøren. Det vil være et ekstra godt early-bird tilbud for de som bestiller innen 1.november.

Publisert av

triallan

I am a 33 year old PRO triatlete. My goal is to swim, bike and run as fast as possible, and enjoy the journey. All my adventures and triathlon related stuff is well documented on this blog.

Én kommentar til “Norges råeste triatlonsykkel?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s